Författar Arkiv

Springer efter kjoltyg…

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

…kan i mitt fall ha en bokstavlig betydelse: det är ofta jag ser en snygg kjol (=tyg, mönster) och tänker att det skulle bli en snygg väska. Gamla kjolar i grövre tyger är kanonbra väskmaterial. De har också rejäl med tyg och inte så många sömmar. När det gäller gamla kläder  som arbetsmaterial så är kjolar klart bäst. Det har  blivit ett stort antal ”kjolväskor” genom åren.

Väskan  till vänster, en stor väska  av en gammal kilt, har varit en populär modell. Eftersom tyget är veckat så  blir väskan rymlig och  kul i modellen. På andra väskan från vänster har jag sparat linningen på kjolen och bara gjort  ”kjoldelen smalare”, ett bälte med träpärlor passar bra som dekoration. Jag tar vad jag har, ofta är det knappar som dekoration, men  gärna fransar – som t ex gamla gardinfransar – kan bli snyggt. Det brukar ge sig under arbetets gång. Det är sällan väskan blir enligt ursprungsmodellen – det är det som är  roligt att det utvecklas under vägen. Resan till målet är lika rolig som målet i sig.

Trevlig lördagkväll i skapandets tecken!

Det jag ser

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

Långpromenader vid havet är bland det bästa jag vet. Jag är så lyckligt lottad att jag har flera härliga rundor i närheten. En söndag för någon vecka sedan – efter alla grymma stormar vi haft här på västkusten – blev det en stilla dag med lite sol och det var läge för en frisk promenad. Såklart hänger iPhonen med och kameran dyker upp så snart ögat fångar något intressant. Det finns mycket att hämta i naturen när det kommer färger och former i härliga kombinationer. Jag associerar direkt till mina tyger – som ju alla är handplockade just för färgen/formen – och får en idé till en väska, så även denna gång. En vacker fläckad sten och en liten blygsam växt: exakt dessa färger har jag material i!

Så nu är det bara resten kvar. Det vackra broderiet måste ju få huvudrollen – det andra får ge sig.

Av det jag ser blir jag inspirerad. Och det behöver inte bara vara i naturen. Går en kvinna förbi mig och har på sig en vacker kjol kan jag tänka ”oj, vilken snygg väska det hade blivit av den kjolen”. Kjolar är nämligen väldigt bra väskmaterial. Det ska mitt inlägg handla om imorgon…

Over and out för idag!

Från säng till show

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

Jag fick ett riktigt roligt uppdrag för ett år sedan, att designa och sy scenkläder åt showgruppen Fröken Signe. De har en speciell gammaldags ”frökenstil” kryddat med romantik och sexappeal. Basen till kläderna är att tjejerna har likadana snygga korsetter (som jag INTE givit mig på, de är köpta :-)). Jag har nu sytt 4 olika uppsättningar kläder, självklart återbruk så långt det bara går – och det har det gjort i 3 uppsättningar. Kläderna till sommarens uppträdanden var allra roligast – jag tog helt enkelt gamla lakan och skapade av. För att hitta exakt rätt färgton färgade jag lakanen ett antal gånger (med avfärgning emellan) och testade med olika många droppar av färgerna och till slut blev de svagt syrenlila – kanon! Sedan rev jag ett lakan i småla remsor som jag rynkade, dessa skulle bli dekoration och kanter på några kjolar. Alla fyra tjejerna har olika stilar, det är färgskalan och tygerna som binder dem samman. Jag använde också gammal spetsduk och en chiffongscarf…så här blev det – Fröken Signe är nöjd!

Askungen återbrukade

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

Ta vad du har och gör något fint av det. Att återbruka är fint. Och roligt. Och inte alls en ny uppfinning även om det är väldigt i tiden. Förr i tiden var man tvungen att återbruka för man hade inte möjlighet att skaffa nytt. Idag återbrukar vi inte för att vi måste, utan för att vi vill. Återbruk är ”beauty reborn” brukar jag säga. Jag vurmar ju särskilt för gammalt handarbete, broderier som någon lagt timmar och mycket kärlek i. Sedan ligger dessa fina alster i dammiga högar på loppis. Det känns bra att använda dem igen och ge dem en ny plats att bli beundrade på.

Känslan att skapa nytt från gammalt är en större utmaning än att skapa nytt från nytt. Med gamla ting finns det ju en begränsning och det gäller att tänka utanför begränsningen. Utanför den berömda boxen. Det kittlar skapandeprocessen och tvingar en att ge sig ut på okända vägar och våga mer.

Askungen återbrukade. Mammans balklänning blev till en ny. Så jag fick för mig att ge henne även återbrukade skor, för glasskorna använde hon ju som de var. En gammal vit sko, tidningspapper, spets och en virkad ljusmanchett: voilá!

 

Knapp-omania

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

Knappar. En liten tingest som fascinerat länge. I dagens moderna samhälle dock nästan glömd. Är värd att upptäckas på nytt. Det finns så otroligt vackra knappar. Kommer man åt en knapplåda på loppis som ingen grävt i på länge är lyckan gjord. I utlandet är knappsamlandet större än hos oss. Och mer ”professionellt” då riktiga samlare betalar bra för rariteter. Jag träffade en svensk knappexpert på Hantverksmässan i Båstad för några somrar sedan. Hon kom fram och tittade  på mina knappkreationer och hittade en och annan raritet. Hon öppnade mina ögon än mer – jag har alltid gillat vackra knappar, men att det finns en hel vetenskap bakom dem, kände  jag inte till.

Jag skapar av knappar. Jag använder dem som  dekoration till mina väskor, men jag gör också smycken. Här är några exempel på vad jag gjort, det är roligt att skapa av knappar. Vardagliga enkla knappar blir också vackra bredvid gamla dekorerade. Jag är särskilt förtjust i gamla pärlemorknappar – vissa är  skurna i vackra mönster, andra glänser fantastiskt. Jag har köpt knappar kilovis från Tradera och plöjt genom många knapplådor på loppis så klart.  Sedan är har jag sorterat i  färger för att göra armband till exempel. Tidskrävande men  kul.  Nu börjar arbetsdagen så jag säger  hej för  idag!

När inspirationen leker kurragömma

Written by Maritta12. Posted in Maritta Arvidsson

Hej alla craft-lovers! Jag har fått förmånen att blogga den här veckan och det ska bli riktigt roligt. Min plan är att berätta sekvenser från min vardag,  som ju hela vägen kretsar kring kreativa idéer av något slag. Kreativiteten är en stor gåva man fått och ger mycket glädje i livet. Och massor av vänner!

Kreativiteten är som en brasa som måste tändas. Den tänds med inspiration. För det är inget ständigt tillstånd att vara kreativ. Ibland finns inte inspirationen där, den  måste väckas.  Jag hade en sådan eftermiddag igår.

Jag hade en deadline. Det är jag van vid från jobbet. Något måste skapas till en viss tidpunkt och det finns  ingen inspiration. Vad gör man – eller vad gör jag?

Inspirationen  kan väckas.  Den finns där men måste luras ut. Min metod är att plocka fram  saker,   något som fastnar när blicken glider över  tyger och annat material i hyllorna. Jag samlar det på hög och som i ett trolleritrick börjar  idéerna pluppa upp – inspirationen  finns där och det är bara att sätta igång. Visst är det härligt att alltid veta att den kreativa lusten  alltid finns där. Detta är särskilt viktig kunskap för alla som har skapandet som yrke, när man MÅSTE få fram något.

Här är min kreativa hög från igår. Detta ska bli en mixed-media-kollage till en väska och är exempelmaterial till en inspirationsdag/kurs jag ska hålla nu på våren. Jag  ska behandla pappersdelarna med decoupagelack för tyg så att de går att sy på och komponera ett kollage. Uppgiften för  kursdeltagarna är  att samla ihop material på detta sätt och skapa sitt eget kollage grundat på något minne eller erfarenhet de har. Dessa kollage ska sedan fästas på en tygkasse.

Trevlig fortsättning på dagen

Maritta