Favoritmönster

Written by Clara12. Posted in Clara Falk

Enligt ravelry har jag stickat eller virkat 144 projekt sen jag blev medlem 2007, och det är ju en del. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av några av de mönster jag gillar allra mest! Några av dem är gratis, andra kostar pengar. Jag tycker dock att det absolut är värt att betala för mönster, det ligger trots allt mycket tid och energi bakom ett välgjort stickmönster.

Beatnik är min senaste slutförda tröja, och den var verkligen en njutning av sticka från början till slut! Flätor är fantastiskt eftersom det ser så komplicerat ut trots att det egentligen inte är det :). Tyvärr är den inte så kompatibel med min gravidmage (jag ska ha en bäbis i början på mars) så den har mest blivit liggande i garderoben.

Emelie är nog min allra mest använda tröja, utav de jag stickat själv. Den stickas med istickade ärmar = i princip ingen montering över huvud taget, vilket jag uppskattar väldigt mycket.

Icing Swirl är en ny favorit, en snabbstickat och enkel mössa som samtidigt innehåller precis lagom med moment för att inte bli tråkig. Designern bakom är min absoluta favoritdesigner när det gäller stickat, Ysolda. De stickerskor som inte stickat något av henne måste göra det på momangen! Hennes mönster är alltid välgjorda och innehåller alltid kluriga och smarta detaljer.

Min favoritsjal Ishbel är också gjord av Ysolda. Än så länge har jag stickat fem varianter av den här sjalen, och det kommer absolut bli fler. Precis som Icing Swirl är den en perfekt kombination av tankekrävande moment och avslappning.

Pomatomus är egentligen ett sockmönster, men jag gillar det allra mest som muddar (sök på ravelry så finns det några olika varianter). Jag älskar att sticka spetsstickning, men är inte så förtjust i att faktiskt bära några ljuvligt skira plagg, så jag uppskattar Pomatomusmönstrets mer grova hålmönster.

Ull <3

Written by Clara12. Posted in Clara Falk

Om jag bara fick välja ett material att slöjda i skulle det vara ull. Det har så många fantastiska egenskaper och så är det dessutom så snyggt!
Igår fick jag min beställning från Filtmakeriet med 2-trådigt garn, quiltvadd och ullstoppning, och nu kan jag inte sluta fota eller för den delen lukta på det. Filtmakeriet är ett sånt ställe som  jag direkt gillade, och bara vill stödja på alla vis jag kan. Jag vill liksom vara dom, jag vill också köpa ett gammalt spinneri och flytta ut på landet med min syster (fast min syster skulle verkligen inte vara intresserad så det får bli med någon annan).

 

Om att misslyckas

Written by Clara12. Posted in Clara Falk

Igår skrev jag lite om att jag inte känt så många stickerskor eller andra slöjdare i verkligheten. Det har ofta varit tråkigt, men har fört med sig en positiv grej: det är aldrig någon som sagt till mig att något är svårt. Jag visste inte att det skulle vara svårt att sticka med två färger utan testade helt enkelt, och det var ju inte så svårt faktiskt. Samma sak med spetsstickning, tvåändsstickning, osv. Visst, vissa saker har blivit misslyckade, men det gör ju oftast ingenting.

Tyvärr har jag ingen bild på mitt första par flerfärgstickade vantar, ett par orange och rosarandiga akrylvantar som blev yttepyttesmå, stickade för kanske 10-12 år sedan.
Muddarna på bilden är ett pågående projekt, mönstret heter Spring roses och är gjort av Kamilla. Hon är faktiskt en av de personer jag lärt känna via internet!

Inspiration från det fantastiska internet

Written by Clara12. Posted in Clara Falk

Första dagen som gästbloggare! Jag känner mig mycket hedrad över att få gästbloggaa här, trots allt är det internet som stått och fortfarande står för en stor del av min inspiration när det gäller hantverk och slöjd.

Jag har aldrig varit omgärdad av slöjdande människor, de flesta i min närhet har varit måttligt intresserade av hantverk. Min räddning har blivit internet, jag vet ärligt talat inte vad jag skulle gjort annars! Via internet har jag fått så mycket inspiration, lärt känna människor (vissa har jag nu träffat i verkligheten också).

Så jag tänkte att jag skulle skriva om mina favoritställen för inspiration på internet. Först och främst är det ju bloggar, men det skulle kräva ett helt eget inlägg att tipsa om tror jag.

Mina tre bästa siter som inte är bloggar:

Ravelry
Jag hoppas verkligen att alla som stickar och virkar känner till ravelry! Åh detta fantastiska ställe, både för att organisera sina pågående projekt och hitta inspiration till nya. En annan bra funktion är att om en har ett garnnystan eller två och inte vet vad en ska hitta på med det så går det att söka på garner och se vad andra gjort med det garnet. Mycket bra!

Pinterest

Här finns bilder på allt som är fint och även en hel del som är fult. När det gäller hantverk är det en stor källa till inspiration, här finns massor med bilder på alla sorters slöjd. Mycket är kategoriserat som DIY eller pyssel, men det är ju inte benämningen som är det viktiga. Det negativa är att det är lite si och så med källhänvisningar, men ofta kommer en till källan om en klickar på bilden.

Youtube
Via youtube har jag lärt mig nya typer av uppläggningar, avmaskningar, att sticka med magic loop, tvåändsstickning och en hel massa andra saker. Perfekt hjälpmedel när du inte har någon som kan visa dig det där du vill lära dig. Det enda kruxet är att du måste veta vad det du letar efter heter på engelska, ofta är det ont om svenska videor.