Tack och hej

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Tackar så mycket för den här veckan! Det var mycket trevligt att få detta erbjudande. Hade gärna fortsatt att blogga, men nu är det dags för nästa man till rakning.

 

Nästa vecka ska jag boka tid med en företagscoach på Almi. Det är mycket att hålla koll på som företagare. Det ska bli intressent, lärorikt och jag tar glatt emot alla tips jag kan få för att få företaget att blomstra.

 

Till något helt annat. Jag läste en intressant text häromdagen som jag har för mig var ungefär som följer:

Det enda som är bestående är förändring.

Tyvärr vet jag ej källan, men den är så sann. Lär dig att gilla förändring! Det får avsluta inlägget.

 

Lev livet du drömmer om!

Tack för mig, hej!

 

www.vjexpression.com

www.vjexpression.blogspot.com

Kavaj med svarta skinndetaljer

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Här är bilderna som jag lovade på kavajen. Den gjorde jag våren 2009 under min tid på Läder, skinn och pälsutbildningen på Stenebyskolan i dalsland.

Vi skulle även denna gång jobba med designprocess och göra en portfolio. Inspirationskälla var två böcker. Skin+Bones och Fachion and achitechture.

Designprocessen gjorde jag på ett liknande sätt som jag förklarade i ett tidigare inlägg.

Bilderna nedan visar den skiss jag utgick ifrån och hur jag gjorde själva kavajen.

www.vjexpression.com

FREDAG!

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Skönt att det är fredag då kan man vila upp sig, eller? Det kanske många tänker, men mina planer är att fortsätta med skapandet. Jag kommer absolut sova ut på morgonen, men annars blir det fullt upp. Jag ska göra accessoarer, men framför allt göra balklänning. Det blir att justera lite på en balklänning som jag har och även designa en ny. Ska iväg på ett par tillställningar framöver som kräver finare klädsel och jag älskar det, tycker verkligen det är roligt att klä upp mig, fixa hår och smink. Träffa människor, prata, dansa och ha kul helt enkelt. Vem gillar inte det?!

Klänningen som jag ska justera ser du på bild nedan. Bland annat ska jag byta ut en del i kjolen. En tråd har gått av på en av tygdelarna, har troligen fastnat i något. Byter jag ut den delen är den som ny igen. Ska även göra några små justeringar av överdelen.

Vet du att man kan sticka med päls?!

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Nu menar jag inte den typen av päls som man har kardat och gjort till en garn utan den päls som sitter kvar på huden.

Har du en hud med päls på kan du sticka med den. Det gäller förstås att man klipper/skär den i ca 4 mm bred remsa först. Bredd bestämmer man beroende på vilket utseende man vill ha på stickningen. Du kan se hur man klipper/skär en päls på bild nedan för att kunna sticka med. 

Jag lärde jag mig att man kunde sticka med päls under LSP-utbildningen när vi fick i uppdrag att göra en accessoar att bära. Vi skulle använda oss av designprocessen och göra en portfolio.

Om jag kommer ihåg rätt fick alla i klassen var sit kort som inspirationskälla. På bilderna nedan ser du framsidan på portfolion och mitt inspirationskort. Portfolion är gjord enligt bokbinderiteknik och det fick vi också lära oss.

En designprocess har flera steg och den kan se olika ut för olika personer.

Här får du en kort sammanfattning i hur min process gick till:

Några av de delarna som jag gjorde var:

  • Jag utgick från kortet och skrev upp alla ord som jag tolkade från bilden. Det var bland annat: vitt, smått, svart, fjädrar, tofflor, barn, mjukt, svävande, svart
  • Ritade av kortet.
  • Fortsatte med att rita en fjäder och undersökte mer hur en fjäder kan se ut.
  • Jag gick vidare till att leta bilder i tidningar som jag tyckte passade ihop med orden som jag tolkade från kortet. Bilderna klippte jag sedan ut och klistrade in i portfolion.
  • Nästa steg började jag skissa på olika accessoarer. Jag valde därefter den som tilltalade mig mest och fortsatte med att välja färg och mateiral.
  • Därefter gjorde jag mönster och en toile.
  • När jag hade jobbat igenom och kände att jag hade rätt mönster och form avslutade jag med att göra klart accessoaren i det material som jag hade valt.

Accessoaren som blev till är benvärmarna som du ser på bilderna nedan. Benvärmarna består av vanligt garn och av päls. Det bruna är pälsen.

www.vjexpression.com

Ny hemsida

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Idag har jag jobbat med min hemsida och förändrat den en del.

Jag har delat upp tjänster och produkter. Det blev bättre nu tycker jag. Vad tycker du? www.vjexpression.com

Jag ska göra om lite mer, men i det stora hela är den klar.

Än så länge gör jag allt själv som hemsida och bokföring med mera,  men när det kommer in mer jobb och pengar kommer jag med glädje släppa det till proffsen. Då ska jag istället fokusera på som jag är bäst på. =)

 

www.vjexpression.com

 

Vad ska jag välja?

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

När jag tittar på mina bilder från min tid när jag gick LSP-utbildningen 2007-2009 blir jag lite rådvill. Det är så mycket jag skulle vilja visa dig, men jag får försöka välja ut det bästa. Det är väldigt kul att titta tillbaka på alla bilder igen, det var ett tag sedan sist. Vad mycket som har hänt och som jag har gjort.

Är du kreativ och går i tankarna om du ska gå en kreativ utbildning? Då kan jag rekommendera dig att ta det steget, det har verkligen gett mig hur mycket som helst. Det enda jag ångrar är jag inte tog det steget tidigare.

Det jag helst vill göra är att livnära mig på ett kreativt yrke och som ni kanske redan vet jobbar för att kunna gör det med mitt eget företag. Än så länge jobbar jag 25% med mitt eget företag, men målet är att det ska bli 100%. Längtar!

 

Mera bilder från utbildningen. Vi jobbade mycket med designprocess när det var dags för projekt och vi gjorde även portfolio till många av projekten, bland annat till detta Kjolprojekt som du ser bilder på ovan. Det är väldigt kul nu när jag kan se tillbaka och titta i portfolien igen. Jag kommer nästan ihåg hela processen. Vill du se hur en portfolio kan se ut?

Till kjolprojektet var inspirationskällan nordiska samer. 

Jag letade information om Nordiska samer, vad de hade på sig vilka färger de använde.  Tex heter deras traditionella dräkt kolt och är en viktig symbol som ofta bärs vid festliga samanhang. Jag lade även märka till att de markerade midjan med ett bälte .

Det bestämde jag mig för att använda fast på ett annat sätt. Kjolen skulle ha en markerad midja. När jag kända att jag hade tillräckligt med information gick jag vidare till att skissa. Efter att jag hade gjort flera skisser bestämt jag mig för en modell och fortsatte med att göra mönstret. Skapade alla mönsterdelar och sydde en toile (en test som sys i annat tyg) för att se vilken passform det var. Ifall någonting behövde ändras innan det var dags för det sista momentet att sy den i det ”rätta” tyget.

Kjolen är gjord av ett stretchmaterial och har detaljer som dragkedjor och tvinnad kaninpäls. Den tvinnade pälsen är fastsydd utanpå sömmen som fortsätter ned under fickorna och följer ända ned till fållen. Halsbandet är även det gjord av den tvinnade kaninpälsen.

 

Tycker du det är intressant? Vill du veta någonting annan om mig och vad jag gör?

Ge mig gärna feedback, det uppskattas!

www.vjexpression.com

Bilder från LSP-utbildningen

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Skärfla. Vet du vad skärfla är? Den första terminen skulle vi i klassen lära oss att skärfla och då fick vi uppdrag att göra varsin ros. Skärfla betyder ”tunna ut” och vi skulle tunna ut runt kanten på de så kallade bladen på rosen. Det var för att lära oss att hantera kniven och använda den tekniken till att förändra materialet på önskat sätt beroende vad man önskar skapa.

För att veta hur rosor är uppbyggda fick vi köpa ett par rosor att titta på.

Rosorna som vi alla i klassen gjorde blev olika och det var väldigt kul att se variationen, en del färgade sina, men jag valde att ha min i naturellt skinn.

Handsömnad

Spegeln gjorde jag för att lära mig handsömnad i skinn. När man syr i för hand i skinn använder man två nålar i varsin ände av tråden, tråden ska också vaxas innan man börjar sy för att den ska hålla sig på plats.

Pennfodral med lasksöm och en flätad rem utan ändar

Pennfodralet är sydd med laskrem och det kallas då lasksöm. Den är mycket dekorativ, kan göras på flera olika sätt och beroende på vilken typ av lasksöm man väljer blir det olika utseenden på den.

Att fläta en rem utan ändar är väldigt kul tycker jag, det är många som inte förstår hur man kan göra det, men jag förklarar gärna för dig om du är intresserad.  Jag säljer några flätade armband på min hemsida enligt den principen. http://vjexpression.com/armband.html Bilden nedan visar samma typ av invändig fläta.

Flätat armband i skinn

Kuber i skinn

Kan ni gissa hur man syr ihop denna typ av kuber på bild ovan?

Halsband gjord av råhud och löshår

 Råhud är ett kul material att forma och jobba med.

När det är torrt är det hårt men blöter man ner det då blir det mjukt och lite sliskig att hålla i och det går att formas nästan hur som helst. Vissa hundben är t.ex. gjort av råhud. Så har du smycken av råhud, håll det borta från hundar.

Under veckan kommer jag berätta mer och lägga upp fler bilder från min tid på Läder, skinn och pälsutbildningen. Kommer bland annat visa en del från kavajprojektet 2009.

Länk till Läder, läder och päls utbildning.

www.vjexpression.com

Kreativa företagare

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Bilder som jag lovade att lägga upp under kvällen, får jag tyvärr be dig att vänta på till imorgon. Det jag har nämligen varit en oväntat händelserik kväll.

 

Tidigare idag var jag hos Startcentrum för lite tips. Som nybliven företagare är jag glad för alla tips och råd jag kan få. Jag vill ha hjälp av en revisor som kan se om jag har gjort rätt med bokföringen, men jag vill även ha tips och råd hur man ska tänka med patent och mönsterskydd.  Det finns så otroligt mycket människor som man kan ta hjälp av.

Är du i startgroparna? Fråga nära och kära om råd och tips. De kanske vet eller så känner de i sin tur människor som kan ha bra tips om företagande. Alternativt kan du gå till Almi eller liknande företag som Startcentrum med dina frågor och funderingar.

 

Några timmar efter mitt besök hos startcentrum fick jag ett telefonsamtal, startcentrum hade glömt att berätta en sak som de trodde skulle passa mig. Jag fick veta att det skulle vara inspiratinskväll för Kreativa företagare kl 18-21. Jag är en kreativ företagare och blev väldigt glad att de hörde av sig.

Det var mycket trevligt och inspirerande. Tina Backman (illustatör, hon har nyligen gjort några mönster till Ikeas tyger. Se mönstren på hennes hemsida.) berättade om sitt liv som företagare och gav oss massor med tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på.

Jag fick också reda på att Almi ordnar med företagscoachning. Det tror jag kan passa mig bra, då kan de tydligen även hjälpa till med bokföringen.

Det har varit fullt upp ikväll, därför får bilderna jag lovade vänta till imorgon.

www.vjexpression.com

Läder, skinn och päls

Written by VeronicaJ12. Posted in Veronica Johansson

Hej hopp!

Då var det dags för det första inlägget som gästbloggare. Kul!

Jag tänkte börja med att dela med mig av min histora kring läderhantverket.

Jag har tidigare alltid tyckt om att skapa, men jag gjorde mycket sporadiskt till för ca 6 år sedan. Då började jag sy kläder till mig själv, men mest för att jag hade svårt att hitta kläder som passade min långa kropp. Jag upptäkte flera positiva och roliga fördelar med att sy helt nya plagg. De blev unika, jag visste att ingen annan hade ett likadant plagg samt att jag självklart tyckte det vara roligt att skapa något med mina egena händer. Då bestämde jag mig för att ta det ett steg vidare och utbilda mig.

Jag sökte flera olika utbildningar med kläder som inriktning, bland annat till Stenebyskolan i Dalsland. Därifrån fick jag besked att jag hade hamnat på reservplats, men jag fick också ett alternativ. Jag kunde istället söka till deras utbildning som heter Läder, skinn och päls. De förklarade att den skulle vara snarlik, man fick lära sig att göra kläder där också. Sagt och gjort, jag tog den möjligheten.

Jag är väldigt glad att jag fick den möjligheten. Jag lärde mig att göra både kläder och accessoarer i olika material. Det jag tyckte om särskilt var att jag lärde mig mycket olika saker, det var stor variation och det älskade jag. Hade jag gått den utbildningen som var tänkt från början hade jag ”bara” lärt mig att göra kläder i textil.

Det var en väldig kul och lärorik tid på flera olika sätt och jag lärde mig även mycket om mig själv.

Läder, skinn och päls är så otroligt härliga material att jobba med. Det kan formas på många olika sätt och göra så mycket med att det bara är fantasin som sätter gränser.

Under eftermiddagen/kväll kommer jag dela med mig av några bilder från min tid på Läder,skinn och päls utbildningen på Steneby.

www.vjexpression.com På hemsidan hittar du en del smycken/accessoarer i skinn som jag säljer.

www.vjexpression.blogspot.se Kika in på bloggen, där kan du se en del av det som jag har gjort under utbildningen och efter.

/Veronica

Designer, Fotograf och Makeup artist.