HELIGA HEMBYGD

Written by Elina12. Posted in Elina Holmgren

Idag öppnar Heliga hembygd – en blogg om hembygd och kulturarv med inslag av läppstift och nagellack.


Igår gjorde vi festfint på balkongen där bannerns webcam
just nu sänder live.

Tidigare i våras flyttade jag och min sambo Mia till byn Varnhem (en by som idag mest förknippas med Jan Guillous Arn som under en tid bodde i Varnhems munkkloster, numera en klosterruin som ligger granne med vårt hus.) Vi hade sedan i vinteras funderat på ett gemensamt projekt där vi praktiskt kunde undersöka vad kulturarv kan vara. När vi fick hyra huset i Varnhem så bestämde vi oss för att starta bloggen Heliga hembygd.


Klippning av hembygdsfrisyr från Chelsea i Storbritannien.

Bloggen kommer att handla om det som vi gör i vardagen med ett tydligt kulturarvs- och/eller hembygdsfokus: klippa hembygdsfrisyrer, koka palt och tillverka eget bilvax.


Fornminnessamlingen består av skelettdelar och andra
fornminnen som vi hittat i våra grönsaksland.

Vi ser hembygd som platser där man känner sig hemma, till exempel den plats där man bor eller har vuxit upp. Genom att uppmärksamma sin hembygd kan man upptäcka och lära känna det som i vardagen ofta går oss förbi: en växt, en byggnad eller en granne. Vi vill göra den plats där vi befinner oss viktig och spännande genom att fylla den med berättelser.

Till platser hör också ofta traditioner, det vill säga seder och bruk som skapats av, och överförts mellan de människor som befunnit sig på en plats i olika tider. Att ta sig an traditioner och att skapa nya kan öka känslan av närhet till en plats, till de människor som vistats där före oss och till de människor som kommer att vistas där i framtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkomna att följa oss på www.heligahembygd.se!

 

Och välkommen att bjuda in utländska bekanta till den engelska systersidan www.sacredhomeland.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli en kulturarvsbärare du också!

 

Taggar:,