Skriv!

Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

Påskafton och jag känner inte att jag levererat så mycket på bloggen under denna vecka, snygga bilder och semestertips, det duger inte… Därför tänkte jag, med fyrverkerismällare i bakgrunden komma med lite hårdare text: Skriv!

Det är bra att skriva. Jag tänker genom att skriva. Jag kommer ihåg vad jag tänkt genom läsa det jag har skrivit. Andra kan tänka om det som jag har skrivit. Andra har möjlighet att reagera och agera på det jag har skrivit. Jag kan skriva utifrån min verklighet och andra kan skriva utifrån deras verklighet – det är inte troligt att den ser likadan ut och det är intressant.

Det jag tycker är bra med Kravallslöjd är att det finns en plats där många har möjlighet att komma till tals och där många verkligheter kan skildras – genom blogg och genom artiklar. Ni som har träffat mig vet att jag gärna (men inte tillräckligt ofta) pratar om att det finns möjlighet att skriva på Kravallslöjd och att jag tycker att fler ska ta den möjligheten. Om jag har praktikanter på mitt jobb som hemslöjdskonsulent på Slöjd i Väst så brukar jag uppmuntra till att skriva en artikel på Kravallslöjd. Det behöver inte vara pretentiöst om en inte är pretentiös, det kan vara en kort betraktelse eller utgå från bilder eller vara en slöjdbeskrivning  eller vara en populärversion av en uppsats, spännvidden är intressant och välkomnande.

Jag tar alltså tillfället i akt att säga: Skriv gärna en artikel till Kravallslöjd. Behöver du support och stöttning så ger vi gärna det. Vi är ganska trevliga (men ibland något stressade) människor så hör gärna av dig till info[at]kravallslojd.se om du har någon artikelidé, eller om du för den saks skull vill blogga en vecka (det är lite skrämmande på måndagen men väldigt roligt på fredagen när en kommit igång…)

Eftersom jag inte tycker att snygga bilder och semestertips räcker för att känna mig som en värdig bloggerska så länkar jag till några gamla artiklar jag skrivit för dig som vill läsa mer:

En kärleksförklaring till Paul Klee Kravallslöjd 2010
En disktrasa av presentsnöre eller att vaska en disktrasa Zickermans 2010
Fällar, fidjurer och filosofi Hemslöjd 2011 (tidningen kan köpas via länken till iPad eller iPhone)
Alla får limma Kravallslöjd 2011

Glad påskkväll!

Bara bilder

Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

Igår gjordes Köpenhamn. Vi hann med allt så därför lämnar vi grannlandet idag och drar oss till Österlen. Kanske blir det mer texter skrivna där, jag har förstått att det har potential. Nu blir det bara ett gäng snygga bilder.

Skyltningen på Illum

Finfin färgkombination

Matta av små små tovade bollar

Fler mattor, hopsydda och slitna

Burk med uggla

Genomskinliga plastmöbler från Kartell

See you!

På semester

Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

Semester är grejen, eller som Christine uttryckte det ikväll när vi filosoferade över en måltid ”Det är jävligt trevligt”

Här kommer våra hittills införskaffade tips om semester generellt:
1. Ta med smörgås på resan, det behövs en ständig påfyllnad med mat för att orka vara på semester.
2. Ta inte reda på något om platsen du ska besöka innan du åker. Det blir mer spontant och minskar risken för besvikelser. Men ta med en dator så du har möjlighet att hitta bra ställen när du väl gjort ronden runt kvarteret.
3. Skaffa karta – vi trodde vi skulle kunna känna oss fram till var gatan låg där hotellet skulle finnas. Det kunde vi inte.

Mer tips kommer antagligen senare. Då kan vi förhoppningsvis vara lite mer specifika om hur Köpenhamn är som stad. Det vi har förstått är att Louisiana är jävligt hett, så hett att det idag inte fanns några parkeringsplatser fast vi körde runt parkeringen två gånger. Vi tröttnade och åkte in till Köpenhamn istället. Det andra tipset är restaurangen Bio Mio på Halmtorvet 19, iKödbyen som är ett före detta slakthusområde. Meget bra!

 • Foto Chrisitne Olsson
 • Utställningen vi aldrig fick se på Louisiana för att det inte fanns parkeringsplater, Foto Christine Olsson
 • Bio Mio, Foto Chritine Olsson
 •  

  4 år senare – semester

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  Imorgon är det 4 år sedan Kravallslöjd startade. Det ska firas med semester!

  Imorgon far jag och vännen Christine tillsammans med min nya bil Rut från Skövde mot Köpenhamn. Om några dagar fortsätter vi mot Österlen för att avsluta veckan i Säffle. Siktet imorgon är inställt på Louisianas brunch.

  För att snabbt komma in i semestermood efter dagens jobb så startade vi med att vara turister i Skövde. Vi åt sen lunch i en park och hittade en nyöppnad Myrorna-butik – det räckte gott.

  Jag funderade på att göra nån form av snabb sammanfattning av de gångna åren men struntar i det just nu. Det finns en massa artiklar att leta upp och läsa om man så vill, med sammanfattningar av första, andra och tredje året. Det är viktigt att titta både framåt, åt sidan och bakåt. Men den här veckan blir det nog inget av det senaste.

  Tipsa gärna vad vi inte får missa för kulturella sevärdheter neråt Köpenhamn och Skåne.

  Att springa (och skriva) för Hemslöjden – sista delen för denna gång

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  Idag skedde det stora loppet. Gårdagen var fylld av mat och tårta så det gick lite tungt men jag sprang iallafall hela vägen och blev bara omsprungen av två så jag är nöjd. Och så hade jag ju de finaste sportkläderna av alla – estetiken är inte oviktig. Jag körde på klassiska blågula färger tillsammans med lite orange och guld. Tröjan fick trycket Sport and Craft på framsidan och den korsstygnsbroderade texten Hemslöjden IK på ryggen. Pannbandet fick två timmar innan start en springande streckkvinna i guld ditbroderad. Och i resultatlistan står det Mia Lindgren – Hemslöjden. Varje chans att visa upp handgjort skapande är bra. Gör och var stolta!

  Uppvärmning

  Uppvärmningen

  Målgången

  Målgången

  Stödvinsten, en skruvmejselsats

  Min stödvinst - en skruvmejselsats

  Innan jag avslutar mitt bloggande vill jag berätta om tre trender i tiden och skicka med tre författartips.
  Först trenderna:
  1. Analogt möter digitalt (exempelvis i fotoform där alla bilder, mina också, helt plötsligt ser ut som de är tagna på 60-talet. Eller där 8bitars inte längre handlar om sushi utan om en estetik som är på väg tillbaka)
  2. Päls och helylle (Kommer starkt i höst. Börja sticka och leta roadkills redan nu)
  3. Mörker (Kommer också i höst. Slut med det nordiska blonda – nu blir det mörkt och murrigt igen. Tänk på det när ni slöjdar)

  Och så författartipsen:
  Läs mycket. Det är bra. Och skriv mycket. Producera själv. De som jag får mest inspiration av just nu är Ola Magnell, Suzanne Brøgger och Dan Andersson.

  I sommar ska jag packa ner tre nyvässade blysertspennor och fyra kollegieblock, sätta mig på ett tåg, åka någonstans och skriva i några veckor. Kanske om slöjd eller vad jag ser. Troligtvis kommer ni att få läsa något här på Kravallslöjd. Är det fler som har liknande planer så ta chansen att använda detta forum till att uttrycka dina tankar om skapandet.

  Trevlig sommar på er!

  kultur(mili)tanter

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  Min tes är: att de som borde vara dagens tanter inte är tillräckligt mycket tanter. De kallar varandra för ”tjejer” och som en vän sa ”Min mamma är ju tio gånger hippare än vad jag är”.

  Alltså: får en göra det själv. Och starta en tantrörelse.

  Rörelsen är fortfarande inte uppstartad (tillsammans med fyra andra Rörelser som jag kommit på under våren, bland annat Hemslöjden IK) men den ligger och gror. De flesta som jag känner (nåja) vill vara tanter. Och göra sånt som tanter borde göra. Tant är härmed ingen ålder utan en mentalitet.

  I kultur(mili)tantrörelsen ska en:
  Äta småkakor
  Använda kaffeservett
  Sno pelargoner av varandra
  Handarbeta
  Vila middag
  Ha klädkoden hudfärgade strumpbyxor, kjol under knät, svart kofta med brosch och laxfärgade underkläder
  Motionssimma
  Åka på busstudieresa till Birgitta Stenberg och andra förebilder
  Gå på föredraget ”Blusen förr och nu”
  Odla rädisor på balkongen
  Smida planer för hur tanterna ska ta över världen

  (är det nån som vill va med så skicka ett mail…)

  Pelargoner i fönsterRädisor

  Imorgon smäller det. Då ska jag tävlingsspringa runt den sjö som ni skymtar i pelargonbilden. Först måste jag bara brodera nåt snyggt på svettbandet.

  Forts. Att springa för Hemslöjden

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  Det börjar ta sig. Framsidan på springtröjan är klar. Nu ska jag på baksidan brodera
  Hemslöjdens IK

  Tröjtryck

  Tröjtryck (och Victoria smög sig in i bilden som överallt dessa dagar)

  Sport and craft

  Att springa för Hemslöjden

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  På söndag är det Lången runt – en springtävling i Värmländska Långserud – och jag har laddat i flera månader. Jag ska springa för Hemslöjden. Idén fick jag från Karin Holmberg som broderat springkläder till sin vän inför ett Djurårdskanallopp i maj.
  Är sportsverige redo för Hemslöjden IK?

  Vi får se om jag orkar knåpa ihop några fina plagg till söndag. En idé finns nerkladdad på ett anteckningsblock och ska bara genomföras. Annars blir det vännen Anna Palms fina tryckta t-shirt ”Art and craft will unite us” (kanske jag broderar över art och skriver sport istället).

  Ni lär höra mer om detta…

  Springskor som nåldyna

  Varför välja mellan att springa och slöjda?

  Radio gaga

  Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

  Media är roligt.
  Alla tycker att media är bra.
  Är en med i media så tycker ens chef om en och en får många klappar på axeln.
  Idag har jag varit med i P3 Kultur. Det är creddigt. Lyssna här och läs hur du gör ditt eget prinsesstest här

  Mia Lindgren

  Radioprat

  Nääs utanför Lerum är ett bra sommarresmål. Där visas under sommaren utställningen Bod 2010 med en massa nybyggda bodar på max 15 kvadrat. Vill du se mer bilder därifrån så kolla in mitt jobbs facebooksida Slöjd i Väst.

  Bod 2010Bod 2010Bod 2010