Sista inlägget, nu är det bara att tuta och köra!

Written by Lina12. Posted in Lina Jatko

Det här blir mitt sista inlägg för den här veckan då jag jobbar ett långt pass imorgon.

För mig har det varit en väldigt bra vecka då jag har tvingat mig själv att vara kreativ och fått otroligt mycket pepp och positiva kommentarer av människor i min omgivning.  Många kommentarer har varit; har du hemsida, vart kan jag kolla vad du har för grejer? Och mitt svar blir jag har ingen hemsida, men du kan kolla på min Facebook sida..  Men så inser jag att det inte alls är så mycket som jag har gjort som ligger uppe där. Så nu har jag fått inspiration att faktiskt göra något åt det.  Jag vill att folk ska se mina grejer. Syns man inte, då finns man inte (iaf i marknadsföringssyfte).

Så jag vill tacka för att jag fick denna chans att själv pressa mig att våga ta steget att lyckas.. Jag hoppas att någon har läst, kanske blivit inspirerad eller bara tyckt att jag gör nått kul.

Men det är nu det hårda jobbet för mig börjar, att inte släppa inspirationen och slänga mig i soffan igen utan att jobba på, både med produkter, foton och hemsida. Att ta tag i de grejer jag tycker är lite jobbiga, för jag vet att jag kommer att växa som människa när jag har klarat av något som var lite jobbigt.

 

Så Tack för den här veckan! Hoppas vi ses igen!

 

/Lina

Inte bara jag som får vara kreativ idag..

Written by Lina12. Posted in Lina Jatko

Imorse så lät jag någon annan vara kreativ i mitt ställe.. Jag gick till frisören.. Jag som tidigare haft en jämnlång frisyr med lite uppklippt i nacken, har nu fått högra sidan kort och sedan längre på vänster sida.. Kommentarer är att det var modigt av mig att våga klippa så. Men för mig har det varit en process inom mig som har pågått några månader. Nu är nästa process att fundera om jag ska färga det koppar eller ej. De flesta i min omgivning tycker att jag som är naturligt blond såklart inte ska färga det. Men det är ju bara hår! Det växer tillbaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag skulle jag på kalas och då kändes det som att jag ville komma med en blombukett, och eftersom jag fastnat på mina speciella blommor så blev det textil/bakform/knapps blommor. Vi pratade om de jag gjort i plexi kontra de i textil, och just pris. Pris är väldigt svårt att sätta och kändes bra att mina vänner peppade mig att våga ta betalt. Så jag ska nog göra några fler som jag ska försöka sälja och sen se om jag får någon reaktion. Problemet är ju tyvärr att många människor inte vill betala för konsthantverk/slöjd utan då vänder sig till andra billigare produkter. Samtidigt så är det ju inte mina kunder då. Jag vill ju naturligtvis sälja. Men jag vill även att människor ska uppskatta och se hantverket i det jag gör.

 

 

 

 

 

 

MEN… För att uppskatta mitt hantverk måste människor även veta att jag finns och vilka produkter jag gör. Så nu är det bara att ta tag i marknadsföring och hemsida för nu har jag fått en putt i rätt riktning och vill gärna se vart jag kan komma med mina grejer!

 

Glädje och inspiration

Written by Lina12. Posted in Lina Jatko

Å vad glad jag känner mig just nu! Jag fick tvinga mig själv att lämna studio 31 vid tio för att åka hem och skriva bloggen för att sen gå och sova.. När jag kom till Studio 31 (där jag har mina grejer som jag använder när jag jobbar med plexi) så kände jag sådan inspiration att jobba..  Det var länge sen jag kände sån glädje och inspiration. Då är det bara att passa på att ta tillfället i akt. Ikväll jobbade jag med en snöstjärna och mitt nya projekt blomman.

I plexi så är min första och största kollektion snöstjärnor. Jag har några modeller som jag gör örhängen, halsband, nyckelringar och julgranshängen av. De är dem som ligger mig varmast om hjärtat och jag har producerat dem sen 2008. Tyvärr så är jag inte så bra på att marknadsföra mig själv. Det är något jag måste bli bättre på..

Jag har fotat hur delar av min process ser ut när jag jobbar i plexi och här kommer också en liten beskrivning:

Jag använder mallar när jag gör mina snöstjärnor. Även om jag har samma mall så sågar jag med en guldsmedssåg för hand, och eftersom det är handens arbete så blir ingen likadan, vilket också är charmen då ingen snöstjärna är den andre lik. Jag borrar för att få möjlighet att komma ”in” i snöstjärnan och sen är det bara att börja såga. Jag använder en guldsmedssåg. Till sist filar jag kanterna och om jag vill att stjärnan ska ha en ”frostad” effekt så sandpapprar jag den..

Ikväll har jag också jobbat med blommorna jag skrev om i förra inlägget. Ska fortsätta imorgon så jag hoppas att det kommer upp ett resultat då..

På bilden är tre olika resultat av samma modell. Tyvärr är bilden inte jättebra.

 

”Lirka med datorn”

Written by Lina12. Posted in Lina Jatko

Det blev inget bloggande igår, heller inget skapande mer än i mitt huvud.

På en marknad i sommar såg jag så fina blommor i återbruk. Så min inspiration kommer därifrån men jag kommer använda plexi och textil.. Nu ska skapandet komma igång.. Tyvärr inga bilder då jag skriver från telefonen..

Min dator har haft svårt att ladda, så jag har fått hålla i sladden och ”lirkat” för att den ska ladda.. Så idag åkte jag in med den för att få hjälp.. Nejdå då måste de skicka iväg den, men det går ju inte sa jag, jag bloggar ju i veckan.. Så jag får fortsätta hålla i sladden för att kunna blogga i veckan..

Nu blir det att vara kreativ på Studio 31, fota lite och sen gå hem och ”lirka” med datorn.. Ses på ett tag..

Min egna kreativa vecka 35..

Written by Lina12. Posted in Lina Jatko

Hej hej..

När jag fick förfrågan att blogga så bestämde jag mig för att; Lina nu får du ta dig ur soffan och faktiskt ta och vara lite kreativ..

För helt ärligt, jag känner mig inte så kreativ just nu. För jag som anses som en ”kreativ människa” borde ju göra mer än vad jag faktiskt gör, eller?

Jag tror att det är sådana tankar hos mig som gör att jag släpper allt och slänger mig i soffan, än att faktiskt bara ”släppa lös” och våga misslyckas och ännu bättre våga lyckas!

Så denna vecka ska jag försöka att ”släppa lös” och faktiskt utföra idéer som jag har. Tur för mig så jobbar jag förmiddagspass imorgon och sen är jag ledig fram till lördag..  Så nu kan jag inte säga att jag inte har tid..

Idag har jag också jobbat, men då min snälla mor lånade mig hennes bil så blev det en sådan rant-dag.. Där jag åkte runt på Storheden för att inhandla mat, prylar till lägenheten och en sväng till Myrornas för att leta stickor.. Vad jag ska med dem får ni se lite senare i veckan..

Jag lägger upp lite bilder på några plexismycken som jag har gjort..

Inspiration

Written by Lina J. Posted in Lina Jatko

Idag som även är min sista bloggdag tänkte jag skriva lite om min inspiration.

 

Nationalencyklopedin menar att inspiration kan vara en ingivelse eller påverkan som förlöser den skapande förmågan speciellt i konstnärliga och religiösa sammanhang.

 

För mig betyder inspiration en känsla, något som berör mig och får mig att vilja prova nya idéer.

 

Min största inspirationskälla just nu är Norrbotten och snö, helst snöstjärnor. Jag försökte vid en uppgift om Ellen Key sammanföra något från henne och något från mig till ett objekt. För att veta vad delen med mig skulle vara fick jag börja fundera vad som kunde representera mig. Och jag kom fram till att även om jag trivs i Linköping så kommer alltid Norrbotten och Luleå vara nummer 1! Och jag älskar vintern och snö, så då kom jag fram till att snöstjärnan är jag väldigt fascinerad av och försökte gör mina egna varianter. Jag tog hjälp av en jättefin bok som heter The Little Book of SNOWFLAKES, skriven och fotad av Kenneth Libbrecht. Om du är intresserad av snöflingor/stjärnor, kolla absolut in boken!

 

Jag klippte ut snöstjärnor i papper, och först blev de åttakantiga, men när jag läst Snowflakeboken insåg jag att de aldrig är de. Så jag började klippa nya. Så här ser några ut som jag har användt.

 

Några produkter som jag har gjort med snöstjärnor tänkte jag också visa.

     

Smycken i silver och plast.

 sadelskydd med snöstjärnor på.

 

Detta var lite av min inspiration. Tack för denna gång!

 

Ingen bra dag..

Written by Lina J. Posted in Lina Jatko

Ibland önskar man att man aldrig gått upp ur sängen.. Idag var en sådan dag för mig.

Det hade börjat snöa ”på riktigt” (så att det faktiskt ligger kvar efter en timme) och jag som älskar vinter och snö blev jätteglad. Jag tog cykeln till skolan och när jag var framme och skulle parkera cykeln faller jag pladask på backen. Jag borde ha anat oråd redan där, men jag steg upp och tänkte att idag blir jag färdig med min ylleprovlapp ganska snabbt. Tjii fick jag. Jag vet inte riktigt om mitt huvud stannade på backen när jag ramlade för det har inte varit med mig idag.. Denna dag har det verkligen varit något konstigt med mig. Jag har gjort fel, tagit upp, gjort fel igen och tagit upp igen och så har jag gjort fel igen och naturligtvis tagit upp igen. Men det är inte det hela, för jag har gjort fel på två ställen som jag inte märkte förrän det var för sent och jag ides inte ta upp det. Då hade jag blivit riktigt tokig.. Så nu är klockan fyra och jag är fortfarande på skolan. Men provlappen är klar. 

Jag funderar på om jag ska ta en vilodag imorgon. Mina axlar och rygg håller på att kollapsa. Har sådan värk i högeraxel, jag har i och för sig vävt mest med högerarmen. Men om jag vilar (från vävningen) så kanske jag kan väva lite på söndag och hinna färdigt på måndag innan tåget går norrut.

Denna vecka har jag suttit i många timmar per dag och vävt. Och det är absolut något som jag vill fortsätta med när skolan tar slut till sommaren. Men om jag får sådan värk av att sitta många timmar en hel vecka, hur ska jag då orka sitta och väva och eventuellt försöka försörja mig på det? Även om jag kanske inte bara kommer att väva, skulle jag nog vilja väva ganska mycket.

Hur klarar yrkesvävarna sig? Och tänk alla kvinnor som suttit i stugorna och vävt tyg för att sy kläder av, de gnällde nog inte som jag gör, och de gjorde nog ganska mycket mer på en dag. Det kanske är så, man måste variera sig, väva lite och sedan göra något annat för att kroppen ska orka.

 Jag har ganska många år kvar som jag vill arbeta kreativt, antingen om det är vävning eller sömnad, men då måste ju kroppen hålla.

Jag lägger upp några bilder på provlappar jag har gjort  för att visa vad jag håller på med..

 Tuskaftssolvning och rosenkranssolvning med rosenkranstrampning  Rosenkrans hellinne
Rosenkrans linvarp och silkes inslag Rosenkrans på åtta skaft, tio trampor, för att kunna väva tuskaft också. Sovlat i rosenkrans och raktgenomgående. Dessa prover är trampade i rosenkrans

Jag ska bara..

Written by Lina J. Posted in Lina Jatko

Det är ju ett välkänt uttryck från Alfons Åberg. Men även jag brukar använda mig av det uttrycket.. Ofta när jag skapar, jag ska bara sy klart denna söm, jag ska bara fixa denna lilla grej eller jag ska bara väva en rapport till innan jag slutar för dagen. Så var det idag. Planen var att åka hem kring sex, men då kroppen började säga ifrån tänkte jag sluta lite tidigare, kring fyra. Jag skulle bara väva en rapport till. Men då började tjorvet. Jag insåg att någonstans i min väv har det blivit ett fel, jag får fel trampa på fel sida när jag ska skjuta in inslaget. Istället för att sluta för dagen och göra rätt imorgon så började jag riva upp.. Och det var inte lite heller. Jag var less och trött. Men jag skulle bara göra färdigt. Jag hittade felet och rättade till det, genom att väva tillbaka allt jag dragit upp. När klockan var klockan efter fem, då gick jag hem.

 

Det var egentligen inte detta jag hade tänkt skriva idag. Här kommer några funderingar jag har haft:

 

I en diskussion vi hade i klassen när vi hade skrivit en essä om utställningen Under samma tak fick jag några tankar jag tänker dela med mig.

Under samma tak är en jurybedömd salong för bildkonst, formgivning, konsthantverk och slöjd. Vi diskuterade kring ett verk som var maskinbroderat, och det var delade meningar om det verket på grund av tekniken.

Är det hantverk även om det är maskinbroderat?

Eftersom denna utställning går ut på att blanda konst, hantverk och slöjd så är det svårt att veta vad personen bakom verket anser det som.

Jag som gärna syr på maskin, kläder, väskor, sadelskydd, frihandsbroderi på maskin mm, vad kallas det?

Jag har egentligen inget svar just nu. Kanske om jag funderade lite, men för kvällen har min hjärna tagit ledigt.

Panik i kroppen och arbete med Östen..

Written by Lina J. Posted in Lina Jatko

Om en och en halv vecka åker jag hem, och då är du redan hemma säger min sambo, och menar att då är vi båda uppe i Luleå för att fira jul. Han säger det med glädje och längtan i rösten, medan jag känner panik!

Inte för att jag inte vill åka hem, för det vill jag verkligen, jag älskar snö, Norrbotten, och min familj och vänner. Men, det betyder att jag måste vara färdig med min väv som jag håller på med. Och då blir det panik i kroppen. Jag tror att jag kommer att hinna, men riktigt säker är jag inte. Ibland går allt bra och då är det toppen att väva, medan ibland så är det något som inte går som det ska och då kan det trassla till sig ordentligt..

Kursen jag går heter fördjupning och profilering i eget valt material och går på hela denna termin. Det måste ju vara lugnt kanske du tänker, men jag har varit på praktik i sex veckor, Grekland en, och då försvinner mycket vävtid. Det är ju också nu som det känns som att jag har kommit igång, som att jag vet vad jag gör. 

För nästan tre år sedan gick jag på Dalkarlså folkhögskola, och då skulle jag väva terminen efter jul. Men jag var så himla omotiverad och trodde att det skulle vara jätte tråkigt och att jag med mitt dåliga tålamod inte skulle klara det. Det gjorde jag, och jag tyckte om det enormt!

Nu har jag en relation med min vävstol Östen. Vi väver provlappar för att jag ska kunna få en stor materialbank i material och tekniker. Problemet med Östen är att han inte vill följa med mig till min lägenhet, utan vill vara kvar på Universitetet. Det ställer till problem för mig ibland, när jag känner för att vara hemma och arbeta. Så denna vecka kommer jag att tillbringa ganska mycket tid me Östen, men jag ska försöka få några bloggar om mina tankar gällande slöjd, hantverk och sådant som finns runt om kring mig ..

Östen Östen