Författar Arkiv

Uggelmania!

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Egentligen vet jag inte varför jag snöade in på just ugglor. Ugglan som motiv har ju varit väldigt populär under många år nu och tillslut drogs även jag med. Egentligen finns det andra fåglar jag är mer förtjust i än just ugglor men när jag väl gjorde en kunde jag inte riktigt sluta. Kanske är det för att variationen på utförandet är så stor? Hur som helst har det vid det här laget blivit en rad olika varianter både till utseende och till användningsområde. Det har gått så långt att jag till och med har funderat på att ha en uggla som logga till mitt företag! Mina alster är ju i första hand drejade men det är fantastiskt roligt att skulptera och jag märker att jag särskilt gillar att skulptera smått. Det är en utmaning att forma små detaljer och det är så kul när det fungerar och blir som jag tänkt! Jag har några lösrykta projekt i huvudet som ska provas efter jul men som inte innefattar ugglor den här gången. Vi får se om det blir bra.

Bild 005 Bild 039uggleljuslykta Bild 041 bild(89) ugg ugglor

Ugnsöppning!

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Åh, vad roligt det kändes att öppna ugnslocket och se att allt gods var helt! Min första bränning i min egna verkstad. Det kändes nästan lite högtidligt att plocka upp alla grejer ur ugnen. Jag blev så ivrig att jag direkt började fylla den med en ny omgång alster att bränna. Det börjar ju vankas julmarknad och även om det fortfarande är en tid kvar så är processen från lerklump till färdigt alster rätt lång. Allt måste få torka låååångsamt så risken för sprickor minimeras. Sedan bränner man godset en gång på en lägre temperatur, det glaseras och bränns en sista gång på högre temperatur. Det tar sin lilla tid så när förkylningen äntligen ger med sig så kommer drejskivan gå varm! Nästa steg just nu blir att se om glasyrerna vill samarbeta och bli så fina som jag vill att de ska bli.

bild (1)bild (4)bild (2)

 

Lite ditt och datt

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Jag fortsätter låtsas om att jag inte  är förkyld och har just kommit hem från en till dag i keramikverkstaden. Igår skrev jag att jag skulle köra igång ugnen på en skröjbränning och nu håller jag tummarna för att allt har gått bra! Först imorgon kommer jag att kunna öppna den så det är alltid en frustrerande väntan. Medan ugnen under dagen stod och värmde upp rummet passade jag på att ta itu med en specialbeställning på fyra muggar. Jag märker så här i början att det är mycket som ska göras och det är svårt att hinna med. Ändå hann jag blanda några glasyrprover idag. Spännande! Mina allra första glasyrer som jag gör helt på egen hand. Det kan gå hur bra som helst och hur dåligt som helst. Bilderna nedan visar muggarna jag gjorde idag samt några engobe-prover jag gjorde förra veckan. Engobe är uppslammad lera som färgsätts med olika oxider och eller färgkroppar. Jag brukar oftast måla detaljer eller dekorationer med engobe och sedan glasera godset med en transparent glasyr.

Det blev dock en kort dag idag. Efter att ha skopat och vägt det ena pulvret efter det andra, blandat och haft mig så kom förkylningen ikapp mig. Ikväll blir det vila!

Bild 230engobe blogg

I somras gick jag en kurs i glasyrblandning vid ABF i Göteborg. Bilderna nedan tog jag under kursen och de färdigbrända proverna visar några av de glasyrer jag ska försöka få till själv nu.

prover bloggproverIIbloggturkosbloggjärnglasyrblogg

Garnskålar

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Visst är det irriterande med garnnystan som studsar över hela golvet medan du försöker sticka? En garnskål håller nystanen på plats samtidigt som du kan förvara din stickning snyggt när det är dags för en paus. För några veckor sedan drejade jag ett gäng skålar och det börjar nu bli dags för en första bränning. Eftersom jag är rätt svag för dekorationer tycker jag om att göra garnskålar. Utseendet på dem går att variera i massor och när man drejar samma form om och om igen är det kul att i alla fall kunna utsmycka skålarna på olika sätt. På så vis får jag lite variation.

Alldeles strax är jag på väg ut till verkstaden för andra gången idag. Det är dags att slå igång ugnen på en skröjbränning. Skröj innebär att man bränner torkat gods vilket förbereder alstren för glasering och glasyrbränning. En bränning tar från start till stopp cirka ett dygn så när verkstaden ligger en bit ifrån hemmet blir det lite planering. Imorgon får ni se när jag blandar glasyrer; det blir till att leka kemist för hela slanten!

garnskålIIbloggBild 200garnskål blogg

På schemat: rast och ro

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Den här veckan börjar lite sådär måste jag säga. Jag har haft fullt upp med museijobb och  arbete i min keramikverkstad utan särskild tid att vila. Tillslut fick jag skylla mig själv för i lördags vaknade jag med en förkylning. Efter en hel helg på jobbet blev det därför en vilodag idag. Imorgon bär det dock av till verkstaden men redan nu kan jag berätta lite om den och mitt arbete där. Det hela är fortfarande väldigt nytt och allt har inte kommit på plats. Hyllor ska upp och ordning måste skapas! Ugnen kom för några veckor sedan och under de kommande dagarna hoppas jag kunna bränna första omgången alster. Riktigt spännande!

I onsdags fick jag besked från arbetsförmedlingen att jag får starta eget-bidrag i sex månader! Hurra! Som ni märker är det mycket som händer just nu. Att sitta ner och dreja är därför en välkomnande meditativ stund. Jag har lite olika projekt på gång och därför försöker jag strukturera upp mitt arbete. Ena veckan gör jag muggar och andra veckan skålar. Förra veckan drejade jag ett gäng uggleljuslyktor. Varje ljuslykta står på ett litet fat och varje fat har fått uggleklor. Ugglorna ska sedan glaseras med en vit glasyr. Bilder kommer först imorgon för just nu lyckas inte uppladdningen som det ska…

Imorgon blir det återigen full fart  så nu passar det med fortsatt vila. Jag intar därför viloläge i soffan men vi ”ses” här imorgon igen!

 

Bild 224

Bild 224

Bild 224 Bild 224

Mormor

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Min mormor har arbetat åt Hemslöjden i många, många år. Jag har alltid imponerats av hennes tålamod, påhittighet och noggrannhet. Idag är hon 85 år gammal och jobbar vidare med sina projekt, även om det numer är för privat bruk.

Något av de finaste saker hon har gjort, och som hon fortfarande gör, är dockorna. Varje docka är cirka 35 cm hög och bär en folkdräkt. Huvud och händer gjuts i egenhändigt gjorda formar. Hy (ibland med fräknar), ögon och mun målas på huvudet. Fötterna gjuts i tenn. Huvud, händer och fötter monteras sedan på en hopsydd tygkropp. Plaggen har hon sytt och stickat själv och de folkdräkterna som representeras är bland annat Delsbos och Vingåkers. Dockan med Vingåkers folkdräkt är den som syns på bilden.

 

Mormor har under sina år arbetat med allt från textil, olja och akvarell till broderi och lera. På nästa bild syns Maria med Jesusbarnet som mormor tillverkade i någon sorts lera en gång i tiden. Mormor är min förebild och jag får hoppas att jag också kommer att vara lika kreativ vid hennes ålder.

Tekannan tar form

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

 

Tekannan är i det stora klar! Den är beskickad (putsad i botten), locket är fixat, örat är på plats och pipen är drejad och monterad. Pipen blev visserligen lite överdimensionerad men så får det vara. Jag har fått blodad tand och vill göra fler!

Tekannor måste vara bland de mest utseendemässigt variationsrika föremål som finns i våra hem. De finns i så många former och färger! Jag sökte på Internet för att få idéer på olika utformningar av tekannor och hittade bland annat dessa helt galna kannor!

Just nu önskar jag att jag hade en egen drejskiva här i lägenheten. Då skulle jag sitta dagarna i ända och dreja tekannor. Mitt kommande projekt får bli att göra en helt galen kanna! (Fast kanske inte fullt så galna som de här två…)

Knappfabriken

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Här skapas knappar på löpande band! Små, mellan och stora som sedan får ta ett dopp i glasyrhinken. Även här har min dekorationsmani smugit sig in. Jag har gjort knappar med månar på, saxar och en med en kamé.(Finns ej på bild än)

Det jobbiga med knapparna är att glasyren måste putsas bort från undersida, kanter och från hålen. Om inte bränner knappen fast i ugnen. Det är hemskt att stå och putsa och putsa och putsa men resultatet blir fint. Under marknaden i Hamnmagasinet den 29e April sålde jag en del knappar och mina tankar om att aldrig någonsin göra en till knapp försvann snabbt. Knappfrustrationerna kommer väl tillbaka när jag väl står där igen med femtio knappar som ska putsas.. Men tills dess förtränger jag tanken på glasyrpyts.

Dekorera mera!

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

Det går att göra mycket fint med detaljer. Under den senaste veckan har jag gjort ett antal avgjutningar av bland annat berlocker. Det är enkelt gjort och man kan använda lite ditt och datt. När avgjutningen är bränd är det bara att pressa ner en bit lera i den och vips så har du en fin dekoration att sätta fast på muggen, fatet, skålen och så vidare.

Igår hann jag med att dekorera ett av mina fat samt ett penselställ, resultatet av ett misslyckat försök att göra en burk. Nu väntar jag med förväntan på att de ska skröjbrännas så att jag sedan kan doppa dem i glasyr.

 

En bra start på veckan!

Written by Marta12. Posted in Märta Hedvall

En ny vecka kan knappast inledas bättre än med ett besök i keramikverkstaden. Jag har varit så uppslukad av keramiken sista tiden att den har börjat leta sig in i mina drömmar. För några veckor sedan drömde jag att jag drejade en tekanna. När jag vaknade somnade jag inte om utan låg istället och funderade på hur man på bästa sätt skulle få till en på riktigt. Idag var det dags att prova! Vi får se hur den blir i slutändan men jag hann göra kroppen och locket.

Det knivigaste momentet för den som inte är helt torr bakom öronen, som jag fortfarande inte är, är centreringen av leran på drejskivan. För att kunna gå vidare och börja forma lerklumpen måste den kännas jämn och fin mot fingret när den snurrar på skivan. Minsta vobbel och det är mer eller mindre kört. I början hade jag blåmärken på huden över höftbenet på grund av kampen mot de vobblande lerklumparna! Ibland är det som en kamp mot Goliat, särskilt om leran har blivit lite hård. Hur som helst. Det var en riktigt bra dag idag och det vackra vårvädret gjorde också sitt till!

Sköna maj -äntligen välkommen!