Ett enda virrvarr

Written by admin. Posted in Lina Odell Järlemyr

Hej igen.

Jag har tänkt att starta eget företag till hösten, augusti närmare bestämt. Jag har ju varit hemma med barn nu i snart fyra år och har inget jobb att gå tillbaka till.Dessutom så har jag fått förfrågningar av folk att sy eller sticka saker men har inte haft tid efterssom jag har barnen runt mig hela tiden. Men startar man eget företag så har man rätt att ha barnen i barnomsorgen. Så jag tänkte då starta nåt eget som sömmerska så att jag KAN sy när jag har beställningar och vara arbetssökande resten av tiden.

Men vilket projekt jag gett mig in på,…..

Var på Skattemyndigheten och hämtade blanketter för att starta eget, men redan där började jag ana oråd. Inte hette blanketten nåt med ” eget företag” eller ”starta eget”. Nej ,nej,..den hette ” Skatte och avgiftsanmälan”. Texten som beskriver hur man sedan ska fylla i den kunde lika gärna ha varit skriven på persiska! Jag fattat absolut ingenting. Text exempel:

nr12: Här ska du ange det beräknade beskattningsunderlaget exklusive gemenskapsintekterna förvärv och import för 12 månader.Beskattningsunderlaget är det värde på vilket du ska beräkna momsen.Beskattningunderlaget styr vilken redovisningsperiod du får använda.Läs mer under rubriken ” redovisa moms i skattedeklarationen” på sid 20.

Eller kanske:

Syftet med verksamheten ska vara att gå med vinst.Det är inget krav att vinst ska uppkomma första året om du tex måste göra stora investeringar,men du ska kunna visa att verksamheten kan beräknas ge ett ekonomiskt överskott på sikt. Hobbyverksamhet, tex försäljning av produkter från hemslöjd, biodling eller fritidsfiske saknar ofta förutsättningar för att ge vinst.Sådan verksamhet redovisar du som tjänsteinkomst.

Jaha lixom. Och vad gör jag då? Jag blir bara förvirrad. Jag gick tillbaka till Skattemyndigheten och sa typ -hjälp!!

Dom var mycket förstående och sa till mig att komma tillbaka imorgon och prata med deras personal som faktiskt arbetar med att hjälpa folk med att fylla i deras blanketter.Känns lite bättre. Men vad 17 gubbar,..hur ska jag nånsin kunna förstå denna djungel av paragrafer, beskattningsunderlag, registreringar hos Bolagsverket och företagsdefinitioner? Jag vill ju bara sy,….