Att inspireras

Written by Maria. Posted in Maria Lundström

Povel Ramel har sagt följande angående inspiration.

”Jag tror inte på inspiration, jag tror på arbetsglädje”

Så med andra ord måste han ha känt en otrolig arbetsglädje med tanke på hans digra lista av produktioner och musik. Jag tror jag förstår vad han menar med uttalandet. Jag tänker mig att man inte kan gå runt och vänta på att bli inspirerad utan känner man en ständig glädje inför sitt arbete rullar det på och man kan producera. Istället för att gå och vänta på att inspirationen ska komma till en.

Själv behöver jag bli inspirerad, men till en viss gräns. Jag använder mig rätt mycket av internet för att hitta inspiration, men en sak jag känt efter att surfat runt på kreativa bloggar och hemsidor är ofta att jag får för mycket input för att jag själv ska kunna prestera något. Det är galet många bra och fantastiska idéer folk tagit till vara och gjort många bra saker av. Men för mycket av det goda är inte bra det heller. Det krävs en balans för att det ska leda till något mer bestående.

Var hittar jag då min inspiration när jag behöver den?

Dels har jag turen att ha galet kreativa vänner, en kan ni besöka här. Andra vänner är duktiga slöjdare. Det fina med vänner som ägnar sig åt slöjd och skapande är att man dels såklart lär sig av varandra, men att man kan bolla idéer mellan varandra är det jag gillar. Att man ser lika eller olika på saker och man kan få konstruktiv kritik om man behöver det eller bara beröm för att det helt enkelt förstår den tid och möda man lagt ner.

Jag inspireras av slöjdare som har ett tydligt och personligt formspråk. Som västerbottning är det såklart oundvikligt att nämna slöjdare som Bengt Lidström, Jögge och Wille Sundqvist eller varför inte Roland Fällman aka Gubben som gör de mest fantastiska krympburkar. Ska skriva mer om krympburkar senare förresten. Men mängden av erkända och duktiga slöjdare man kan få inspiration av är hur stor som helst. För tillfället är jag mest nyfiken på Per Helldorffs täljda mekanik…

Jag lyssnar mycket på musik och läser. Det är också sådant som hjälper till. Det skrivna ordet har egentligen en stor makt eller påverkan, större än vad jag många gånger tänker på antar jag. Musik bidrar ofta till den rätta stämningen, alltid finns det någon platta som passar ens humör. Sedan har jag såklart några favoriter som man alltid kan ta till när det är jobbigt, som jag på förhand vet att jag kommer bli på bättre humör av att lyssna på.

Jag brukar även ha för vana att göra enklare skisser eller skriva ner tanka i en speciell bok som jag kan återvända till och bläddra i för att minnas gamla funderationer som aldrig lämnade idéstadiet. Ibland är det riktiga skatter jag hittar där så jag är glad över att det har blivit något självklart att göra när det inte finns tid till att slöjda. Andra gånger kanske jag inte riktigt förstår vad jag tänkte på för stunden…