Tvåändsstickning

Written by Mimmi11. Posted in Mimmi Henriksson

Tvåändsstickning kan kännas lite bökigt ibland. det tar längre tid och är lite pilligare än vanlig stickning. Men detblir så fint sen är det bra att bevara ett hantverk som annars kanske dör ut.

När man gör en uppläggning använder man 3 trådar där man bildar maskorna. Två trådar som skall stickas med och en tredje tråd som man fäster maskorna med kan man säga. Jag tycker det kan vara trevligt med en annan färg på kedjetråden.

Det blir ett fantastiskt varmt stickat plagg. Man snor liksom trådarna om vartannat på baksidan så det påminner nästan om vävt. Därför blir det mer vindtätt. Det passar väldigt bra till vantar tex. Tekniken ger enorma möjligheter för fina detaljer. Man stickar nästan alltid med 2,5 stickor eller tunnare stickor än man behöver.

Några andra bloggar som man verkligen kan läsa om man intresserad av tvåändstickning:

Dödergök

Mamma P

Krokmaskan

Själv lade jag upp 220 maskor i går för att påbörja en tröja i tvåändstickning.

Jag har två nystan ett naturfärgat som skall bli själva tröjan och ett rött som bildar låsningen av maskorna. Mina nystan är z spunna som man brukar ha vid tvåändstickning men det går använda s spunnet garn med. Det snor sig bara en aning så man får se till inte det snor sig för hårt. Det z spunna garnet snor upp sig  istället. Om man verkligen vill prova så är ett hett tips att låna boken Tvåändstickat på biblioteket eller köpa den.

Taggar:,