Författar Arkiv

Traditionellt bygge på Åsa

Written by Emma Hellström. Posted in Emma Hellström

Under våren har jag varit på Åsa Folkhögskola under ett antal fredagar och undervisat i traditionellt stolpverksbygge. Vilket är ett av det roligast sätten att bygga på enligt mig.  Det är två stycken klasser som medverkat vid bygget och i det hela har det varit väldigt spännande att se hur eleverna, från att inte använt en fogsvans, till att tillverkar ganska så komplicerade sammanbindningar.

Klasserna på åsa fhsk

Flicka som tillverkar en mall

Instruktioner om tappar

Här berättar jag om tappens funktion på stolparna i vårt bygge.

en blixtskarv

En längdskarv (eller en del av en längdskarv den andra halvan är inte klar än).

DSC_0050 åsa3maj 058

Nu i fredags tittade äntligen solen fram och vi kunde flytta ut arbetsstationerna! Så himla härligt var det att få stå ute i värmen och jobba istället för i en dragig lada som luktar ko.

stolpverksbygge på åsa fhsk

Som säkert alla andra, har jag längtat fruktansvärt mycket efter våren och nu när det är här känns det lite som en dröm. I går tänkte jag att ”det här är det kallaste klimatet jag vill var med om” då det var 17 grader… Ja det kanske är dags att flytta sin kos till något varmare ställe.

Åter till stolpverket, jag hade hoppats på att vi skulle hinna resa det hela under en temavecka  nästa vecka men av någon anledning tar allt lite längre tid än tänkt. Vår temavecka förvandlades till två temadagar så vi har fått skjuta på resningen till i höst istället, tråkigt.

Huset kommer i alla fall att bli en utomhus-  slöjdsal/klassrum som skolan kommer använda i undervisningen. 

 

Unga filmar, inleder veckan

Written by Emma Hellström. Posted in Emma Hellström

Två unga smeder i Sörmland

Smederna Cornelia och Basse

Under vintern har jag gått en filmkurs för hantverksdokumentation. Kursen anordnas av Hantverkslaboratoriet i Mariestad. Jag hade inte hållit i en filmkamera sedan på gymnasiet vilket i alla fall är typ 12 år sedan så det var väldigt ovant och svårt. Filmen som resultat visste jag inte vad jag skulle förvänta mig men fick till slut ihop en film. Tanken med att använda film inom ett slöjd och hantverksprojekt är från vår sida att kunna lyfta fram unga hantverkare och förmedla deras känsla för hantverket. Med film kan man ju förmedla så många intryck på kort tid och blanda fakta med alla möjliga känslor, jag gillar det supermycket. Att använda som verktyg för att lyfta fram hantverk tycker jag funkar fint!

 

 

Jag hoppas hinna göra ett par filmer till innan projektet är slut. Va tycker ni om filmen och har ni förslag på andra spännande hantverk? Eller kanske till och med förslag på Sörmlänska unga som brinner för sina hantverk?

Mitt första inlägg får bli lite kort, jag har precis kommit in. I timmar efter jobbet har jag lockat och pockat på vår lilla katt som klättrat upp i ett alldeles för högt (grenlöst) träd och nu inte kommer ner. Hon har suttit där sedan igår kväll och ser så liten och svag ut att jag blir hel tung i hjärtat. Vad ska man göra? Funderar på att hyra en skylift i morgon.

Go natt!