Lördag 30 juli 2011

Written by Hillevi11. Posted in Hillevi Wadensten

Holmön
5 årstider – 5 färger

… heter ett projekt som pågår just nu, på initiativ av Karin Lundemark, kreatör mm i Umeå. Undertecknad och textilkonstnär Annika Sandström ingår också i projektledningen. Projektet syftar till att inspirera människor med anknytning till Holmön, för att skapa nya textila alster utifrån en av Holmövävarnas mönster och färger.
Eftersom vi också önskar kontakt med textilkreatörer på andra sidan Kvarken (i Österbotten), så pratar vi även om Kvarkenvarpen.

Se mer på hemsidan www.kvarkenvarpen.se

För ett par månader sedan gjorde projektledningen en resa till Österbotten. Vi söker kontakter och vill orientera oss i vilka likheter vi kan hitta på andra sidan Kvarken. (Kvarken = havet mellan Västerbotten och Österbotten).
Resan var mycket givande på alla sätt och vi hann på endast tre dagar uppleva och se mycket, som vi kan ha nytta av. Nedan följer lite fotograferade smakprov på vår resa.
En slutsats som vi kan dra av resan är att det är förvånansvärt lite textila färger och former, som påminner om varandra. Vi fick se textilt material från decennierna runt 1900 och var överraskade av att det fanns så mycket rikare samlingar i Österbotten jämfört med Västerbotten. Vi vet ändå att människor vid svenska kusten och på Holmön haft mycket kontakt med befolkningen på finska sidan. Men i det textila materialet hittar vi inte många likheter. Av detta kan vi anta att det främst är den manliga befolkningen som stått för kontakterna i sitt arbete med båtar, fiske, säljakt mm. Kvinnorna i Öster- och Västerbotten har levt sina liv och skapat sina vävar och sömnader på var sitt håll.

Bilder från vår resa:
Virkad mössa i hembygdsgården i Vörå

En uppbäddad skåpsäng i Vörå

Sängtextilier hos en samlare strax utanför Stundars

Detalj av Korsnäströja

Virkad påse

Gissa om vi blev inspirerade till att skapa saker själva!
Bl a såg vi vackra virkade påsar. I min iver att virka en liknande påse men med Holmövävens färg och form, så blev ”röret” lite för smalt. Men varför inte i stället göra en manschett till en svart jacka? Så det blev två ”rör”, som jag kommer att sy fast på ärmarna. Kanske blir det även en kant nedtill på jackan också.

Vi har också färgat garn och tyger. I mitt fall kommer jag att jobba med några barnplagg av tyg och garner som jag färgat. En liten röd kolt i rött ylletyg med stickade detaljer, kanske en kapuschong eller en väst?

Liksom i stickcaféer, syjuntor och i andra sammanhang, är det mycket inspirerande att jobba tillsammans. Projektet Kvarkenvarpen/Holmön vill uppmuntra textilt nyskapande tillsammans och anordnar även kurser, korta och långa, med olika teman. Detta kommer att pågå även under hösten 2011. Nästa sommar, 2012, siktar vi på att ha en utställning vid Båtmuseet med de alster som skapats under projekttiden.

Ps Mattan jag vävt av elefantgarnet från Finland, är inte riktigt klar, men så här kommer den att se ut:

Taggar:, , ,