Författar Arkiv

Eget slöjdande

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Idag är det min sista bloggdag och nu vill jag prata lite om eget slöjdande. Just nu har jag ett foder till en kapprock i vävstolen. Jag väver och min man syr bra fördelning. På önskelistan står därefter mönstervävda band så jag kan pryda mina folkdräktskjolar. Till våren ska vi vara med på en dräktvisning i Göteborg vid en visning av Toarpsdräkten under 100 . Privatliv och jobb går hand i hand, men ett jobb som hemslöjdskonsulent väljer man för att man är intresserad av slöjd och då slutar inte intresset när arbetstiden är slut.

Idag har jag besökt Borås museums julmarknad och då blir jag jätteinspirerad att göra ett inslag på marknaden som bygger på gamla traditioner. Måste redan nu börja planera inför nästa år och inspirera till att jobba mer med det folkliga kulturarvet både inom slöjd och folkmusik.

En annan dag

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Idag kom den digitala kalendern i telefonen tillbaka så nu vet jag vad som ska hända och vad vi har gjort under året. Det kan vara bra för nu när det snart är dags att rapportera årets slöjdverksamhet till Nämnden för hemslöjdsfrågor och skriva verksamhetsberättelse. Annars har det inte varit så mycket slöjdtankar idag. Min svärmor ramlade och fick ena axeln ur led och bröt den högra handen precis innan vi skulle gå in på Lisebergs julmarknad. Så allt har därefter varit uppochned. Ingen julklapp vi önskade oss. Hon fick stanna på sjukhuset efter många timmar på akuten. Så nu försöker jag att samla mig för morgondagens besök på Borås museums julmarknad.

Slöjdtjänster

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Det frågas allt mer efter tjänster inom slöjdområdet. Hemslöjdskonsulenterna i Väsra Götaland håller på att ta fram en hemsida där vi presenterar olika slöjdare som säljer sina slöjdtjänster. Det kan var allt från tjänster till Skapande skola, tjänster till äldreomsorgen som tjänster till festen där du vill ha en rolig upplevelse. Sidan skulle ha presenterats nu i december, men vi har nog varit för optimistiska så vi säger att i början av nästa år publiserar vi den nya sajten.

Är det någon som har vägarna förbi Uddevalla imorgon lördag så kan jag tipsa om en Slöjdlördag på Bohusläns museum.

Själv avslutade jag veckan med att radera min digitala kalender, tur att året snart är slut. Nästa år har inte hunnit bli så välfyllt ännu utan jag hoppas att jag ska kunna komma ihåg de bokningar jag har gjort. Slarvigt nog hade jag ingen backup, får försöka kolla olika inbjudningar.

Datastrulet på jobbet med anledning av databyte fortgår inga Officeprogram och ingen skrivare i dagsläget. Jag väntar på assistans från regiones IT-support. Får hålla mig till internet och epost, men kan inte öppna andra filer ån pdf. Tur att det är helg och då ska det bli julmarknader för min del.

Gröna julkappar

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Idag har det varit en strulig dag.
Det var dags att byta dator på jobbet och sen ska programmen skjutas ut via nätverket. Ja en del kom och en del inte. Jag har för tillfället inga officeprogram. Däremot fungerar e-post och internet.

Det börjar bli mycket jultankar nu. Det första adventsljuset är tänt. Vi har precis startat en adventkalender på Facebook. Du hittar den under Slöjd i Väst. Sen är det dags att tänka på julklapparna iallafall om man ska göra dom själv. Ett par pulsvärmare till en frusen vän, en reflexros så den som får julklappen syns i mörkret. Ja det finns mycket att välja på och skulle man inte göra det själv så kan man gå på julmarknader och träffa slöjdare eller besöka försäljningsutställningar som våran Midvinterfest i Uddevalla. Låt årets julklappar bli gröna julkappar som slöjdprodukter, presentkort hos skräddaren, skomakaren, en slöjdkurs t ex hos oss på Nääs och slöjdböcker så man inspireras att görs eget.

Skåp och skrin och skål

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

 

Idag vill jag berätta lite mer om våra hårdslöjdsprojekt där vi utgått från museernas samlingar. Vi har tagit vara på gammal kunskap och tillsammans med slöjdare från länet utvecklat slöjdprodukter som passar in i dagens samhälle.

Det började med ett svarvprojekt där vi utgick från svarvtraditioner i Boråstrakten eller som vi säger Sjuhäradsbygden. Först var det dags att ta fram den speciella svegsvarven efter en gammal förlaga som fanns på Borås museum.  Därefter kunde svarvningen börja, så som en gång de gamla knallarna svarvade när dom drog runt med sin svarv ut i bygderna och resultatet kunde bli bl a ölbollar. Ett trevligt dryckeskärl där man dricker tillsammans ur samma skål. Hela svarvprojektet filmades och dokumenterades så man själv kan bygga en svegsvarv och lära sig skärsvarva i rått virke.

Efter detta gick vi över till nästa projekt och det blev ett skrinprojekt. Här deltog ett antal slöjdare från länet för att lära mer om slöjdande och sen själva göra ett skrin. Det började med besök på hembygdgårdar och museer. Därefter var det dags att hämta material i skogen, studera olika trätekniker, lära mer om färg och form för att efter detta börja formge sitt eget speciella skrin. Detta projekt avslutades med en bok och en utställning.

Gränslösa väggskåp

Det senaste projektet har handlat om små väggskåp. Detta projekt påminner en hel del om skrinprojektet, men här har vi utvidgat gränserna och bjudit in kollegor och slöjdare från angränsande län i Värmland och på norska sidan gränsen. Resultatet blev många intressanta skåp som man just nu kan beskåda i utställningen ”Skåp skap skapa Gränslösa väggskåp” på Strömstads museum. En utställning som pågår fram till den 8 januari 2010. Men redan den 8 december kan man få höra Knut Östgård berätta om var i skogen bland alla träd han väljer sitt material, som sedan bearbetas så att ett välskapt väggskåp kan födas fram och gärna med hjälp av lustgas.

skap

 

 

 

 

 

 

Detta har varit dag ett efter svininfluensasprutan, lite öm i överarmen och kanske lite snudd på huvudvärk, men annars inga större biverkningar. Idag fick jag iväg månadens Nyhetsbrev från Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. Sen var det dags att rensa datorn för imorgon ska den bytas ut. Det ska bli skönt med en lite mindre dator så den inte blir så tung att bära med sig.

Stickning

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Min stickade vante

Jag kommer under den här veckan att berätta en del om olika verksamheter som vi arbetar med inom Hemslöjden i Västra Götaland. Vi har ett aktivt sticknätverk. Varje år har vi en utmaning i sticknätverket. Årets utmaning var att sticka en vante. Resultatet visas därefter i en utställning som turnerar runt i länet med hjälp av sticknätverkets medlemmar. Just nu är utställningen på biblioteket i Kinna söder om Borås fram till 10 december, sen fortsätter den till flera platser efter jul. Man kan följa utställningsturnén via vår hemsida www.hemslojd.se

Idag fick jag min vaccindos så vi får se hur jag mår imorgon.

Min bloggvecka har börjat

Written by Ingrid09. Posted in Ingrid Strömvall

Slöjden är på frammarsch. DIY-vågen (Do It Yourself) gör mig så glad. Nu före jul möter vi mycket slöjd ute på olika julmarknader. I lördags besökte jag Jönköpings länsmuseum där det var både julmarknad och spelmansstämma. En bra kombination för mina intressen. Därtill finns det just nu två utställningar EcoCraft och Craftwerk 2.0 som bekräftar hemslöjdens förtjänster inom hållbar utveckling. Att göra saker själv av material som finns i min närhet, som inte skadar miljön, som kan glädja både mig själv och andra, att kunna reparera saker eller återanvända materialet till något nytt. Det blir dubbel skaparglädje när man samtidigt gör något som är bra för miljön. Det var köpfri dag i lördags, men jag kunde inte låta bli utan köpte ett halsbandshänge gjort av gamla läskedrycksburkar.
Blev lite sent ikväll har varit i Göteborg hela dagen. Återkommer imorgon då ska det bli lite mer om slöjden i Västra Götaland.