Veckans Profil

Skriv ut

Anna Palm v.41

annapw.jpgAnna Palm, 23-årig studerade bosatt i Umeå

Art and craft will unite us. Det är texten på Anna Palms senaste verk: tryckta sjalar och t-shirts.
Anna Palm är snart 23 år fyllda, för tillfället bosatt i ett myskollektiv i centrala Umeå och studerar till Museitant på Museologiprogrammet.
Skriv ut

Ringvor Gustavsson v.40

bild.JPG
Ringvor Gustavsson, 63 årig slöjdare och konsthantverkare från Rengård utanför Boliden.


Ringvor stickar, tovar, väver och ibland arbetar hon med järntråd som komplement till sitt stickande. Den senaste uppfinningen är en matta med inbyggda tofflor. Ull är favoritmaterialet och det Ringvor tillverkar mest av är hattar med 20-talet som inspirationskälla.
Skriv ut

Niklas Karlsson v. 39

NKS.jpgNiklas Karlsson, 35 år, arbetar som träsnidare och telefonundersökare.

- Jag funderar på att bilda ett politiskt parti. Det ska heta stenålderspartiet och partiprogrammet är att långsamt ta samhället tillbaka till stenåldern.
Niklas skapar täljda föremål. Han jobbar med träslöjd av traditionellt snitt, använder mycket gamla eggverktyg och primitiva metoder och inspireras av äldre slöjd. Favoritmaterialen är björkvril och rödfura.

Skriv ut

Veronica Olofsson V.38

Veronica Olofsson, 27 år från Umeå. Textilkreatör somVeronica Olofsson lönearbetar som glamourös lokalvårdare.


- Attackslöjd är nog min melodi just nu. Jag har väldigt tajt med tid just nu i mitt liv för slöjdande så det blir ofta någon form av attackslöjd när jag hittar en lucka.
Favoritmaterial har jag nog inget, försöker hela tiden hitta rätt material till det jag arbetar med, det kan bli allt från lin till silvertej
p.
Skriv ut

Amelie Wallenbro V.37

webannelie.jpgAmelie Wallenbro från Lindesberg.
28 årig annonsproducent på Nerikes Allehanda.

Amelie gör ”rockiga” örhängen, tuffa hårspännen, lite alternativa kläder, feministiska skulpturer, mörka akvareller, stora klädhängare i form av träd för att bara nämna några av de material och tekniker som hon använder sig av. Amelie kan inte utse något favoritmaterial då alla har sina unika egenskaper och passar för olika ändamål.

Skriv ut

Hillevi Svensson V.36

whillevi.jpgHillevi Svensson, 22årig undersköterska från Varberg.


För tillfället syr Hillevi mycket men även vävningen är en stor passion. Favoritmaterialen är naturmaterial. Syntet är det värsta som Hillevi vet och ryser vid tanken på att ta på sig en sådan tröja.
Det senaste alstret är en klänning till sig själv för ett bröllop hon är bjuden till.
Skriv ut

Markus Tempelman V.35

Markus Tempelman är sedan ett år tillbaka länshemslöjdskonsulent i Värmland med järnet som favoritmaterial och ett stort historiskt intresse som visar sig i det som han tillverkar privat.
Skriv ut

Jögge Sundqvist V.34

Jögge Sundqvist, 48 årig slöjdare från Kasamark, Umeå.jogge2.jpg

 

Jögge är slöjdare i materialet trä i alla dess råa, torra, böjda och raka former.
Hans alter ego och sitt företagsnamn är ”s u r o l l e”.
– Det är en konstnärligt fri ande som jag fullständigt odiagnoserat kallar min schizofrena värld av slöjdande. Honom har jag djuplodande dialoger med om konsten, slöjden, konsthantverket, överlevnaden men framförallt om det konstnärliga uttrycket. Hans folkkonstnärliga själ, som hela tiden vill spela rock’n roll och spana på brudar är lite svår att tas med, men han glimmar till ibland med briljanta idéer om färger, form och slöjdmutationer som jag aldrig hade kunnat tro om honom, berättar Jögge.
Skriv ut

Madelene Edlund V.33

Madelene Edlund, 38 år från Skeppsvik.madde_2_stor.jpg
Kursledare, Föreläsare, Sagotant och Teaterproducent.


Madelene uttrycker sig genom fritt broderi, nålfiltning av ull, sömnad, trumlad sten, glas fusing och målade bilder. Hon trivs bäst med det textila och idag är favoriten ull.
Det senaste hon har gjort är armband i nålfiltad ull och alstren går alla under namnet designmadde.

Skriv ut

Gabrielle Bräuner V.32

image002.jpg
Gabrielle Bräuner 34 år, från Varberg.
Makeup artist, designer och 3-barnsmor.

Gabrielle skapar barnkläder för ungar med attityd! Favoritmaterialet när det gäller barnkläder är det givetvis velour. Skönt!...och snyggt, coolt, fint, gulligt, häftigt