Jävla cupcake-hysteri

Written by Sofie12. Posted in Sofie Brinkmo

Jag har också hamnat i fällan….två gånger!

Tjejer idag (jaja, jag vet att jag generaliserar, jag får lov till det, för jag är genusmedveten ändå) bakar lyxiga cupcakes, med vanillafrosting och sugarpastefigurer (som man självklart gjort alldeles själv), snor lätt ihop en kolafudgesmet, gör egen sylt och håller det dessutom skinande rent hemma samtidigt. OCH; när man sedan gjort de fina små cupcakes med rosor i tre olika färger som garnityr, och placerat dem varsamt i blå-prickiga muffinsformar köpta på en liten jävla shabby-shic-butik i innerstan, städat undan allt, tänt ett ljus, hällt upp en kopp te, ja – då återstår bara finalen. POST IT ON FACEBOOK!

Been there done that (som osäkra människor brukar säga när de vill verka häftiga och världsvana). Men faktiskt. Jag har själv hamnat i denna wanna-be-husmors-fälla. TVÅ gånger. Cupcakesfällan slank jag ner i sådär kring jul tror jag (varför bakade jag annars pepparkaksmuffins med lingonfrosting?) Tårtfällan strax därefter då min dotter fyllde år. Även om jag måste erkänna att jag inte bakade tårtan, det gjorde min goda moder. Jag garnerade tårtan. Och det värsta var ju att det inte fanns nån hejd på det. Jag gick verkligen bärsärk med alla silverkulor, chokladbokstäver och grön gelé. Men jag njöt av det, jag fick någon slags inre ro och tillfredställelse. Det var en fin tårta.

Varför?

Jo, för att hemmafru-idealet är här för att stanna. Och jag hatar det. Men jag är som alla andra, en individ i ett socialt konstruerat samhälle. Jag kan inte värja mig. Även om jag försöker. Jag har dock inget emot själva bakningen, eller rullandet av marsipanrosor. Det är att offentligagöra det som jag tycker är suspekt…

Magnus Betnér påpekar det paradoxala i hela cupcake-facebook-fenomenet i sin stand-up-show, och han gjorde det så genialt, att jag därefter började tänka mer och mer på det. Och som sagt, nu har jag tröttnat. Han sa typ så här (åh, vad jag förresten börjar komma in i blogg-snacket nu); ”De som klagar mest över att de inte får ihop livspusslet, är just de som hinner baka cup-cakes OCH lägga ut det på Facebook.” Sant.

Nu ska jag återgå till livspusslet. Ämnet hemmafru-idealet är förresten inte avverkat än. Fler arg-bigge-inlägg kommer.

 

Taggar:, , ,