Textil – i praktiken och teorin

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Nu har vi hittat en lösning på silverkrisen, skönt… På måndag är vi igång igen med vävningen om inget går snett. Så det äventyret får ni följa på min vanliga blogg istället, Alice, ateljén och jag. Istället för att väva på det stora bårtäcket har vi istället ägnat tiden åt något litet, provvävnader av en populär Alice Lund matta som kallas för Hästtäcket. Men det berättar jag nog mer om en annan dag istället…

Idag har jag också varit på ett litet besök på ett stort företag här i trakten. De äger nämligen en bonad av textilkonstnären Sofia Widén. Jag har under hösten arbetat med ett forskningsprojekt om just Sofia Widén och dessa bonader i applikation från 1950-talet. På ateljén har vi ett arkiv med material från verksamhetens början på 1930-talet fram till idag. I detta arkiv finns också lämningarna från Sofia Widén Textilier, Sofia egen ateljé som hon drev från 1952 fram till hennes död 1961. Efter detta tog Alice Lund över hennes ateljé och därför har vi också mycket bevarat från hennes produktion. Bland annat så har vi skisser, tygprover, fotografier och ekonomiska böcker. En liten guldgruva alltså för någon med ett forskarhjärta… Under hösten gjorde jag en inventering av arkivmaterialet kring Sofia Widéns produktion av dessa bonader som är textila utsmyckningar i applikationsteknik. Sedan har jag utifrån det försökt hitta var bonaderna finns idag och hälsa på dem för att se hur de mår. Så idag var ett sådant besök. Alltid väldigt roligt att få se textilkonst i verkligheten, en bild gör aldrig samma intryck. Jag hoppas få mer tid framöver till forskning, det är en spännande kombination att både få arbeta praktiskt med textil och att få fördjupa sig i forskningen och historien. Det finns mycket inspiration och kunskap att hämta där med.

Allt för idag! Imorn blir det arbete sen hemresa till Stockholm…

 

 

 

Taggar:, , ,