Återbruk och miljön…

Written by Marcus12. Posted in Marcus Gustafsson

Ofta förknippas återbruk med miljömedvetenhet och miljövänlighet. Jag ställer mig ofta frågan – är återbruk bra för miljön? Lämnas miljön opåverkad av återbruk eller tar den rent av skada? Observera skillnaden mellan återbruk och återvinning.
De flesta aktiviteter som vi männoskor ägnar oss åt påverkar miljön negativt så varför skulle återbruk inte göra det. Jag har dock vissa teorier som kan tyda på att återbruk kan reducera skadan som annars åsamkas av nyproduktion pga råvaruuttag och energianvändning. Om en återbrukad produkt kan ersätta en nytillverkad så borde det vara bättre än alternativet. Om en återbrukad produkt däremot blir ytterligare en grej som man vill kröna sitt prylberg med är det snarare negativt.
Det är väl i sig inte någon poäng med att undanhålla uttjänt material återvinningsapparaten?
En annan aspekt är att man genom att arbeta med återbrukat material kan inspirera andra att göra detsamma. Man kan hjälpa varandra att få upp ögonen för möjligheterna att förlänga livet på material och föremål. Anledningen till att jag jobbar med återbruk är inte enbart för miljöns skull utan även för att jag tycker att det ger mig inspiration. Det ger mig idéer som jag aldrig hade fått annars.

Taggar: