Djävulen sitter i detaljerna

Written by Stefan11. Posted in Stefan Andersson

Denna dagen inte ett liv. Nej idag har inte varit någon höjdardag direkt. Efter ett tråkigt besked på morgonen tappade jag energin och orkade inte göra så mycket under resten av dagen. Tog i alla fall tag i ett av alla projekt, ett par gamla högtalare som ska få ny färg. Far lärde mig att göra äggoljetempera vilket var bra, nu kan jag det:

En del ägg
En del linolja
Två delar vatten
Pigment efter behag, (obs. andra Melkercitatet i dagens inlägg)
Blanda först emulsionen, stavmixer fungerade väldigt bra.
Blanda sedan i pigmentet till önskad färg, rör noga!

Lite knepigt att måla med den färgen dock eftersom den blev så rinnig och täckte ganska dåligt (något jag hade valt själv). Man får ju måla flera gånger såklart för att det ska bli en jämnare yta men ändå svårt att få det snyggt med penseldragen. Kan ju vara det klassiska fenomenet att det bara är den som gör det som ser det men ändå.
Det är ju otroligt vanligt det där, något jag lade märke till hela tiden när jag gick slöjdlärarutbildningen. En klasskamrat kunde fråga något i stil med ”tror du det här kommer synas sen?” när det typ var en snodd maska på undersidan av en raggsocka, eller någon kunde jobba i flera timmar med ytan av ett träskåp, den ytan som skulle vara mot väggen. Jag är tack och lov förskonad från sådant beteende, förmodligen för att jag är alldeles för lat och har för dåligt tålamod. Jag gör färdigt så att jag är nöjd och sen tar jag rast.

Farsan säger alltid ”djävulen sitter i detaljerna”, vilket ju ungefär kan tolkas som att detaljerna är det som är jävligt att få till. Jag hade dock, innan jag kollade upp det, förstått det som just det att det bara är skaparen som lägger märke till om det blir fel i detaljerna på hens egna verk (som idag med mina högtalare). Talesättet verkar vara en ironisk variant på ”gud är i detaljerna” som ju ungefär betyder att man inte kan slarva med detaljerna om man vill ha ett lyckat slutresultat, alltså precis samma sak. Jag föredrar såklart den ironiska omskrivningen, för det mesta i alla fall. Ibland sitter man ju och njuter av att pilla med något in i minsta lilla extrema detalj, bara för sin egen skull. Det är ju garanterat ingen annan som kommer lägga märke till det, vare sig man gör det eller inte.