Fint och fult

Written by Agneta11. Posted in Agneta Wågman

Lördagsmorgonen i Nora, i varje fall för min del, inleds alltid med besöket på Gåvan.

Idag resulterande i diverse porslinspjäser, gamla flickböcker, ett par plåtburkar och en helt underbar souvenir från Flatruet: ett foto med fjäll och kåta och framför detta en same med ren. Allt i plast. Mina väninnor sa, när de fick se fyndet: ”den där behöver du ju inte ens göra om!”, vilket är alldeles sant! Den ska få komma upp på väggen precis som den är, bredvid ”scenen” med dinosaurien som gnager på små gröna soldater. Också dom i plast!

Det får mig osökt att tänka på vad som är fint och fult vad gäller material. Eftersom detta är ett slöjdforum kan jag tänka mig att den frågan poppar upp lite då och då i huvudet på folk. Eller gör det inte det längre? Eller gör den det numer utifrån perspektivet vad som är miljövänligt och hållbart?

Själv känner jag mig lite kluven. Jag gillar kontraster mellan olika material, ytor och strukturer men ibland har jag känt mig tveksam inför vissa blandningar. Syntetgarn har jag t ex himla svårt för. Kanske beror det bl a på att jag själv inte klarar syntetmaterial mot kroppen, jag blir svettig och får klåda och känner mig allmänt obekväm.

Och hobbyföretagens halvfabrikat, får man använda det?

Vid mitt senaste Stockholmsbesök för ett par veckor sen, var jag bl a inne på Konsthantverkscentrum och såg några stora tavlor med vita flörtkulor, limmade tätt tillsammans i olika formationer. Snyggt!

Det kanske mer handlar om hur man gör ?

Efter Gåvan, gick jag vidare till min ateljé eller verkstad:

Öppen dörr till min ateljé i Nora.

Diverse pågående projekt på liten yta.

Huset ligger inom det s k Bryggeriområdet. Här är det meningen att det ska finnas lokaler för verksamheter inom olika kulturområden, hantverk, hälsa o d.

Sakta men säkert börjar husen fyllas av hyresgäster. I den s k ”Spinnhuslängan” ,där jag delade verkstad med keramikern Anna Dahlgren den första sommaren, är det nu fullt i samtliga lokaler.

Den s k "spinnhuslängan" med verkstäder/butiker.

Om man går in på Noras hemsida och sen klickar vidare på Uppleva och Kvarteret Bryggeriet, så finns där en historik samt information om vilka som finns på området idag. Den 21 maj är det byggnadsvårdsdag  och då öppnar även tre nya butiker. Sen blir det nationaldagsfirande och den 16/6 öppnar en stor fotoutställning med naturfotografi i själva Bryggerihuset.

 

Taggar:, , ,