Det var det

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Renoverad och nymålad barnmatstol från 1943

Apropå att fullfölja och avsluta sina projekt så är barnmatstolen äntligen klar! En fin gammal möbel som sparats av sentimentala själ men som slitits och blivit ranglig. Men lite lim i fogarna, en träkil, lite spackel, färg och ett par nya skruvar så är den nu som ny! Det enda som återstår är att fixa nån bra och klädsam låsning så den inte fäller ihop sig när en inte vill. Tidigare har suttit en hasp som är borta och vars skruv spräckt träpinnen den satt i. En annan sak som återstår är att skiva dit namnen på de som suttit i stolen. Hela sambons familj har nämligen använt samma stol: Mats 1943, Hanna 1973, Lotta 1976, Magnus 1983 och Minoo 2013. Det är en sak jag gillar med saker av trä, det går nästan alltid att laga. Var tvungen att prova att fälla ihop den till lekbord också, tyvärr hade Gnutten redan somnat så Lill-Tobbe fick va stand in och provsitta.

Barnmatstolen hopfälld

MCn
Förutom att fixa med barnmatstolen har jag lagt ut min hoj på Blocket idag. Gnutten ger mig nämligen inte så mycket utrymmen för mc-turer och då vill jag hellre få ihop pengar till en schysst gaddning. Så om nån funderar på att skaffa båge vill jag, aningen partisk, rekommendera den här.

Men framför allt vill jag rekommendera andra att blogga här på Kravallslöjd. Det har varit riktigt kul att skriva av sig här om kvällarna även om jag inte haft någon direkt plan för det. Med det lämnar jag över utrymmet till nästa veckas gästskribent. Tack för mig!

//Tobias

Relationen till den halvfärdiga slöjden

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Hur gör en för att undvika UFOn* egentligen? Eller ligger det helt enkelt i skapandets natur att inte bli klar med allt?

Idag rensade jag undan lite i blivande barnkammaren – utrymmet som hittills varit väldigt bekvämt att bara ställa in allt som inte har nån plats. Bland annat hade jag en påse med träbitar och påbörjade täljprojekt där. En del av dem är snart tio år nu och börjar kännas som ett urvattnat äktenskap. Påsen har stått orörd i rummet i ett år så nu åkte den upp på vinden tillsammans med ett löjligt snyggt ylletyg jag köpte förra månaden att sy en tunika av.

De ligger bara en kort trappromenad bort och jag vet att jag ändå inte skulle tagit tag i dem den närmaste tiden även om de legat kvar i lägenheten. Men det mentala avståndet är så mycket längre. När ett projekt försvinner ur synhåll känns det inte lika aktuellt längre efter principen Syns inte – finns inte. Helst vill jag såklart ha ett arbetsrum där allt finns samlat, tillgängligt och redo närhelst andan faller på. Men frågan är om mer verkligen hade blivit klart då eller inte. Förmodligen är det mer en fråga om rutin än logistik. Om nån har några bra förslag på hur en gör för att få klart sina projekt får hen gärna dela med sig.

I övrigt har det varit en bra dag. MC:n gick genom besiktningen utan problem, Gnutten fick en bok med djurläten och jag fick en surdeg. Antar att det är dags att börja baka igen alltså. Men först, lördagsgodis!

//Tobias

 

*UFO – UnFinished Object

Ett värdigt avslut

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Idag gjorde jag min sista dag på jobbet för i år och min roll som hemslöjdskonsulent får ge vika helt för min roll som pappa. Som avslutning har jag bemannat vårt resurscentra för slöjd och byggnadsvård på Nääs utanför Göteborg och sålt färg och svarat på frågor om ytbehandlig av trämöbler. Men framför allt har jag städat ur både kontor och dator och lämnade för några timmar sen över telefon, nycklar, dator och sånt där till min vikarie. En ganska skön men konstig känsla att plocka ihop allt, gå hem och veta att jag inte ska tillbaka förrän i januari. För att inte tala om att säga det högt till min telefonsvarare.

För att fira min nya ”ledighet” har vi degat loss under kvällen med kaffe och kaka följt av popcorn och öl till Battlestar Galactica. Ett värdigt avslut helt enkelt.

Navelskåderi

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Minoo_jobbarI morse upptäckte Gnutten sin navel. Hon har spanat på våra tidigare men aldrig anat att det satt en även på henne, så fascinationen var total i fem minuter. Jag kan inte låta bli att fascineras av hennes fascination, av att upptäcka en värld där verkligen allt är nytt och outforskat.

I övrigt har det varit en rätt stillsam dag där vi köpt en växasäng på Blocket som vid närmare eftertanke kanske inte kommer funka nåt vidare bra. Medan sambon köpte säng jobbade Gnutten och jag ute i kvällssolen. Jag slipade det sista på barnmatstolen och hon sorterade pinnar med djup koncentration. Jag var återigen fascinerad och imponerad, men som far blir man omåttligt stolt över väldigt lite.

Stol2
Nu är stolen målad. Jag hade en snickerifärgburk i källaren som jag inte helt minns när jag köpte eller till vad, det står turkos på den och den visade sig vara mintgrön. Men jag gillar resultatet än så länge.

//Tobias

Sänkt men nöjd

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Igår var jag och hängde med föräldragruppen för första gången. Kul men lite konstigt. Eftersom sambon gjort det tidigare och pratat om dem under ett antal månader kändes det lite som att jag var stand in för henne bland hennes kompisar. Förutom det kändes det hela mer naturligt än jag hade trott att det skulle göra när en tussar samman en grupp främmande människor med det enda gemensamma att de råkat få barn ungefär samtidigt. Till min förskräckelse tyckte jag min avkomma visade tendenser att vara gängets bully när det första hon gjorde var att sno nappen av en annan bebis. Och peta ögon och sno mössor från andra. Jag gillar inte mobbare så det kändes faktiskt rätt bra när den nappbestulna babyn senare välte min.

stolenKanske fick Gnutten med sig en förkylning eller nåt som minne, kanske blev det bara mycket för henne, men hon lät mig varken sova så överdrivet mycket i natt eller få onödigt mycket egentid idag så just nu, när hon sover och jag fått kvällsmat är skallen rätt seg. Därav detta halvt osammanhängande svammel om babymobbing och annat. Men faktiskt, det är rätt fascinerande. Som ett turf war, fast i guldfiskskålsformat. Ungefär.

Lite framåtskridande har det ändå blivit med projekten. Igår kväll limmade jag ihop delarna till barnmatstolen och idag lyckades jag spackla skavanker och slipa lack i omgångar medan hund och barn strosade på gräsmattan alternativt däckade i ett hörn. Imorgon är en röd dag vilket betyder att både jag och min sambo nästan är lediga. Då lär jag hinna måla. Minst!

En annan upplyftande nyhet i min bubbla idag är att Gnutten börjat ställa sig upp på egen hand. Och gömt en strumpa i garderoben.

//Tobias

En härlig omställning och högen av små projekt

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Hej! baby_on_board
Tobias heter jag som kommer fylla den här bloggen med tankar, idéer och vardagsrapporter den här veckan och hoppas att det är värt att läsa.

Jag är hemslöjdskonsulent i Västra Götaland men just nu är jag i första hand förälder då min sambo och jag håller på att växla över ledigheten genom att jobba halva veckan var och på fredag är min sista arbetsdag för året. En lite konstig men ganska härlig tanke. Vis av andras erfarenheter försöker jag låta bli att göra stora planer om allt jag ska göra under ”ledigheten”. Jobbar du heltid har du faktiskt mer tid över till egna projekt än om du passar en bebis. Nu får jag en timme här och en kvart där att fixa med mitt, allt beroende på tupplurar och tajming. Men det gör att jag verkligen tar till vara på all egentid jag får vilket inte alltid har varit fallet annars. Så kanske kommer jag få klart fler projekt den här tiden än i vanliga fall.

projekt-stol Projekt-klossar

Förutom en del Timell-slöjdande som följer med lägenhetsköp är de projekt som är i gång nu väldigt barnrelaterade. Närmast är byggklossar, laga och måla en gammal barnmatstol och sy en dyna till den. Eller slöjda lösningar på små problem längs vägen. Som när vi satte petskydd i eluttagen. Nu kan Gnutten roa sig bäst hon vill med våra ojordade uttag. Men de är lite väl pilliga att få ut då du måste använda ett extra petskydd för att få grepp och dessa är osmidiga att hålla i och lätta att tappa bort. Men tälj ett handtag, borra lite hål, skruva fast och häpp; problemet löst! Lite banalt slöjdprojekt kanske, men den är sjukt bra så jag funderar på att lägga upp en beskrivning på 365slöjd.

plugghandtag

Av missnöjesljuden att döma är det läggdags nu, så det här får bli min inledning på bloggveckan.
//Tobias

Det var det det

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Söndag kväll och min vecka som bloggare är nu till ända. Det har vart kul och jag vill rekomendera fler att anmäla sig som bloggare.

Jag var på fest igår och där berättade en kompis (som inte har nån egen relation till slöjd överhuvudtaget) att hans mamma håller på med hemslöjd och livnär sig på det. Han förklarade att hon gör små djur, giraffer och sånt av piprensare. ”Att göra giraffer av piprensare är inte hemslöjd!” tänkte jag direkt. Men sa som tur var inget. Det visade sig att hon använder piprensare som stomme och gör sen djuren med ull och textil och säljer i någon slöjdbutik. Han påpekade att hon måste ju ha nåt för att djuren ska kunna stå upp. Då kändes det plötsligt mer ok. I efterhand har jag undrat när jag blev så jävla pretto. Och varför. Jag dömde ju faktiskt ut det med en gång, innan jag varken sett arbetet eller fått hela bilden. Vilket gjorde mig lite förvånad över mig själv. Trodde faktiskt jag var mer vidsynt. Men jag och andra med mig fick först en inre bild av små exotiska djur av piprensare och flirtkulor. Och det tycker jag faktiskt inte hör hemma i hemslöjden.

Nej, nu ska jag koka kaffe och ta en bakisbulle. Jag bakade kanelbullar sist jag var bakis och har allvarliga planer på att göra det till en vana.. Och så gillar jag namnet ”bakisbulle”, låter så mysigt och väl värt att göra till ett begrepp. Dessutom tycker jag att jag förtjänat den efter att genomgått mitt tyngsta träningspass någonsin. Ett entimmes fyspass under hård, närmast militärisk ledning. Den som slappade till fick en varning. En tredje varning och man åkte ut. Redan efter 20 minuter var vi bara tre kvar. Irriterande nog stöp jag på mållinjen. Sex minuter kvar av passet, men jag fixade inte mer. Var bara en person fullföljde hela. Men shit vilken grymt bra träning och nästa gång, då jävlar! – Då ska jag inte va bakfull heller.

 

Tack för mig!
Kram Tobbe

Kids

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Ungar kan va rätt charmiga. Speciellt när de får göra nåt de tycker är kul och är glada. – Och när föräldrarna tar hand om dom som inte är glada.. Jag har har nämligen varit i Nyköping idag och täljt med barn. Biblioteket där anordnade en Astrid Lindgrendag med olika aktiviteter och hos oss fick ungarna ”tälja som Emil”, även om det blev mest små tomtar och barkbåtar snarare än snidade gubbar. Men jag som är uppvuxen med Emil, Ronja, Pippi och alla andra mina barndoms hjältar tycker det är jäkligt roligt att se alla dessa knattar som 20 år senare läser samma böcker, samma sagor. Det är kul och tyvärr inte så vanligt att så många generationer (många barn var där med äldre släktingar) är delaktiga i samma sak. Barnen täljer och de vuxna hjälper till. Och allt kretsar kring nånting som alla har en personlig relation till, Astrids sagofigurer. Det i sig tycker jag är rätt fachinerande.

Idag fick jag en mer positiv erfarenhet av SJ-resandet som får väga upp min strapats i tisdags. Idag var jag nämligen inte alls lika välplanerad som då utan missade faktiskt tiden när mitt tåg skulle gå och trodde att jag missat det. Men när jag kom fram till stationen var tågen en kvart försenat så min tajming vart helt perfekt.

 

Nu blir det visst festdags.. Godkväll!

Bläh!

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Det har vart en tung vecka. Inte att det vart för mycket att göra direkt, mer att jag har varit rätt låg och missantropisk de senaste dagarna och väldigt omotiverad, snudd på apatisk. Kanske är det uppsatsluften som gått ur. Kanske är det mörkret även om jag aldrig förstått grejen med höstdepressioner.. I vilket fall så har jag inte tagit mig för så mycket värt att skriva om. Och allt vad diskussioner heter står mig upp i halsen just nu så några fina filosofier eller direkta debattinlägg har jag ingen lust att leverera.

Däremot kan jag säga som så att jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket som kan sägas om väldigt lite. Att det finns folk i min direkta omgivning som kan konsten att starta och hålla igång långa diskussioner om verkliga bagateller eller problematisera den allra enklaste uppgift och göra lösningen till ett imponerande omfattande projekt. Många ord, lite subststans helt enkelt.

Detta får mig att fundera över genus. Jag betraktar mig själv som feminist. Jag tror inte att det är så stor biologisk skillnad mellan könen och förväntar mig inte att personer ska va på ett eller annat sätt beroende på det. Personligen avskyr jag att dömas på förhand efter mitt kön, vilket givetvis händer titt som tätt. Men det är också skillnader. Ju mer jag rör mig mellan olika grupper ju mer undrar jag om de inte är större än jag egentligen vill tro och hur mycket som kan skyllas på samhällets fördomar och normer. I de energitömmande diskussioner jag nämnde ovan är fem sjättedelar kvinnor. Andra likartade konstellationer jag betraktat har ofta haft likartade problem. Jag har också varit del av grupper som haft en omvänd könsfördelning och där dessa problem aldrig uppstått.

Oj. Nu blev det visst något av ett debattinlägg i alla fall. Bra. Vill bara klargöra att jag inte menar att rena grabbgrupper är problemfria eller bättre. Bara annorlunda.

 

Demokrati i alla ära, men det KAN gå till överdrift. Godkväll o sov gott!
/ Tobbe

Det gick ju inte så bra det där..

Written by Tobias Haavas. Posted in Tobias Havaas

Planen var att varje kväll summera dagen i denna blogg och delge er reflektioner ur mitt spännande(?) liv. Det varade inte längre än till måndan. Planen alltså, inte livet.

Igår kväll åkte jag till Uppsala för att gästa hårdslöjdskonsulenterna i deras releasefest för webplatsen Slöjden i skogen som har premiär imorgon. Den vill jag varmt rekomendera för alla träintresserade – www.slojdeniskogen.se. Av det jag hunnit se så är den både informativ och faktiskt riktigt snyggt gjord. Festen var också trevlig och jag hade varit ovanligt strukturerad och skrivit upp alla tågtider från SJs hemsida och skulle slutligen ta sista tåget hem. Men det tåget gick aldrig, varför vet jag inte. Men efter att ha tagit mig via upplands-väsby till märsta och där väntat ute i novembernatten på en duktigt försenad buss kom jag till slut till stockholm city. Därifrån var jag tvungen att vänta en timme till på nattbussen. ”Helvetes jävla skit” tänkte jag högt. Konstaterade att jag skulle ungefär hinna lagom hem för att lägga mig innan det var dags att stiga upp och åka till skolan. Så jag kom fram till att det var lika bra att gå direkt dit istället. Nåja, jag sparade i alla fall sex spänn på biljetten hem..

Därför är jag inte så upplagd för nån djupare slöjdreflektion ikväll. Är mer inne på saker som ”mat” och ”säng”. Säng framför allt.

Dagens lärdomar: Lita aldrig på SJ och asp är vårt näst vanligaste lövträd. – Det vanligaste är givetvis björk.