Från evenemang

Skriv ut

Keramik enligt konstens alla regler


Konsthantverk i förändring.
Föreläsningsserie del 1 av 3.
Föreläsningarna ger, ur olika vinklar, skildring om konsthantverkets starka utveckling just nu.
 





Keramik enligt konstens alla regler

Active Image


Jakob Robertsson har ställt ut konsthantverk i tio år,
både enskilt och som medlem i gruppen
 "We Work In A Fragile Material"
I sin föreläsning synar Jakob sina egna erfarenheter i sömmarna
och ställer frågor som Vad är konst? och Vad är konsthantverk?



Skriv ut

Svensk slöjd på HV skola

Svensk slöjd på HV skola

HV skola anordnade i mars 2008 ett seminarium om svensk slöjd.

Handarbetets Vänners förenings stadgar från 1895, § 1 lyder: Föreningens ändamål är att i fosterländsk och konstnärlig riktning förädla den svenska textila slöjden, ävensom att avsätta alster av medlemmarnas verksamhet såsom utövare av sådan slöjd samt idka den tillverkning och driva den handel, som härför kan finnas ändamålsenlig.
Seminariet uppstod efter att elever på skolan ställt frågor om tonen i stadgarna, om den fosterländska riktningen och vad som menas med den svenska slöjden.

Tre inbjudna föreläsare berättade ur olika synvinklar om sina tankar kring den svenska slöjden. Johan Knutsson är Fil.dr i konstvetenskap och intendent på Nordiska museet med ansvar för områdena folkkonst, slöjd och allmogeinredningar. Charlotte Hyltén Cavallius är doktor i etnologi och Wanja Djanaieff är formgivare och f.d. professor på Konstfack.
Skriv ut

Bröllop och festutställning

Bröllop och festutställning

Vad behövs inför ett bröllop? Givetvis är det helt individuellt, men listan kan bli lång. Klänning, smoking, ringar, smycken, makeup, underkläder, tårta, middag, fotografier och inte minst inbjudningskort.
– Glömde jag något? Säker hundra saker för jag har aldrig planerat ett bröllop.

Skriv ut

Fårfest

Fårfest

Rondellfår i Kil
Som vägvisare i centrala Kil i Värmland står två rondellfår och påskris med färgade ulltussar istället för fjädrar. Fåren leder till en före detta scanfabrik där två kvinnor för tredje året i rad bjuder in till fårfest. Arrangemanget har växt sig större för varje år och detta år samlades hantverkare, konstnärer och slöjdare från hela landet för att hålla i workshops, föreläsningar och försäljning. Dessutom anordnades en modevisning på temat Gränslöst – Återbrukat - Nyskapat.
Skriv ut

Snöskulptur Mästerskapen

Bilderna i artikeln är klickbara.


I helgen har Umeå Mästerskap i snöskulpterande gått av stapeln. Tema för år 2008 var Astrid Lindgren. När jag under fredag eftermiddag vandrade längs Rådhusesplanaden var allt jag såg ett antal stora snökuber och lagen som engagerat börjat arbeta sig fram med hjälp av sågar och spadar och andra innovativa verktyg och mallar. Många av titlarna på de blivande verken gav en hint om vad som väntas skulle, ”sovande pippi”, ”herr nilsson och matroserna”, ”katla” osv.

GlobalizationEn av titlarna som skiljde sig från mängden var ”Globalization”.
Jag stannade upp för ett tag och fick av de tre formgivarna veta att de varit med tidigare år och även vunnit förra årets tävling. Deras abstrakta ”Globalization” är ett inlägg i debatten kring ökar globalisering. Astrid Lindgrens böcker har spridits över hela världen och för barn som läser dem var de än befinner sig är det samma Pippi, samma Emil, samma berättelser att relatera till och detta skapar ett slags band dem emellan.
Globalization är tillverkad av Jonas Dahl, Martin Sundström, Per Bergman



.
Skriv ut

Neaform på Möbelmässan

topbea.jpg
Neaform på Möbelmässan 2008 6-10 februariNea

Möbelmässan är så spännande och förväntansfull innan, stressig och krävande när den pågår, och lämnar alltid väldigt tydliga spår efter sig. Får ofta nya idéer om nästa projekt precis när den är över och man ska ta hand om alla nya kontakter. Jag vaknade på tredje dagen med en ahakänsla om hur jag skulle ha gjort den här mässan ännu bättre och tydligare… Så typiskt mig, mitt under pågående utställning.

Den här gången var jag väl förberedd tyckte jag, och det skulle bara bli roligt. Mina tyger var klara i god tid, men ändå, stod jag där med monteringen sista kvällen.
  
 
Skriv ut

Ung 7

Ung 7



 
Kravallslöjd vill tipsa er om designtävlingen Ung 7

Ung 7
är en jurybedömd vandringsutställning. Syftet med projektet är att lyfta fram och premiera unga formgivare. Sedan starten har UNG rönt allt större uppmärksamhet i såväl svensk som internationell press och flera av tidigare års utställare hör nu till våra mest uppmärksammade formgivare. 

Ung 7 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form, Form/Design Center, Riksutställningar och Stockholm Furniture Fair. UNG startade 1998 och det är nu sjunde gången som projektet drivs. UNG 06/07 gjorde bl.a. succé på Tent London och på Design Tide i Tokyo under hösten 2007. 

Ung 7 vill uppmuntra till ny och experimentell formgivning.
 
Ung 7 ska fungera som en arena där unga svenska formgivare har möjlighet att testa sina gränser och våga pröva helt nya uttryck. I Ung 7 ska man speciellt ta hänsyn till ekologisk hållbarhet och miljötänkande i samtliga processer i projektet. 

Jury: Matti Klenell, Marcus Jahnke, Stina Wirsén, Sissi Westerberg, Gustaf Nordenskiöld, Diana Orving och Fredrik Pettersson.

Sista anmälningsdag är 31 augusti 2008. 

Ung 7 invigs på Stockholm Furniture Fair 2009. 

Kontakt: Karin Wiberg, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Hemsida
040-6645150, 0703-656325

Skriv ut

Tre konstnärer på turné

Gerd, Kent & Mattias -Tre konstnärer på turné.
alla.jpg

På scenkanten sitter två förväntningsfulla konstnärer lätt samspråkande. Salongen fylls snabbt av sorl när cirka 70 nyfikna sätter sig till rätta i Bio Abelli på Västerbottens museum i Umeå.
Clara Åkerlund, projektledare, hälsar välkommen och släpper lös de tre konstnärerna. Kent Andersson, Gerd Aurell och Mattias Olofsson är konstnärligt sett väldigt olika men de är alla mitt i karriären och valt bild framför ord. Kravallslöjd besöker evenemanget där de tre, i en föreställning, sätter ord på sin konst.