Tovningsåret 2010

Written by Annelie11. Posted in Annelie Richardsson

 

Tovad skål Annelie Richardsson

Tovad skål Annelie Richardsson

Största händelsen under året tycker jag var en riktigt härlig sommarvecka på Gotland då jag var ledare på ”Kreatov” på Gotland. Temat i år var ”Bärbar filt” Jag fick frågan av Birgitta Nygren, hemslöjds konsulent på Gotland om jag ville komma och leda kurs. ”Hattar med bubblor och veck”  Gruppen som skulle tillverka hattar visade sig vara en grupp på 11 personer som också ville göra väskor. 11 personar var en relativt stor grupp om man skall hinna se och vara med på vad alla gör. Men det gick bra. De gjorde jätte fina saker. Väldigt kul att se. Det var olika hur mycket deltagarna hade tovat innan, vid presentationen första dagen sa en att hon tovat i 30 år, jag kände lite stress över det, vad skulle jag tillföra tänkte jag. Sedan var det några som inte tovat alls stort sett, så utmaning fanns! Det som först hände var att jag presenterade mig och så startade vi med en liten visning av hur man tänker när man gör mallar och lägger ut ullen på mallen. Jag tog sedan en stor mall och började visa hur man lägger ut ullen, hur tjockt osv.Vilket jag insåg inom 1 minut att det skulle ta en väldig tid att göra klart, så jag lade bara ut ull på en bit och försökte förklara resten hur jag tänkte. Sedan började jag visa hur man gör bubblor och veck, vilket kursen skulle gå ut på.  Sedan frågade jag om alla förstått och då sa alla ”Nej”  Det var ju inte så mycket att göra åt det, jag ville att de skulle komma igång och så började vi… Det kändes inte bra till en början. Men sedan kom de igång och resultaten blev väldigt fina och det var väldigt kul att leda gruppen.  De hade så olika erfarenhet och kreativiteten flödade, efter 2 dagar hade de fått ihop en jätte fin samling hattar som visades sista dagen i en stor utställning. Alla deltagare på Kreatov deltog i 2 olika kurser vilket jag tycker är ett bra upplägg.  Vi hann även med guidad rundvandring i Visby, föreläsningar på kvällen och även modevisning i en ruin en kväll inne i Visby. Att träffa alla dessa kreativa tovningsdamer och så Erik var väldigt härligt.

Tovad Nemi Annelie Richardsson

Tovad Nemi Annelie Richardsson

Efter Kreatov på Gotland som för övrigt kommer att gå av stapeln igen om ett par år igen har det har det blivit en del andra kurser . Oftast hemma i köket ute på Orust där vi bor min sambo, katten och jag. Ni som tovar, känner igen att ullen också bor hemma hos er?  Den nästlar sig in överallt.  Man försöker pressa in den i lådor och skåp, men den kommer ändå ut. En sak min sambo sa för ett tag sedan var ganska rolig. Vi hade städat, sedan kom ett gäng och tovade på helgen och så skulle det komma folk till oss och äta. Jag bad honom dammsuga innan gästerna dök upp. ”Men det är ju inget damm, det är bara ull”. Det är bara svårt för andra att se skillnad på en dammråtta och en ulltott.

Handfärgad Silke att tova med Annelie Richardsson

Färgad Silke att tova med Annelie Richardsson

Några kurser på Stenungsunds kulturhus har det blivit under året också. De har tovat silkessjalar med merinoull  och blankt mullbärssilke som dekoration, så olika men alla så fina! Nunotovning gör sig väldigt bra i kombinationen siden och ull. Det blanka sidentyget tittar fram mellan ullen.

En sak jag ser fram emot nu är sommaren. Inte bara för att det blir ljusa kvällar och att det blir varmare. Utan också för att det skall bli utställning på Galleri Svennerholm på Orust där även jag skall ställa ut. Har börjat tillverka nya saker inför utställningen och hoppas åskådare skall få en både fin och glad upplevelse. Utställningen är i 4 veckor Juli  till första veckan i Augusti. Galleri Svennerholm har jag förr om åren sett som ett fint utflyktsmål. Jag rekommenderar er några smultronställen på Västkusten ute på Orust och Tjörn sommartid. Här finns några loppisar att slinka in på, ett väldigt mysigt cafe ”Sunsdby gård” på Tjörn. I gammaldags miljö och med trdgård att sitta i och dessutom utsökt goda hembakta kakor och bröd. Chokladtryffeltårta är en favorit. Utomhus utställningen ”Pilarne” på Orust och så slöjd försäljning i Kungsviken som pågår under hela sommaren där över 50 hantverkare ställer ut saker av hög kvalite som man dessutom kan köpa. Sedan är öarna väl värda ett besök bara för sin natur dessutom. Så ta med kameran! Anledningen att jag blev tillfrågad att vara med på Galleri Svennerholm är att de ville ha någon som ställer ut ”något kul” Det skall jag se till hoppas jag.

Taggar:, , ,