Tre av många förebilder

Written by Jabbo12. Posted in Jabbo

Förebilder är livsviktigt. Utan förebilder navigerar vi i dimma, utan aning om var vi kommer hamna. När vi startar ett företag är det jättebra att ha förebilder. De fungerar som riktmärke när vi börjar irra runt och de ger en injektion av energi när vi är missmodiga. ”Om de har klarat detta så kan vi också”, typ.

Men det är inte lätt att hitta bra förebilder. Entreprenörskap, IT och investeringar … fokus hamnar hela tiden på pengar – och ofta på bekostnad av ett långsiktigt, hållbart tänk. Men Jabbo vill utgå från skapandekraften, generositet och att vi ska ha roligt. Går det ihop? Var hittar vi våra förebilder som är i linje med detta?

Galenskap är inspirerande. Leslie Hall är rolig, galen och gör grymma saker. Kolla in en av hennes videos så får du också lust att skaka rumpa, göra byxor och … driva eget.

Ofta finns de små berättelserna där som förebilder. En kulen höstmorgon inspirerades Jabbo av de två kompisarna som tagit fram en cykelhjälm som fäller ut sig själv. Kolla in filmen om Hövding här:

Det finns också riktigt stora berättelser som har en makalös kraft att inspirera oberoende av epok. En sådan är Frida Kahlo. Jabbo frågar sig hur denna kvinna kan vara så queer, så banbrytande, sååå 2012 – fast det var för snart hundra år sedan?

Det måste vara för att Frida Kahlo hade mod, var orädd, var känslig och vågade krydda med en smula galenskap.

Frida Kahlo – Two Fridas (1939)
Foto: Cea/Flickr.com

 

 

Taggar:, , , , ,