Skåp och skrin och skål

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

 

Idag vill jag berätta lite mer om våra hårdslöjdsprojekt där vi utgått från museernas samlingar. Vi har tagit vara på gammal kunskap och tillsammans med slöjdare från länet utvecklat slöjdprodukter som passar in i dagens samhälle.

Det började med ett svarvprojekt där vi utgick från svarvtraditioner i Boråstrakten eller som vi säger Sjuhäradsbygden. Först var det dags att ta fram den speciella svegsvarven efter en gammal förlaga som fanns på Borås museum.  Därefter kunde svarvningen börja, så som en gång de gamla knallarna svarvade när dom drog runt med sin svarv ut i bygderna och resultatet kunde bli bl a ölbollar. Ett trevligt dryckeskärl där man dricker tillsammans ur samma skål. Hela svarvprojektet filmades och dokumenterades så man själv kan bygga en svegsvarv och lära sig skärsvarva i rått virke.

Efter detta gick vi över till nästa projekt och det blev ett skrinprojekt. Här deltog ett antal slöjdare från länet för att lära mer om slöjdande och sen själva göra ett skrin. Det började med besök på hembygdgårdar och museer. Därefter var det dags att hämta material i skogen, studera olika trätekniker, lära mer om färg och form för att efter detta börja formge sitt eget speciella skrin. Detta projekt avslutades med en bok och en utställning.

Gränslösa väggskåp

Det senaste projektet har handlat om små väggskåp. Detta projekt påminner en hel del om skrinprojektet, men här har vi utvidgat gränserna och bjudit in kollegor och slöjdare från angränsande län i Värmland och på norska sidan gränsen. Resultatet blev många intressanta skåp som man just nu kan beskåda i utställningen ”Skåp skap skapa Gränslösa väggskåp” på Strömstads museum. En utställning som pågår fram till den 8 januari 2010. Men redan den 8 december kan man få höra Knut Östgård berätta om var i skogen bland alla träd han väljer sitt material, som sedan bearbetas så att ett välskapt väggskåp kan födas fram och gärna med hjälp av lustgas.

skap

 

 

 

 

 

 

Detta har varit dag ett efter svininfluensasprutan, lite öm i överarmen och kanske lite snudd på huvudvärk, men annars inga större biverkningar. Idag fick jag iväg månadens Nyhetsbrev från Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. Sen var det dags att rensa datorn för imorgon ska den bytas ut. Det ska bli skönt med en lite mindre dator så den inte blir så tung att bära med sig.