Väv, väv och åter väv

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Bland det roligaste jag vävt är rosengång och finnväv. Så fort jag får lite tid över så tänker jag sätta upp en finnväv här hemma på den av mina vävstolar som har två garnbommar.

John Bauers Tuvstarr i finnväv

När jag vävde min Tuvstarr på Fornby, då jag gick deras ettåriga textilkurs, så hade jag båda varparna på samma garnbom och jag tyckte det blev lite trångt och krångligt och framför allt så var det svårt att få samma sträckning på de båda varparna. Inte vet jag om det blir lättare med två garnbommar, men någon gång måste jag ju prova på. Jag har inte använt den extra garnbommen ännu och det här blir ett bra tillfälle.

En av mina vävstolar, den med dubbla garnbommar

Eftersom det var länge sedan nu som jag vävde finnväv så tänker jag börja med en sådan där provremsa för att friska upp minnet, sen får jag se vad jag hittar på. Att det ska bli ett mönster som jag gjort själv är ett krav från min sida.

Tuvstarr gjorde jag med ullgarn i båda varparna, den här gången kommer jag att ha ull i bottenvarpen och lin i mönstervarpen. Det är tanken i alla fall, sen skulle jag också vilja testa med olika färger, men det får bli en långt senare fråga.

Matta i motsatstrampad rosengång

En matta i motsatstrampad rosengång gjorde jag också på kursen och den blev jag jättenöjd med. Det var ett himla räknande så att garnerna skulle räcka för jag försökte göra mig av med så mycket restgarner som fanns, och så här blev den när den blev klar.

Julbonad i bunden rosengång

Jag har också vävt varsina julranor till mig själv och mina två barn i bunden rosengång med tomtar, lucior och annat jullikt på. Dom var verkligen urkul att väva och inte alls svåra som jag tidigare trott. Men de vävde jag här hemma och inte på skolan.

Sen ligger det massor av både trasmattor, gardintyger, löpare och jag vet inte vad i mina gömmor.

En av mina gömmor - ett dockskåp som min morfar gjorde åt mamma när hon var barn

 

Taggar:,