Sisters of Sättra – det började med gosedjur

Written by Kristina11. Posted in Sisters of Sättra

 

Det började med gosedjur. Ett gäng blå elefanter och en nättröja, inte alls diskret, under mötet var det några som grät i bastun. Sen har det bara rullat på, det ena har gett det andra, vi är fyra kvinnor som har ett gemensamt projekt, Sisters of Sättra.

Nu har vi ny antenn och de blå elefanterna har försvunnit under en kajak i den gamla kvarnen och vår värdegrund är samma men vi har andra referensramar. Genom alldagliga fenomen vill vi frilägga djupare kulturmönster som säger något om grundläggande värden och synsätt.

Detta märktes tydligt i vår första höstkollektion, Sättra 2009. Vi valde att visa foto och kläder hos Gunnel vår granne som inte är med i Sisters of Sättra. Kollektionen var insprängd mellan hennes biljardbord ett lakan med fårornament och hade en liknande ton som biljardbordets gräs. Gunnel beslutade samma dag att en svävande kropp skulle installeras som ett välkomnade till utställningen.

Vår första kollektion fokuserade på underkläder och barnkläder. Fotade i skymningen i stor brådska. Det var vid Ölands Skördefest för två år sedan, nu har årets skördefest just avslutats. För er som inte vet är Ölands Skördefest en mycket stor tillställning som bygger på att alla invånare och byar öppnar sina hem och uthus och visar konst och hantverk, bjuder på kroppkakor och pumpasoppa. Det åker runt mängder med folk på natten. Sisters of Sättra kom ut ur garderoben, första framträdandet var ganska diskret i förhållande till fortsättningen.

 

Vi började sy på sommaren innan. En av medlemmarna (som nu är i Gambia) hade jobbat på Hultsfredsfestivalen och sett trevliga workshops på återanvändande och designade tröjor. Vi har en egen festival i byn ”Hemlig festival” och vi kvinnor i byn tänkte att vi skulle göra en egen workshop. Visningsobjekt syddes, sen orkade vi inte riktigt bemanna festivalen, men processen var igång. Det var då barnens gosedjur rök.

Vi kommer att turas om att blogga, dock inte vår Sister i Gambia. Hon är i Banjul hela terminen tillsammans med sina fyra barn. Vi saknar henne i Sättra men hon kommer att florera på våra fotografier.

Taggar:, ,