Kravallslöjd visiterar

Skriv ut

Ny ledamot i Kulturrådet

janamaninne Det statliga Kulturrådet har utsett Jan Åman till ny ledamot och efterträdare till IT-entreprenören Johan Stael von Holstein som med sin vilja att föra samman kultur med näringslivet skapade stora rubriker. Åman är VD för konsthallen Färgfabriken i Stockholm som benämner sig ett samtidslaboratorium. De arbetar med att skapa dialoger mellan politiker, arkitekter, journalister och den övriga konstvärlden och utgår från det post-folkhemska Sverige för att se om det de gör kan berätta något för omvärlden.

Skriv ut

Kreativitetsmässa

 

 

Mobil/glasögonfodral av Eva Nordbrandt. Mässan där kommunanställda gavs möjlighet att visa upp och sälja resultatet av den stora kreativitet och hantverkskunskap som finns bland de anställda som till vardags arbetar inom helt andra områden inom kommunen.

 


Skriv ut

Freilichtmuseum Hagen, Tyskland


Kopparslagen fladdermus. I sommar tillbringade jag en månad i Bochum, Tyskland för att plugga språk, och passade då också på att besöka en del intressanta platser. Bland annat tog min tyska kompis Miriam med mig till Freilichtmuseum i Hagen.
Skriv ut

Korsmässomarknaden

Korsmässomarknaden

korsmasso3.jpg


Hösten 2007 så regnade bokstavligen det årets Korsmässomarknad i stadsparken i Härnösand bort. Det var därför med oro jag och de andra hantverkare och odlare som skulle medverka på årets upplaga följde väderprognoserna under veckan. Men som så många andra år så kom den första söndagen i september med sol och vackert väder och ännu en trevlig marknadsupplevelse.

Skriv ut

Ryor i fjädrar, ull och näver

dalafall.jpg
Ryor i fjädrar, ull och näver

Ryan började för några år sedan att skåda sin renässans från att ha legat längst in i
garderoben under några decennier. Nu har utvecklingen börjat att bli riktigt intressant med ryor i okonventionella material och i spännande former. Se nedan för egen ryainspiration från en utställning på Vävmässan i Leksand, 11-13 september 2008.

Dalahästen är komponerad av Ann Carlqvist och Anna Fjällbäck till utställningen Slöjdsommar på Liljevalchs konsthall 1992.

Skriv ut

Pysselträffen

Pysselträffen – en kreativ mötesplats för alla
Det blir allt vanligare med scrapbooking- eller pysselträffar. För de som bor nära någon storstad så anordnas det ofta träffar åtminstone en gång i månaden Arrangörerna är allt ifrån butiker som säljer scrapbookingmaterial, pärlor eller annat hobbymaterial till intresserade privatpersoner. Det har även dykt upp scrapbooking- och pysselföreningar vilka regelbundet ordnar mindre träffar.

Skriv ut

Amerikanska slöjdtips

Amerikanska slöjdtips
I en liten konsthall i delstaten Utah i USA fann jag i somras en hantverksutställning. Flertalet av hantverkarna hade rötter i andra länder varifrån de hade tagit med traditioner till det nya hemlandet. Ibland hade materialen bytts ut på vägen eftersom det av geografiska eller historiska faktorer kan vara svårt att hitta de ursprungliga materialen. Inte desto mindre så var de nya materialen ibland väldigt fantasifulla. En del av verken påminde om skandinavisk slöjd medan andra verk tydligt kändes att de var från andra världsdelar.

Skriv ut

Min djuriska park.

På Sjöfartsmuseet i Göteborg pågick under 2008 utställningen ”Min djuriska park”. Utställningen har turnerat i över tio år, sen den för första gången visades på Naturhistoriska Museet i Göteborg år 1997. Då var jag 13 år, och såg ett teveprogram om utställningen, tyvärr blev det aldrig av att åka till Göteborg för att se den. Nu bor jag i stan, på Sjöfartsmuseet har jag arbetat som guide, och oddsen därmed goda för att utställningen inte skulle gå min näsa förbi ännu en gång!

croco.jpg