Hantverkslaboratorium i Mariestad

Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

Idag har jag och tre av mina konsulentkollegor varit på da Capo i Mariestad (som inte heter da Capo längre utan  Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet) på en diskussionsdag om ett tänkt Hantverkslaboratorium som ska byggas upp där. Förhoppningsvis kommer det att vara i gång redan nästa år om finansiering är klar tills dess. Skolan har inriktning mot bygghantverk, trädgård och odling samt landskapsvård och har funnits sedan 1997 i Mariestad och hantverkslaboratoriet är tänkt som en ”expertorganisation för hantverkstradition som är kopplad mot kulturvårdens praktik”.

Under hösten har jag redan många dagar inbokade och de flesta består i att resa runt och träffa folk, sätta sig in i vad som finns inom Skaraborg/Västra Götaland och vad som händer inom hemslöjdsområdet just nu. Detta kändes som en sådan ”sätta sig in i”-dag. Jag har inte någon skolning i byggnadsvård och hade inte så mycket att tillföra i diskussionerna men det känns viktigt att veta om vad som händer för att kunna berätta om jag träffar andra som är intresserade. Sen är det ju väldigt kul att höra på professionella personer som pratar utifrån det som de arbetar med.

Dessvärre kan jag nog inte säga vad Hantverkslaboratoriet kommer att vara (om nu någon kan det än) men det ska bli spännande att följa vad som händer där från nästa år och framåt.

Ett nytt fint ord har jag lärt mig idag och det är hantverklig. Kanske är det en hantverklighet som flera av oss lever i?

Förövrigt fick jag tidningen Åter i brevlådan idag (där Kravallslöjd annonserar i detta nummer). Mycket trevlig tidning som jag nog får börja prenumerera på.