Historisk hantverk

Written by admin. Posted in Adam Norman

EDIT: Det blev en ganska långt inlägg, men det är jätteintressant… jag lovar…

Min bloggvecka börjar lida mot sitt slut, men jag har fortfarande lite att ta upp. Nu har turen kommit till historiskt hantverk. Steget mellan lajvhantverk och historiskt hantverk är inte långt, och för mig var det väldigt naturligt. Men vad innebär historiskt hantverk?

Framförallt under mitten av 90-talet så var medeltidshysterin enorm här i Sverige. Varje stad skulle ha egna medeltidsdagar och marknader, Salve sändes som sommarlovsmorgon och detta har satt spår. Historieförfalskningen var enorm, och ja, historieförfalskning är rätt att säga. Tyvärr så har detta lett till att många människor har en någorlunda skev bild av medeltiden. Grovt generaliserat så skulle jag tro att den bilden består av linne-tunikor med olikfärgade kilar, knäckäpplen och visan ”Ridom ridom”.  Tyvärr så är det mesta i denna bilden fel… påstår vissa, för historia är ett knepigt ämne

När det kommer till historia så bygger så gott som allt på gissningar. Gissningarna kan vara mer eller mindre välgrundade, men likväl gissningar. En klok antikvarie vid Kalmar Läns Museum sa en gång till mig att ”det enda vi vet om historien är att den har funnits” och jag håller väl med honom. Men vad har vi då för källor till historiskt hantverk? Jag kommer försöka hålla mig till medeltiden, även om mycket av detta gäller för andra peridoer.Normalt sett brukar man väl säga att vi har tre olika sorters källor:

1) Bildkällor. Genom målade bilder, kyrkomålningar, illustrerade böcker gravstenar etc kan man få en ganska övergripande bild av dräktens utformning under en viss period. Man kan få information om kläder från olika samhällsklasser, exempel på frisyrer, färger etc. Men det man ska tänka på här är att de medeltida bilderna ofta är packade med symboler. Vissa är mer lättolkade, man kan utan vidare kunskap dra slutsatsen att riddare under 1300-talet inte hade för vana att stå på lejon bara för att killen på denna bilden gör det. Istället är det en symbol för styrka/makt, har jag iaf för mig. Vågar inte lova…  Likaså kan man inte utgå från att allt man ser på bilden verkligen fanns. En bild står inte ensam som ett bevis. Går man på det spåret så fanns det både änglar, bevingade kor och lejon, samt en hel del andra roliga saker.

2) Skriftliga källor. Genom till exempel testamente och lagar kan man få information om namn på olika plagg, dess värde, färger etc. En bok som jag verkligen rekomenderar om man är intresserad av detta är Eva Anderssons ”Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge”. Den borde finnas på ditt lokala bibliotek.

3. Bevarade kläder. Dels arkeologiska fynd, men också plagg som verkligen har bevarats ovan jord. Dessa är det ont om i Norden, framförallt det sistnämda. Alla som har något intresse för medeltida kläder har ju hört talas om Bockstensmannen. Dessa fynd ger en ovärdelig bild av kläderna, man kan se konstruktion, sömnadsteknik, material, vävsätt och mycket annat. Bockstensmannen är idag så genomforskad att man till och med har fått fram ett rimligt utseende på själva ansiktet. Den senaste gissningen på hur han såg är denna, medan den äldre tolkningen var något mer som detta.
Grönland har däremot tillfört otroligt mycket på detta område. Fyndplatsen Herjolfsnes (bokstavera det snabbt fem gånger i rad…) uppvisar många välbevarade plagg från olika perioder av medeltiden. Anledningen till detta är väl, som jag har förstått det, att de har legat bevarade i permafrost, och alltså varit djupfrysta i sådär en 700 år. För er som är intresserade av detta rekomenderar jag denna sidan där det finns mer eller mindre utförlig information om väldigt många medeltida fynd.

Dessa tre källor kan tillsammans ge ganska bra underlag för gissningar om hur man klädde sig. Men som sagt, man måste förhålla sig kritiskt till sina efterforskningar, åtminstone om man vill hålla på med historiskt hantverk. En väldigt bra grundfråga att ställa sig när man vill lära sig något om historiskt hantverk är ”Var och när?”. Att påstå att man klädde sig på ett visst sätt under medeltiden (olikfärgade kilar och knäckäpple i högsta hugg) är väldigt vanskligt. Medeltiden i Europa spänner över en period på närmare 1000 år. Och självklart såg man inte likadan ut under hela denna perioden, för att sen flippa ut totalt när renässansen kom.
När man väl bestämt sig för en viss period och geografiskt område får man försöka hitta information om detta. Eftersom källmaterialet är ganska tunt från äldre tider så kan det vara klokt att ändå ta ett ganska stort område. ”Norra Europa under tidigt 1200-tal” är lättare än ”Träskboda socken under april månad 1415”. När man väl hittar information som är relevant så börjar man se mönster. Man ser ett mode, och det här brukar vara riktigt roligt.

Och även om man inte allt gillar historiskt hantverk, om man har noll intresse av gångna tider, eller om man tycker att det verkar för ”styrt” så kan det vara kul att kolla igenom t.ex. bilder. Det finns många roliga detaljer i dem, och gamla hantverksmetoder och formspråk kan även användas för att skapa helt nya saker. Kanske en jeanskappa som till modellen är skuren som en av Karl XII’s justacorpses som finns på livsrustkammren?