Traditionellt bygge på Åsa

Written by Emma Hellström. Posted in Emma Hellström

Under våren har jag varit på Åsa Folkhögskola under ett antal fredagar och undervisat i traditionellt stolpverksbygge. Vilket är ett av det roligast sätten att bygga på enligt mig.  Det är två stycken klasser som medverkat vid bygget och i det hela har det varit väldigt spännande att se hur eleverna, från att inte använt en fogsvans, till att tillverkar ganska så komplicerade sammanbindningar.

Klasserna på åsa fhsk

Flicka som tillverkar en mall

Instruktioner om tappar

Här berättar jag om tappens funktion på stolparna i vårt bygge.

en blixtskarv

En längdskarv (eller en del av en längdskarv den andra halvan är inte klar än).

DSC_0050 åsa3maj 058

Nu i fredags tittade äntligen solen fram och vi kunde flytta ut arbetsstationerna! Så himla härligt var det att få stå ute i värmen och jobba istället för i en dragig lada som luktar ko.

stolpverksbygge på åsa fhsk

Som säkert alla andra, har jag längtat fruktansvärt mycket efter våren och nu när det är här känns det lite som en dröm. I går tänkte jag att ”det här är det kallaste klimatet jag vill var med om” då det var 17 grader… Ja det kanske är dags att flytta sin kos till något varmare ställe.

Åter till stolpverket, jag hade hoppats på att vi skulle hinna resa det hela under en temavecka  nästa vecka men av någon anledning tar allt lite längre tid än tänkt. Vår temavecka förvandlades till två temadagar så vi har fått skjuta på resningen till i höst istället, tråkigt.

Huset kommer i alla fall att bli en utomhus-  slöjdsal/klassrum som skolan kommer använda i undervisningen. 

 

Taggar: