Men vad håller regeringen på med?

Written by Barbro11. Posted in Barbro Heikinmatti

Klipp ur Vasabladet 11.10.2011:
”Regeringens budgetförslag kom som en kalldusch för utbildningen i konst och kultur. Men också hemslöjd och hantverk drabbas då pengarna för rådgivning skärs ner med fjorton procent.
Föreningen Österbottens hantverk med butiken Loftet drabbas förutom av minskade pengar för rådgivning också av att Österbottens förbunds landskapsutvecklingspengar skärs ner med två tredjedelar.
– Utvecklingspengarna är avgörande för våra projekt, säger verksamhetsledare Anna-Maija Bäckman.
Lyktan av bleckplåt kunde bli en succéprodukt tack vare stöd från Österbottens förbund.

Just nu pågår ett projekt som handlar om att ta fram souvenirer för Världsnaturarvet. Projektet är treårigt, avslutas nästa år och delfinansieras med 70 000 euro från Österbottens förbund.”

Länk till Loftet

Vad ska man säga om den posten i budgetförslaget? Regeringen sparar kaffepengar – vad vinner staten på att göra livet ännu svårare för hantverkarna? Det är så futtigt och det är så okunnigt. Under det senaste årtiondet har många nya, välutbildade och kreativa människor startat företag, och många är på väg att starta. Hur går det för dem om budgetförslaget godkänns? Är det faktiskt bättre att de blir arbetslösa efter att ha satsat på en lång utbildning, vilket de flesta hantverkare numera har gjort?

Samtidigt säger det något om den ekonomiska situation vi är i just nu. Och det säger också något om vilken politisk linje vi har just nu i detta land.

Förra gången det var lågkonjunktur stöddes hantverkarna med startpengar för att få igång sina företag. Men ett stort problem var att stödet tog slut när det skulle ha behövts som mest, alltså när produkterna var utvecklade, prototyperna gjorda och testade och produktionen startad. Då skulle hantverkaren ha behövt stöd i marknadsföringen och hjälp med utvärdering efter introduktionen på marknaden.

Min man och jag startade ett litet textilföretag med hjälp av startpengar, och vi hamnade i just den situationen jag beskrev. Det kändes inte roligt alls, för vi hade lagt ned mycket tid och energi i företaget. För min del betydde det sexton timmars arbetsdagar året runt, eftersom jag hade ett heltids dagjobb också. Även min man jobbade långa dagar, för vi hade dessutom får, höns och angorakaniner. Kaninerna krävde en hel del arbete, eftersom man måste ha ganska många för att få tillräckligt med angora för garnproduktion, vilket var en del av företagets produkter.

Det var naturligtvis väldigt lärorikt också. Jag ångrar inte att vi prövade. Jag lärde mig t.ex. att jag egentligen inte är stickare, utan spinnare. Jag älskar att utforska fibrernas betydelse för textil. Det kommer att ta resten av mitt liv, för det finns inte två likadana ullpartier.

De som nu arbetar med hantverk har fortfarande samma problem som vi: marknadsföringen. Hur ska tiden räcka till för allt? Ett sätt är att vara med i organisationer som den du kan titta på i länken till Loftet ovan. Andra är att delta i de mässor som ordnas i landet. En sådan är Käden Taidotmässan i Tammerfors, den gigantiska ”måste”-mässan för både utställare/försäljare och besökare. Den ordnas i år 18-20.11 i Tammerfors Mäss- och idrottscentrum. Man behöver faktiskt minst två dagar där. I fjol hade mässan 34 250 besökare som kunde bekanta sig med över 600 företag. Naturligtvis fanns där också utställningar, modeshower, stickcafé, tävlingar mm. Två jättestora hallar fulla med fantastiskt hantverk och stenmässa i den tredje. Jag lovar, man är totalt slut och lycklig när man går hem. Jag kommer att åka dit fredagen 19.11 i Loftets buss, vilket är ett mycket bekvämt sätt att ta sig dit. Här kan du titta på den finska sajten, där finns en länk till en kort presentation på svenska: Mässan i Tammerfors

Här ser du en liten del av en av hallarna under mässan i fjol

Och här finns listan på utställare, som i år är ca 500: mässdeltagare. Orsaken till att det är mindre deltagare i år är att det var jubileumsår i fjol, vilket lockade flera företag. I år är mässan av ganska normal storlek.

Mässan i Tammerfors är inte den enda stora mässan i landet. Liknande mässor ordnas varje år i alla större städer och också i några mindre. Det är dyrt för företagarna att delta, så vill man se hantverk från ett speciellt område lönar det sig att besöka någon av mässorna i den delen av landet.

Jag hoppas att regeringens budgetförslag inte går igenom. Jag vet inte hur långt de hunnit med budgetarbetet, kanske finns det ännu hopp.

Taggar:, , , ,

Barbro11

Hej! Jag heter Barbro Heikinmatti. Jag jobbar på att bli spinnarmästare i Stundars hantverkargille och att avlägga Certificate of Excellency in Handspinning i Online Guild. I mitt tidigare liv arbetade jag i bibliotek, och på "fritiden" i vårt företag med stickning, spinning, hundar, angorakaniner. Vi hade också får och höns. Nu njuter jag hejdlöst av att få jobba med textil dagen lång. Min blogg: www.hillevisthreads.blogspot.com handlar mest om textil.