Att få huvudvärk av färger

Written by Mia. Posted in Mia Lindgren

I vår hände en märklig sak. Jag började må dåligt av färger. Jag har alltid varit positivt inställd till alla färger utom möjligen svart och vitt. Har tyckt att more is more eller less is bore vad gäller färger. Använd lite för mycket, blanda och matcha. Rutigt, randigt och blommigt samtidigt. Svart och vitt har stått för det tråkiga, det som inte vågar synas eller ta plats. Det är vad jag har gillat inom slöjden, att det är så mycket färgprakt och att det då tar plats.
Men i vår blev det för mycket av det goda. Jag fick en slöjdidentitetskris och ifrågasatte det mesta inom slöjden; utbildningen som jag går, hela slöjdorganisationen som får en massa statliga pengar, om det ändå inte är förspilld kvinnokraft att sticka sin halsduk när du kan köpa den och göra viktigare saker av din tid (liknande åsikter fördes fram i början av 1900-talet). Det var en jobbig tid och jag funderade flera gånger på att hoppa av min utbildning och göra något helt annat. I samband med detta började jag också få svårt för starka färger. De blommiga klänningarna stuvades längst in i garderoben och när jag skulle titta på kläder i affärer såg jag bara svart, grått och möjligtvis tungt blått, sådana klädfärger som jag några månader tidigare hade sett som fula och dåliga färger. Jag orkade heller inte titta i inredningstidningar eller slöjdböcker för alla mönster och skarpa färger gav mig huvudvärk.
En vecka i jämtlandsfjällen förbättrade läget då jag fick komma ut och koncentrera mig på överlevnad istället för på arbete och att bara behöva se färger i grönt, brunt, vitt och grått. Att vila både hjärna, öron och ögon och att få anstränga sig fysiskt med kroppen.

Nu är läget nästan tillbaks till det normala, ska jag använda ett klädesplagg tar jag i första hand det som är svart men jag får inte längre huvudvärk av de blommiga klänningarna. Jag ska också sluta att prata illa om svart, vitt och grått som jag nu ser kan ha livräddande egenskaper.

Kan det vara läge att införa varningstext på slöjdföremål eller när man söker in till hantverksskolor: Slöjd kan förändra din syn.