Sommarförberedelser och Kannors mystik.

Written by Maria12. Posted in Maria Liliegren

Nu är vi redan framme i juni månad, vart maj tog vägen är ingen som vet…. Idag ägnar jag mig åt en liten snabbinventering i butiken för att se vad som saknas inför turistsäsongen. Så fort midsommarhelgen är avslutad så har jag  inte möjlighet att arbeta i verkstaden mera. Så allt måste vara klart innan dess. En något hektisk period, men också väldigt rolig. Eftersom jag endast tillverkar till min egna butik så kan jag göra precis vad jag vill och har lust med. Vilket är fantastiskt roligt.

Just nu håller jag på med några olika typer av kannor i olika storlekar. De är redan drejade och står på tork i väntan på ”engobering” – dvs, färgval. Kannor är en lite extra rolig produkt att tilllverka. Egentligen har jag inget superenkelt svar på varför. Mer än att det är en rolig utmaning rent hantverksmässigt. Det är så små marginaler som avgör om kannan du ser upplevs som ”klumpig och tung” eller ”lätt och elegant”. Allt handlar om propotioner.

Hur blir  den form,det tomrum, som uppstår mellan kannans kropp och handtaget? Kannans botten bör vara i harmoni med kannans hals. Är botten större blir kannan visuellt tung. Medan om den är mindre kommer ditt öga inte att lita på att kannan går att använda utan att välta. Kannans kropp: Om formen är kurvig – var lägger man då kurvan för att kannan ska få sitt rätta lyft och inte bli baktung? Halsens längd bör ha rätt propotioner i förhållande till kroppen, annars kommer den att bli antingen ”girafflik” eller ”avhuggen”. Alla de frågorna handlar om den estetiska upplevelsen. Sen finns lika många frågor som handlar om funktion. =). Att tillverka kannor är härligt.

Förra sommaren hade jag besök av en kund som samlade på kannor. Hon kunde inte låta bli att köpa fler. Då var hon uppe i 67 stycken (hennes man var inte lika begajstrad). Hon kunde inte förklara varför hon just fastnat speciellt för kannor, mer än att ”De är så vackra och eleganta. De blir liksom personliga på nåt vis med sina olika former.” Jag håller med henne!

Kannorna till vänster (4st) i bilden ovan är storlek ”STOR”. De är möjligtvis inte så praktiska – för de blir tunga om man har fyllt dem. Men det är så roligt att jobba i lite större skala och så blir de så eleganta! De andra två till höger är normalstorlek, dvs ca 1 liter. En ny form som jag inte gjort förr, men som får komma med på prov än så länge. Jag gillar den hittills – får se om jag fortfarande gillar den när den är färdig.

Här är några exempel på helt färdiga kannor. En liten som rymmer ca 5dl, En normalstorlek (ca 1,2l) och en stor som jag mest använder att sätta höga blommor i. Just nu blommar tex lupinerna och jag ska fylla den i morgon med en stor färgsprakande bukett!

 

Taggar:,