Om man vill ha en kalender.

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Om man nu inte har möjlighet att komma på Slöjdsyndarfesten jag skrev om häromdagen (man kanske bor i Australien eller har brutit båda benen, det är ok) men vill ha ett exemplar av Slöjdsynderkalendern 2014 ändå. Hur gör man då?

JO! Det finns tre alternativ.

Antingen förhandsbokar du en här på vår blogg (slojdporr.wordpress.com), den skickas då hem till dig så att du har den fredagen den 27/9 –

eller så köper du den direkt av oss på antingen den fantastiska slöjdfesten 27/9 som alla är bjudna på (och trotsar brutna ben och långa flygresor)

eller i hemslöjdens monter på Bok- och bibiloteksmässan här i Göteborg samma helg.

Enkelt. Eller hur?

Karin och manteln.

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Häromdagen åkte jag hem till min kompis Karin, som som bäst höll på att förbereda sig inför medeltidsveckan på Gotland som börjar typ idag.

Karin är en av de bästa slöjdarna jag känner och sjukt mån om material och kvalitet eftersom hon är så himlarns noga med allt hon gör. Hon lämnar liksom ingenting åt slumpen.

Därför blev jag väldigt chockad när hon stolt och lite skämsigt visade sitt senaste projekt – hon hade klätt innersidan av sin mantel med äkta fuskpäls! FUSKPÄLS! På en medeltidsmantel. Det måste ju nästan vara den värsta slöjdsynden man kan begå, men ack så snyggt det var! Riktigt asbra.

Och Karin var nöjd. ”Jag har kommit på varför jag älskar att hålla på med medeltidsgrejer och så, det har ju ingenting med medeltiden att göra – jag vill ju bara gå runt och se ut som Belle i Skönheten och Odjuret!”

En anledning så god som någon! Ibland kanske det inte måste vara äkta för att se bra ut?

belle

Välkommen på fest!!

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

För att fira släppet av vår kalender kommer vi ställa till med en brakfest!

Den kommer att ta plats på Frilagret i Göteborg den 27/9 från klockan 19.00 och alla slöjdfantaster är bjudna!

 

Vad kommer hända på festen då? Förutom att man för första gången får se bilderna och klappa på kalendern?

Jo! För det första: Alla kommer att vara där. Alla som älskar slöjd. Gör du också det? Kom då för skjutsigen!

För det andra: Syndig snackmat, akrobatik, Slöjdbikt-bås och en fotostudio där den som vill kan ta sitt eget slöjdsyndarfoto! Med rekvisita så som tjock kletig plastfärg.

 

Det är helt enkelt ett event för bra för å missa!

 

Här kommer lite bilder från förra årets fest på temat Slöjdlustar:

släppfest släppfest 2 släppfest 3

 

Vad är en slöjdsynd?

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Vad är en slöjdsynd då? Det är en fråga som har grillat människans hjärna enda sen människan uppfann grillen.

Typ så fast kanske inte riktigt. Det är en fråga som grillat våra hjärnor ett tag iallafall.

Vi har kommit fram till att det handlar om normer. Vad är det som gäller inom ett visst område i slöjd?

I skolslöjden sandpapprar man för glatta livet men inom hemslöjden anses sandpapper fulare än bajs.

En gång gick jag på en ”ullnördskväll” med min stickning och har aldrig känt mig så malplacerad. De andra höll på med historiskt hantverk och i det sammanhanget är stickning minst sagt förbjudet! Skulle såklart tagit med en nålbindning istället men det tänkte ju inte jag på…

Handlar det om finkultur och fulkultur?

Kungliga operan eller dansbandsveckan i Malung? Akrylgarn eller tussah-silke?

Vem har rätt att säga till någon annan vad som är bra och vad som är dåligt? Vad är egentligen rätt och vad är egentligen fel?

Det är det här vi funderat över när vi satt ihop vår väggkalender. Resultatet blev… skruvat och roligt! Kul kontrast till förra årets kalender på temat Slöjdlustar. Den vara snarare vacker och drömsk.

Här kommer en bild på den. Extra roligt idag eftersom vi vänder blad! Augusti – rävbilden!

augisti

 

 

Slöjdlustar och slöjdsynder.

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Hej och godmorgon!

Den här veckan är det jag, Sara Degerfält, som bloggar på kravallslöjd för Slöjdlustars räkning!

Slöjdlustar är en ideell förening som jobbar med att promota ung slöjd. Förra året gjorde vi en sjukt uppskattad väggkalender på temat Slöjdlustar, där det sensuella i slöjden stod i fokus. Kalendern med tillhörande släppfest och utställning blev minst sagt en succé så inför i år funderade vi länge på vad vi skulle kunna hitta på.

Tillslut kom vi fram till det, SLÖJDSYNDER! Vad är förbjudet inom slöjd? Vad är det man INTE får göra? Och så gör vi det!

Den här veckans bloggeri kommer att handla om just detta. Den slöjdiga synden och kalenderprojektet. Häng med!408996_10150547411556879_304805079_n

MVH Sara

 

“En vävstol från 1852″ Ohoooo…

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

För ett tag sedan så hittade vi detta underbara lilla klipp från Sveriges Radio. I vårt tidigare inlägg så delade vi med oss av en form av erotisk novell och här har vi en kvinna som finner en stor lust i att lyssna på en taltidning om, ja just det, en vävstol från 1852.
För slöjdporr kan vara just det, att bara höra om en teknik, ett instrument, ett material. Att själv få leva sig in i den beskrivna bilden, en riktigt gammal vävstol med en vacker varp… ah… En typ av upphetsning som alla kanske inte kan (vill?) förstå.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2640&artikel=4999107&play=3807016&playtype=Ljudklipp

 

Erotisk novell – Ett möte.

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Häromdagen satt jag på bussen och tänkte på just ingenting, då ett par fantastiskt fina yllebyxor kom och satte sig mitt emot mig. De var randiga i en mycket smakfull variation mellan brunt/grått/vitt, och där satt jag nu och plötsligt var mina tankar uppfyllda av en enda tanke som snurrade runt; “vilka fina byxor, vilket fint material det verkar vara, undrar hur det känns att ta på…” Jag hade hunnit ta av mig vanten och röra handen lite, lite i riktning mot byxorna innan jag insåg att det nog inte vore så lyckat att slutföra rörelsen. Vid nästa hållplats gick sedan byxorna av, med ett sällan skådat vackert fall och uttryck runt knän och lemmar. Sent kommer jag glömma dessa yllebyxor!

/Malin

Vad är slöjdporr? En sammanfattning.

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Slöjdporr, kan man säga, är ett samlingsnamn för en rad olika företeelser som spretar åt olika håll. Jag ska försöka sammanfatta dem:

Slööööööööjdporr nr 1: Slöjda till sängen!

Per Johan Lust Kärleksaker (vill du veta mer, googla)

Här illustrerat av svarvade kärleksaker men kan lika gärna vara någonting annat som… jag vet inte: brickvävda bondageband kanske! Din fantasi = dina gränser.

Definitionen av slöjdporr nuuuuuuummer 2: Slöjda snuskigt!

Okänd konstnär

Alltså, slöjda med snuskigt motiv! Illustrationen här blir i form av en mössa med motivet två humpande renar, men finns miljarder exempel. En gammal klassiker är den här gamla bonaden:

Slöjdporr, definition 3: Slöjda för att förföra!

Friargåva, känningsgåva, förförelseslöjd. Kärt barn har många namn.

Det här hjärtat la jag i min grannes brevlåda när jag kom på att jag gillade honom.

Worked like a charm.

Men oftast när vi pratar om slöjdporr pratar vi om det där diffusa, känslan av slöjden, det ultranördiga, eller som någon uttryckte det: När nörderi övergår i frosseri.

Foto: Malin Karlsson och Johnny Karhinen

Den här bilden ska försöka illustrera känslan av hur det känns med en nyslipad skitvass slöjdbila mot en stock. Ahhhhhhh.

 

 

 

Slöjdlustars bloggvecka!!!

Written by Slojdlustar12. Posted in Slöjdlustar

Nu är det dags, nu är det dags!

Under en hel vecka kommer vi från Slöjdlustar, slojdporr.wordpress.com, bjuda på inlägg som handlar om vad slöjdporr egentligen är, och vad som händer oss just nu. Anledningen till det är att det är just den här veckan som resultatet av det senaste årets intensiva arbete med Slöjdlustarkalendern 2013 – en kärleksfull hyllning till slöjden släpps.

Det kändes minst sagt hisnande när vi i förra veckan fick ett mejl från tryckeriet att de binds för fullt! På onsdag kommer vi att hålla de första exemplaren i våra händer, smeka det lena pappret, njuta av de vackra bilderna…

Redan nu tänkte vi ta tillfället i akt att göra lite skamlös reklam!

Det är dels att alla Göteborgare, som är i stan på lördag, borde komma till vår releasefest! Här hittar du en inbjudan:

Slöjdlustars kalendersläppsfest – en kärleksfull hyllning till slöjden!

Om du inte har möjlighet att komma till festen kan du alltid förhandsboka din egen kalender via det här flådiga formuläret:

Förhandsbokning! 

Imorgon återkommer vi de första (av många!) definitionerna av vad som slöjdporr och slöjdlusta verkligen innebär!

Over and out!

/Slöjdlustargänget