Kravallslöjd visiterar

Skriv ut

Mormors barnbarn ställer ut.

affich Eleverna på Textildesignlinjen på Dalkarlså Folkhögskola har frångått det traditionella med elevutställning i skolans lokaler. Istället visar eleverna de som skapats under läsåret på ett av Umeås mest besökta caféer, fyra mil från skolan.

Skriv ut

Ung Design på Textilmuseet i Borås

Ung design, Foto Jan Berg Textilmuseets övre våningsplan sprakar! Jag får lust att springa, leka, släppa spärrarna och kasta mig in i detta hav av frihet utan hämningar och begränsningar. Vara där inga regler styr och där allt är möjligt! Här visas en klänning i skört tyg med en konstruktion som skapar formen av en boll. Ett plagg i styvt material där formgivaren med bestämdhet hävdat att ”Det ska vara tyg som står ut… Det är det viktigaste!”. En glittrande dräkt av godis verkar vara de yngre besökarnas favorit!
Skriv ut

Fordonselever med slöjd och design på schemat.

Dyna av Mattias Hansson
Full fart i slöjden, Mattias Hansson broderade på sin dyna
Designprocessen i skolan.

Klockan plingar i dörren och strax hörs ett hallå. I fyra språng tas trappan till vinden samtidigt som en Elvislåt sjungs. Det blir liv och rörelse i huset och tid för slöjd enligt designprocessen. En gång i veckan kommer de till Langska huset, eleverna från Christoffer Polhemsgymnasiet, transport- fordons- och byggprogrammet går de på och hos oss, Gotlands läns Hemslöjdsförening, har de estetisk verksamhet – 50 poäng.

Skriv ut

Ett ljusgrått hotell på norra Gotland

Furillen

En ljusgrå fabrik på en avskild halvö på norra Gotland har förvandlats till ett designhotell dit människor kommer för att både vila och skärpa sina sinnen.

Hotellet har utsikt både mot havet och mot de stora grusberg som lämnats kvar sedan fabriksperioden. Vinden tar i ordentligt men solen skiner den vårdag då vi kom dit på besök. En kvinna sitter utanför sitt hotellrum och verkar njuta av solen samtidigt som hon är välklädd för blåsten. När vårt sällskap om tre personer kommer in i hotellet så är det väldigt lugnt, två ur personalen förbereder inför den kommande valborgshelgen och två andra personer frågar om de får titta runt på hotellet. Annicas röda tröja, Veronicas rosa lugg och min sjal i samma färg sticker ut i den annars helt igenom grå inredningen. En kvinna ur personalen berättar att många kommer hit på konferens för att det är så rofyllt för ögonen, det finns inga färger att bli distraherad av.

 


Skriv ut

Tovningsakademin

dorren I Langska Huset i Visby träffas en gång i månaden medlemmarna i Tovningsakademin under tre timmar för att vidareutveckla sitt skapande.

Skriv ut

Kravallslöjd testar Gotland

blasippor Att komma från vårvinterns töande snödrivor i norr till att landa i vårens prunkande prakt var helt obeskrivligt.

Skriv ut

Vävutställning

På hemslöjdsgården Langska Huset i Visby hade Gotlands handvävarna byggt en utställning under temat "Dukning". Många traditionella vävar, både till form och teknik, visades upp och gjorde mig som besökare inte något överraskad. Jag hade önskat några fler vävar som stack ut för att på så sätt få en jämnvikt mellan det traditionella och det exprimentella. Nu blir det många  Några guldkorn som lyfte hela utställning fanns det dock och dessa kan ni se bilder på nedan.
langska