Författar Arkiv

Vad ska jag nu hitta på?

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Idag har jag haft svårt att slita mig från TVn. Först Vasaloppsstarten, sedan SkidskytteVM där det var jaktstart både för de manliga och kvinnliga skyttarna. Det vill mycket till för att jag ska missa en tävling i skidskytte. Efter det kom sen Femmilen i Holmenkollen. Tänk att jag ska bli så trött i både armar och ben av att titta på TV!

Det här är sista dagen i min bloggvecka och jag måste säga att jag har trivts som fisken i vatten hela den här veckan. Det har varit jättekul att blogga och jag som nästan sa nej tack till erbjudandet. Nu hoppas jag bara att ni som läst också har haft någon glädje av något av det jag skrivit om.

När jag blev tillfrågad om jag ville blogga så blev jag rätt ställd, för jag hade aldrig bloggat förut och knappast läst någon blogg alls. Men jag bestämde mig rätt fort för att försöka för det är ju alltid kul att prova på något nytt. Det är det som livet går ut på tycker jag, att vidga sina vyer och det blir man aldrig för gammal för och om jag inte griper tag i de tillfällen som försöker flyga förbi så kanske jag aldrig får chansen igen och då är det ju försent.

 
Jaha, och vad ska jag göra nu då? Jo jag har två barnbarn varav en är en tuff liten tjej på 3 år som alldeles nyligen började vägra långbyxor. Det ska vara kjol eller klänning eller helst båda delarna samtidigt och hon älskar sånt som glittrar. Så nu  tänker jag sätta mig bland alla mina pärlor och glittrande stenar och se om jag kan göra något vackert åt henne. En kurs i smyckestillverkning kanske vore något för mig?

Lite pärlor

Men innan jag kör igång med något helt nytt så ska jag ta och uppdatera min hemsida. Det är nu flera år sedan som jag gjorde det och jag vet att det är näst intill en dödssynd att missa det. Hoppas att jag kommer ihåg alla html-taggarna, men det tror jag nog att jag gör, annars får jag väl plocka fram en lämplig bok och läsa på.

Ha det bra!

Min provdocka

Tänk vad jag kan hitta i mina gömmor!

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Jag har nog sett mig omkring här hemma på ett lite mer granskande sätt sedan jag började blogga i måndags. Jag menar, vart har alla saker tagit vägen som jag gjort? Inte kan jag ha slängt dem för jag är ju en riktig ekorre och sparar på allt. Men jag hittar någon liten grej här och något annat där.

I hyllan i rummet hittade jag de här två faten eller skålarna eller vad jag nu ska kalla dem för. De gjorde jag när jag gick på Textilkursen på Fornby och vi en gång i veckan hade något som kallades för Skapande och som alla var tvungna att gå på. Det fanns många olika typer av skapande som det gick att välja bland och en termin hade jag då keramik. Det ska finnas åtminstone två skålar till – någonstans???

Ett par keramikskålar

En annan termin hade jag luffarslöjd och det var hur roligt som helst. Jag köpte en massa material och verktyg som jag tänkt jobba med hemma. Jag hittade lådan under bordet där jag har symaskinen nu när jag letade. Jag ska se om mina stackars artros-fingrar klarar av att böja tråd, men det är tveksamt.

En korg i luffarslöjd

Något som fingrarna däremot borde kunna klara av utan någon som helst tvekan är att göra något roligt av allt mitt ull. Här finns det så det räcker till att både tova och nåltova. Kanske går det att spinna med också, men det bryr jag mig inte om för garner har jag så det räcker och blir över.

Lite av all min färgglada ull

Lite av varje …

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

En bubbelväv på 8 skaft har jag för tillfället i kontramarschvävstolen. Tanken är att det ska bli dynor till några stolar och bänkar av lite udda trasor som annars blir liggande till ingen nytta.

Bubbeldyna i kontramarschen

I damastvävstolen har jag bara någon meter varp kvar. Den väver jag ner till en röd julduk, eller löpare, eller vad det nu kan bli. Sen funderar jag på att varpa med något tjockt garn, mest för att prova hur det blir. Men det är ju rätt omständigt att sätta upp en damastväv så jag vet inte riktigt. Det här är ett annat mönster jag vävt.

En övning i damast

När jag vävde mina väskor på Fornby så fick jag över lite svart mattvarp och gjorde då två stycken små trasmattor i daldräll. Båda med samma solvning men jag trampade olika.

Blå matta i daldräll

En röd matta i daldräll

 

 

 

 

 

 

 

Fornbys textilkurs består av två delar. Den ena är vävningen och den andra innehåller klädsömnad, broderi, mönsterkonstruktion och en hel del annat. Förutom byxor, kjolar och en jacka så sydde jag också ett lapptäcker i storlek barnvagn som just nu hänger på en vägg här hemma.

Lapptäcke i blockrutor

En av de vackraste trasmattor jag vävt, åtminstone vad gäller färger, är den här. En sommaräng med blommor, vatten och en färgglad solnedgång.

Trasmatta med köpta trasor i vackra färger

Textil i rullning

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Idag åkte jag till Pylonen, Trafikverkets museum där utställningen ”Textil i rullning” pågår. Där fanns mycket att titta på.

Tänkvärda ord av Helena Hernmarck

Om jag förstått bakgrunden till den här utställningen rätt så har Helena Hernmarck haft ett antal kurser i sin speciella vävteknik och det är elever från de kurserna som har vävt små bildvävar på temat Fordon.

Ett collage av bildvävarna på temat Fordon

Förutom dessa vävar så är det även andra utställare också.

Svanar

Den som jag själv är mest fascinerad av är ”Mossklyftan” som brukar hänga i Dalarnas Museum i Falun.

Mossklyftan av Helena Hernmarck, vävd på Alica Lund Textilier

Har du vägarna förbi Borlänge så tycker jag du ska göra ett besök på Pylonen.

Några av de vävar som fanns

Ännu ett par vävar

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr så stämmer inte färgerna på bilderna helt överens med originalen.

Sommarkurser och diverse annat hantverk

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Förra sommaren gick jag en veckokurs i Vedic Art och det kändes verkligen befriande på något sätt. Att inte fundera så mycket utan ”bara” lägga färg på en duk och hur färgen kom dit spelade heller inte så stor roll.

Vedicart, gjord med roller och svamp, i akryl

Jag använde penseln minst av allt. Svamp, roller, fingrar, palettkniv, brödborste var lite av det jag använde mig av.. Jag har anmält mig i år också så i slutet på juni går färden mot Avesta och Klosterskolan.

En annan sommarkurs som jag också ska gå på i år är Masktillverkning i fyra dagar på Fornby. Det är något som jag aldrig har provat på tidigare så det ska bli jättekul och, utgår jag ifrån, intressant!

Annat jag under årens lopp har provat på är att sticka. Jag har massor av stickade tröjor i garderoben med de mest invecklade mönster på, som jag nästan aldrig använder. Dukar, grytlappar, sängöverkast och jag vet inte vad, har jag virkat en massa av.

Jag började redan när jag var barn att sy många av mina egna kläder, nu syr jag knappast något alls och definitivt inga kläder.

Ett hjärtligt collage

Att brodera tyckte jag var jätteroligt och min mamma fick många jular i rad när jag bodde hemma en ny jullöpare eller något att hänga på väggen i julklapp. Nu var det flera år sedan jag broderade något och det beror på att mina fingrar inte alltid vill vad jag vill att de ska göra. Det var också orsaken till att jag inte knypplade mer än en termin, sen fungerade det inte.

Vindruvskvist och alkottar på vit ruta

Annat som jag också provat på är macramé, tvåändstickning, nålbindning (fast det tyckte jag var jättesvårt, fick inte till det alls), att tova och växtfärga. Sen har jag också försökt mig på luffarslöjd och någon ”skål” har jag stående nere i köket. Undrar just vad jag kommer att ge mig på härnäst?

En liten minikudde med franska knutar och applikationer

Baksidan eller framsidan, vilket man nu vill, av samma lilla kudde

Mer än att bara teckna och måla

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Den ettåriga konstkursen på Fornby innehöll inte bara att teckna och måla utan jag fick även lektioner i konsthistoria och att jobba i trä, lera, gips och lite annat beroende på gästlärarna som brukar ha två veckor var med sina egna specialiteter som stilleben, modellmålning, abstrakt målning, eldskulpturer och annat. Sen är säkerligen inte alla läsår lika heller så vad som ingår idag vet jag inte med säkerhet.

Att hålla på och skulptera av en gipsklump som stelnat i ett mjölkpaket tyckte jag var riktigt roligt. Sen skulle de målas också.

Fyra olika gipsfigurer

När det var trä så var det viktigt att jag lärde mig att dymla, det vill säga, att  sammanfoga två träbitar med träplugg.

Två träfigurer

Sen skulle det också borras och karvas, limmas och sättas ihop. Tja hur resultatet blev…

Måla akvarell

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Jag har faktiskt provat på att måla akvarell också, fast jag tror inte att det är riktigt min grej för då måste jag redan från början veta på ett ungefär vad slutresultatet ska bli och det fungerar inte för mig.

Tvåäringarna vid Torsångs Hembygdsgård i akvarell

Jag menar att från början maska av för där det vita ska vara vitt, fortsätta måla med de ljusaste färgerna och avsluta med de mörka. Sen går det ju inte heller att måla över om, eller rättare sagt när det blir heltokigt.

Men jag måste ju erkänna att jag inte riktigt har gett upp och i min bokhylla har jag åtta böcker om akvarellmålning och den senaste köpte jag för bara några veckor sedan.

Synd bara att det inte går att lära sig lika fort som det går att köpa och läsa böckerna. Jag vill ju så mycket och helst allt på en gång också, men tyvärr så fungerar ju inte verkligheten på det viset.

I vilket fall som helst så har jag gjort i ordning en liten ”akvarellhörna” så om andan faller på så finns allt på plats.

Min akvarellhörna

Förra sommaren hade Fornby en sommarkurs i tre dagar som handlade om akvarellteknik och den var jätteintressant. Där fick jag testa en hel del olika tekniker.

Att någon hade fyllt saltströaren med socker i stället gjorde att våra fina förväntade saltmönster bara blev en kladdig sockerfläck i stället, men man lär sig ju av misstagen så jag tvivlar på att jag nästa gång inte kommer att kolla vad det är jag strör ut.

Förresten så kommer Fornby ha en likadan kurs i sommar, plus en hel del andra sommarkurser också förstås. Ta och titta in på deras hemsida och se efter om det är något som kanske passar dig.

Några valmöjligheter

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Jag är med i en förening som heter Riksföreningen för handvävning (http://www.riksvav.se/) och tillhör där Region Dalarna Västmanland.

Väska i halvdräll

När jag fick sista Vävbladet för ett par veckor sedan så innehöll det mycket om Vadmalsprojektet. Det var en inspirationsträff på Fornby Folkhögskola i mitten på februari där de gick igenom bland annat garner som passar bra till att stampa vadmal av och vilka skedar som passar bäst.

Väska i noppväv

Någon gång i mars/april så kommer det att anordnas en Spinnverkstad på Fornby där alla får lära sig med hjälp av varandra.

Väska i ryssväv

I  juli är Stampen i Skrekarhyttan utanför Nora, bokad och då ska det stampas vadmal av det som är vävt.

Väska i moorman

För den som är intresserad av att vara med och stampa så är ett medlemskap i Riksföreningen för handvävning nödvändigt.

Väska i hålkrus

Det tipsades också om några utställningar, bland annat om ”Textil i Rullning” på Trafikverket här i Borlänge. Du kan läsa mer om det på deras hemsida (http://www.trafikverket.se/museer/borlange/ ). Där brukar Helena Hernmarks stora vävar visas, innan de skeppas över till Amerika, som är vävda på Alice Lund Textilier och med garn från Wåhlstedts Textilverkstad. Det var förresten vernissage där idag.

Väska i smålandsväv

Sen kommer det en utställning om Svensk slöjd i Stjärnsund 1950-1982, som öppnar i slutet på maj på Polhemsmuseet, men jag hittade inget på deras hemsida ännu, men det kommer säkerligen mer information om det. Där verkar de syssla med lite av varje.

Väska i rosengång

Att Vävmässan går av stapeln i Borås i år är det nog ingen vävintresserad som missat. Men för säkerhets skull så påminner jag om datumen, den 15-17 september. Den tänker jag försöka gå på. Jag var i Leksand på Väv08 och det var fantastiskt så nu förväntar jag mig något liknande i Borås. Ska kanske ta och boka rum på vandrarhem redan nu, eller så åker jag med en väninna som har en syster i Borås. Ja det är ju några månader kvar så jag sitter ju inte i sjön precis.

Väv, väv och åter väv

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Bland det roligaste jag vävt är rosengång och finnväv. Så fort jag får lite tid över så tänker jag sätta upp en finnväv här hemma på den av mina vävstolar som har två garnbommar.

John Bauers Tuvstarr i finnväv

När jag vävde min Tuvstarr på Fornby, då jag gick deras ettåriga textilkurs, så hade jag båda varparna på samma garnbom och jag tyckte det blev lite trångt och krångligt och framför allt så var det svårt att få samma sträckning på de båda varparna. Inte vet jag om det blir lättare med två garnbommar, men någon gång måste jag ju prova på. Jag har inte använt den extra garnbommen ännu och det här blir ett bra tillfälle.

En av mina vävstolar, den med dubbla garnbommar

Eftersom det var länge sedan nu som jag vävde finnväv så tänker jag börja med en sådan där provremsa för att friska upp minnet, sen får jag se vad jag hittar på. Att det ska bli ett mönster som jag gjort själv är ett krav från min sida.

Tuvstarr gjorde jag med ullgarn i båda varparna, den här gången kommer jag att ha ull i bottenvarpen och lin i mönstervarpen. Det är tanken i alla fall, sen skulle jag också vilja testa med olika färger, men det får bli en långt senare fråga.

Matta i motsatstrampad rosengång

En matta i motsatstrampad rosengång gjorde jag också på kursen och den blev jag jättenöjd med. Det var ett himla räknande så att garnerna skulle räcka för jag försökte göra mig av med så mycket restgarner som fanns, och så här blev den när den blev klar.

Julbonad i bunden rosengång

Jag har också vävt varsina julranor till mig själv och mina två barn i bunden rosengång med tomtar, lucior och annat jullikt på. Dom var verkligen urkul att väva och inte alls svåra som jag tidigare trott. Men de vävde jag här hemma och inte på skolan.

Sen ligger det massor av både trasmattor, gardintyger, löpare och jag vet inte vad i mina gömmor.

En av mina gömmor - ett dockskåp som min morfar gjorde åt mamma när hon var barn

 

Så lätt att glömma…

Written by Gunilla11. Posted in Gunilla Hagusdotter Lindström

Det är tur att huvudet sitter fast på kroppen annars skulle jag nog glömma att ta med det.

När jag kom till Fornby för att väva så hade jag glömt vävsedeln hemma och eftersom jag inte var helt säker på hur jag ska trampa så fick jag göra det bästa av situationen och använda den första delen av väven till att göra en väska eller något liknande.

En omgång mönster av väven

Så jag vävde ett par decimeter till så som jag tror det ska vävas och sen lade jag in några spröt och vävde en bit till som jag sedan limmade med textillim.

Här ska det klippas av när limmet torkat

Så nästa gång ska jag klippa av väven, ta hem den biten jag vävt och sen fortsätta efter limningen och då ska jag inte glömma att ta med vävsedeln (den har jag förresten redan lagt ner i min väska).

Vävsalen på Fornby