Teknik och kreativitet

Written by Agneta11. Posted in Agneta Wågman

Just nu ställer Göran Hägg ut i Konsthallen i Örebro. Han gör bl a mekaniska skulpturer:

En rörlig skulptur med skelett och leksaksnalle

Måste bara få citera en mening ur hans presentationsblad, som beskriver ett annat rörligt verk i utställningen:” Den venetianska självgående bärstolen används av de fria tankarnas hjärnor för att uppnå sällsamheten att sakta bäras iväg i en dvala” . Så härligt!

Jag tycker jättemycket om  rörlig konst av olika slag. Både den äldre varianten med mycket mekanik som skramlar och låter och den nyare som styrs av sensorer och datorer. Det finns mycket kul att titta på om man googlar på sidor som handlar om Automata eller Kinetic Art, jag gör inga länkar för det finns så mycket att länka till!

En svensk konstnär som jobbar i trä och mekanik är tex Tomas Skimutis.

Jag har en utbildning till teknikpedagog och har bl a jobbat på en kommunal teknikskola. Vid ett tillfälle var skolchefen på besök; först kollade han i vårt fina Lego-rum, där företrädesvis killar, höll på med robot-lego. Sen kom han till verkstan där jag hade en grupp barn, mest flickor, som byggde enkel mekanik med billigt material som träpinnar, flirtkulor, mjölkkartonger o d . ”- Och här håller ni på och pysslar!” var hans kommentar till oss !! Jag svarade förstås nej, ”vi gör tekniska konstruktioner!”

Jag tänker ofta på detta tillfälle, och hur oerhört svårt det är att få teknikföretag, utbildningsinstitutioner och politiker (särskilt medelålders män) att förstå att kreativitet behövs för att utveckla spännande och nyskapande teknik. Istället drar man ner på de estetiska ämnena i gymnasiet samt betonar åtskillnaden mellan ”riktig teknik” och s k pyssel.

Hörde just på radion att det ska ges ut två nya tidningar riktade till barn; den ena heter Emma, är rosa-lila och handlar om kändisar och pyssel, den andra (minns inte vad den heter) är blågrön i färgen och handlar om manliga fotbollsspelare! Att detta bara får fortgå?!

Är det inte lite grann så inom slöjdandet också? Män jobbar främst inom de hårda materialen, smider och täljer och bygger, medan kvinnorna syr, stickar och väver. Och när en man gör något textilt då är det alltid fantastiskt bra! Mer sällan att man hör något åt andra hållet…..

 

Taggar:, , ,