Bilder

Written by Thomas11. Posted in Thomas Snell

Det kom in en önskan om lite fler bilder på rakkniven, varsågod:

1

 

Märke: Bengall cast steel

Märket är Bengall cast steel och vad jag hittat på nätet så är denna modell tillverkad runt 1810. Handtag i trä.

Pajala marknad, bra!

Köpte även en Klas Törnblom, Eskilstuna som ska slipas.

Svårt att se kanske men kärnan är inte konkav utan helt rak

 

 

Skiva

Written by Thomas11. Posted in Thomas Snell

Kräftskiva med stort K avklarad. Kul!

Om någon vill veta mer om dom små gardjuren: Lite ståltrod och lite garn. Min tanke är att gadjuren ska vara till glädje för åtminstone fem generattioner. Dom ska gå att bygga på och bygga om. Garndjuren är gjorda i ståltråd och garn. Garn slits ut och byggspå, kanske tyg lindas runt stålbasen av någon. barn böjer benen på spindeln. Slöjd lever.

Det känns viktigt för mig att det jag skapat inte stannar utan lever, inspirerar och ändras under tiden.

Ett garndjur: Inspiration;

Respekt

Written by Thomas11. Posted in Thomas Snell

Stenar med dubbla sidor, rakkniv och kockkniv. Några timmars jobb, mycket glädje!

Det handlar om respekt, respekt för det slöjdade.

Tre av mina kockknivar är handgjorda mästerverk, med blad som bankats och vikts upprepade gånger och sedan slipats för att få fram en egg som är skarp, hård och sammtidgt smidig.
Det vore respektlöst av mig att slänga in dessa knivar i diskmaskinen efter att den sista löken är hackad och sedan köpa nya då dom blivit slöa.

På marknaden i Pajala hittade jag min rakkniv, en fin stadig sak med stort, rejält blad och trähantag. Vad jag funnit fram på nätet är denna kniv upp emot 200 år gammal. Imponernade! Dumt att inte använda den i 200 till.

Nej dessa sjöjdade hantverk ska tas om hand, vårdas och slipas, brynas och hanteras på ett sådant vis att åtminstone fyra generationer efter mig kan ha nytta och glädje av dom.

Vad gör man då? Jo man skaffar sig några slipstenar och börjar slipa. Oj oj vilken härlig syn att se, efter några timmars dragande på stenarna, bladet till rakkniven skina som första dagen någon gjorde sig fin till dansen med den. Oj vilken känsla att skära en mogen tomat med en kniv som har samma skärpa i eggen som dagen den lämnade skaparens händer.

Det är respekt både mot den slöjdare som lagt ner sin skäl i de den skapat och också respekt mot naturen och miljön. Varför köpa en billig kniv som inte går att slipa bara för att ett år senare måsta köpa en ny? Varför köpa en rakkniv där du måste byta blad efter någon vecka? Nej, köp bra hantverk och underhåll i stället.

Garn och stål

Written by Thomas11. Posted in Thomas Snell

Ja då var man tillbaka efter en stärkande vandring i fjällen. Fint väder och mycket skön bastu, gott om svamp var det också.

Ja då min goda vän Anna hade i uppdrag att förena den hårda slöjden (trä, stål och sådant) med den mjuka (garn, tyg med mera med mera) för att få barnen att skapa i ovana material, så gjorde hon ”garndjuret” kännt på Gammlia i Umeå.

Dessa djur har jag haft väldigt stor glädje av som hobbyslöjdare. Billigt material, enkelt att arbeta med och stor frihet i skapandet.

Här kommer några favoriter.

Fjäll

Written by Thomas11. Posted in Thomas Snell

Mat

Hej! Idag är första dagen för mig som bloggare, oj va bra. Jag åker till fjälls en par tre dagar men tills jag är tillbaks så kan ni få gissa maträtt.

Hade gött!