Mormor

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Min mormor har arbetat åt Hemslöjden i många, många år. Jag har alltid imponerats av hennes tålamod, påhittighet och noggrannhet. Idag är hon 85 år gammal och jobbar vidare med sina projekt, även om det numer är för privat bruk.

Något av de finaste saker hon har gjort, och som hon fortfarande gör, är dockorna. Varje docka är cirka 35 cm hög och bär en folkdräkt. Huvud och händer gjuts i egenhändigt gjorda formar. Hy (ibland med fräknar), ögon och mun målas på huvudet. Fötterna gjuts i tenn. Huvud, händer och fötter monteras sedan på en hopsydd tygkropp. Plaggen har hon sytt och stickat själv och de folkdräkterna som representeras är bland annat Delsbos och Vingåkers. Dockan med Vingåkers folkdräkt är den som syns på bilden.

 

Mormor har under sina år arbetat med allt från textil, olja och akvarell till broderi och lera. På nästa bild syns Maria med Jesusbarnet som mormor tillverkade i någon sorts lera en gång i tiden. Mormor är min förebild och jag får hoppas att jag också kommer att vara lika kreativ vid hennes ålder.

Taggar:, ,