Mina slöjdalster och jag.

Written by Maria. Posted in Maria Lundström

Jag blir lätt besatt när jag slöjdar, jag fastnar för en viss sak och så måste jag göra mängder av samma. Fråga mig inte varför, för jag har egentligen inget vättigt svar på frågan.

krympburkDen värsta fixeringen har jag nog vid krympburkar. Om jag bara skulle få slöjda en enda grej resten av livet skulle nog lotten fall på krympburkar även om jag verkligen gillar så mycket annat. Men det är verkligen något speciellt med att göra dem. Dels är det många moment från stam till färdig burk med lock och dekor. Att det är skvatt omöjligt att göra två likadana är också det en orsak. Min första burk gjorde jag på en kortkurs på Sätergläntan med Helena Åberg. Det var starten på min burktillverkning som sedan har fortsatt varje sommar. Jag brukar ta fram och titta på den ibland, Drömburken som den heter den första. Det är intressant att se utvecklingen från den första burken och den stora mängd jag hunnit göra därefter. Allt är såklart relativt, men med tanke på att jag slöjdar annat också så har jag hunnit med rätt många. För tillfället har jag jobbat med små och fyrkantiga burkar. Ett tag var det locken jag la den största energin på andra gånger är det att skära dekor. Nä, det rymmer verkligen allt som är viktigt och roligt.

En period var jag helt besatt av att göra kronor i olika former, allt från rabattdekoration till varianter i luffarslöjd men även som broderi.

krona i luffarslöjd

 

Den här hösten har jag tyvärr inte slöjdat speciellt mycket själv, jobbet har tagit all ork då jag bytte arbetsplats denna höst. Det jag har gjort är att brodera en del, det är enkelt att göra när man ser på teve tillexempel. Och så har jag stickat lite också, fast jag hyser någon sorts hatkärlek till att sticka. Det går aldrig riktigt smärtfritt från början. Jag är ingen stjärna på mönster, fattar inte varför man måste ha så mycket förkortningar! Konstigt nog brukar dock slutresultatet bli som det ska. Jämt och fint.

Nu börjar jag dock känna suget efter att få slöjda i trä själv. Om inte annat märker jag det när jag hjälper eleverna… Jag tar gärna några extra drag med hyveln när de vill ha hjälper, eller skär några extra tag när jag visar hur de på bästa sätt ska jobba med finskärning på en skål. Så det är nog dags att jag börjar funder på vad mitt nästa projekt ska bli. Det lutar åt att jag ska göra en kniv, det var länge sedan och det kliar i fingrarna när eleverna i sjuan jobbar med sina. Jag skulle även vilja göra en tavlett igen. Det var länge sedan och jag har några bra tankar kring det. Jag skulle dessutom behöva fundera på en bröllopspresent till en god vän… ja, ni hör. Nog har jag det jag gör bara jag sätter igång.