Kravallslöjd visiterar

Skriv ut

Skulpturparken 2008

En liten återspegling av en artikel från förra året med årets uppdateringar, ett återbesök på Skulpturparken Umedalen i Umeå.
Länk till förra årets artikel
Alla bilderna är klickbara, för er som vill ta en närmare titt innan ni besöker parken själva!
Klitsa Antoniou, Cypern. Klitsa Antoniou, Cypern.  Klitsa Antoniou, Cypern. Klitsa Antoniou, Cypern.
"A-lethe Hydor" 2005.

Kravallslöjd Visiterar Gunilla Samberg, Sverige.  Gunilla Samberg, Sverige. Gunilla Samberg, Sverige.
"Räddningsplats", 2008.

 Mikael Richter, 10 vägskyltar liknande denna finns i området.  Mikael Richter, 10 vägskyltar liknande denna finns i området. Kravallslöjd Mikael Richter, 10 vägskyltar liknande denna finns i området.
Kravallslöjd Visiterar Kari Cavén, Finland. Kari Cavén, Finland. Kari Cavén, Finland. "Klassresa" 2008

Cristina Iglesias, Spanien. Vegetation Room 2000.
 Cristina Iglesias, Spanien. Vegetation Room 2000. Cristina Iglesias, Spanien. Vegetation Room 2000.
 Cristina Iglesias, Spanien. Vegetation Room 2000.

Wim Delvoye, Belgien. Wim Delvoye, Belgien.
Wim Delvoye, Belgien.
Wim Delvoye, Belgien.
 Wim Delvoye, Belgien. "Cement Truck" 2008.
 

Ernst Billgren, Sverige. Ernst Billgren, Sverige.
Ernst Billgren, Sverige.
 Ernst Billgren, Sverige. "Kyrka" 2000.

Besöker du parken på dagtid när Galleri Andersson Sandström har öppet kan du även beskåda verken nedan.
Länk till Galleri Andersson Sandström

Julius Popp, Tyskland. Julius Popp, Tyskland.
Julius Popp, Tyskland.
 
 Julius Popp, Tyskland. "bit.fall" 2006 - Datorstyrt vattenfall

Shih Ghieh Huang, Taiwan.
Shih Ghieh Huang, Taiwan.
Anna Stake, Sverige.
 Shih Ghieh Huang, Taiwan. "Eye Dea" 2007.
 Anna Stake, Sverige. "Dansaren" 2007.

byjn.jpg
Skriv ut

Kärlekens magi och ritualer

Kärlekens magi och ritualer
Brudklänningar från slutet av 1800-talet

Länsmuseet i Varberg visar under sommaren utställningen Kärlekens magi och ritualer, en svindlande färd från flirt till brudsägnen.

Skriv ut

Raine Navin och Gunilla Skyttla.

Bara tanken på Raine Navin och Gunilla Skyttla ger mig ett leende på läpparna. Raine och Gunilla sprider glädje, värme och kärlek omkring sig som om det hade ett magiskt pulver som de kastar över människor i sin närhet.

Tyvärr var jag inte hemma när invigningen av Raines och Gunillas utställning i hamnmagasinet i Varberg var den 6 juni och fick tyvärr inte träffa dem den här gången, men jag skyndade mig dit för att se utställningen så fort jag bara kunde.

Raine Navin och Gunilla Skyttla är två textilkonstnärer från Kalmar. Med en bakgrund i hemslöjdens vackra bruksföremål och med utbildning på Konstfack under 60-talet spränger de gränser och prövar nya möjligheter. Ingenting är skräp, allt har ett värde och kan ges en ny mening. De vrider och vänder på saker och ting och med nya kombinationer kan de göra de mest fantastiska konstverk.
Att spränga gränser och leka med ord är lite av Raines och Gunillas signum.

3.jpg
6.jpg
Ränderna går aldrig ur. R.N Snorre fjong R.N

För den som aldrig har sett en utställning av Raine och Gunilla eller aldrig har träffat dem, kanske det är svårt att föreställa sig och förstå min förtjusning av dem.
Jag glömmer aldrig första gången jag träffade Raine och Gunilla. Först fick vi se Raines textila cirkus, Gunilla var också med förstås.
I sin resväska hade Raine de mest underliga sakerna. Bilden av när Raine sätter en stickad dambinda som han hittat på loppis på huvudet försvinner aldrig, eller när han skickar runt en ask med en nagelkaka i, ja du läste rätt en kaka gjord av avklippta naglar.
Usch och fy, men vad roligt, vem skulle komma på att göra något sådant? Jo Raine…
Gunilla skapar hjärtan på alla möjliga vis. Det har hon gjort i 30 år. Gunilla vrider och vänder på hjärtat, en symbol som för oss flesta står för kärlek och omsorg, så också för Gunilla. Olika hjärtan för olika skiftningar i livet.

När jag går och tittar på utställningen kan jag liksom se Raine och Gunilla framför mig och i konstverken. Se hur de har tänkt, även fast det bara är min tolkning av dem. Och leendet sitter där på mina läppar när jag går därifrån.

Är du i närheten av Varberg i sommar så rekommenderar jag varmt dig att se utställningen. Utställningen är öppen 6 juni – 10 augusti, i Hamnmagasinet.

Självklar identitet
2.jpg
4.jpg
5.jpg
Självklar identitet. R.N Rosen hjärta G.S
Självklar identitet. R.N Skär och kär G.S
Hillevi Svensson
Skriv ut

Examensutställning HV Skola

Examensutställning HV Skola
HV Skola
HV Skola
Högre hemslöjdsutbildningen på HV Skola visade examensarbeten under två veckor i slutet av maj 2008.
Skriv ut

Ferrum Albus Nigra

hippotigrisswaziland.jpg 

Ferrum Albus Nigra

av Dunja Kalk

Utställningen är en hyllning till de små och stora, det hårda och mjuka,
det svarta och vita, det vilda och tama, det grova och tunna, det sköra och starka, ljuset och mörkret.
 
Skriv ut

Slöjdlinjen håller öppet hus.


grind.jpg

Slöjdlinjen håller öppet hus.

Vindelns folkhögskola öppnade dörrarna och bjöd in till en heldag med utställning, prova på verkstad, café och livemusik för att nämna några av alla programpunkter.
 
Skriv ut

Ingrid Dessau

Ingrid Dessau
Under våren har en utställning med Ingrid Dessaus textilier visats på Textilmuseet i Borås. Dessau levde mellan 1923-2000 och var en av Sveriges främsta textildesigners och industiformgivare. Hon formgav mattor åt Kasthall och möbel- och gardintyger åt Kinnastrand. 1991 formgav hon Nobelduken i linnedamast åt Klässbol linneväveri.

Dessau började sin karriär på Kristianstads Läns hemslöjd och hon återkom hela livet till hemslöjdsrörelsen i olika uppdrag. Hon är känd för sin färgkänsla, höga kvalitetmedvetenhet och sin enkla design.

Skriv ut

Nya tag i gammal förening

Nya tag i gammal förening

Hur ska en högskolerapport i marknadsföring för vävning omsättas till praktik? Det var en av frågorna som togs upp under Riksföreningen för Handvävnings, RFH's, årsmöte i Borås.

Rapporten, som var skriven av elever vid Jönköpings International Business School, lämnades över till RFH 2007. Författarna hade då gjort en nulägesanalys av föreningen, tittat på svagheter och styrkor, och föreslagit tre målgrupper som de ansåg var lämpliga för föreningen att arbeta mot. Dessa var ungdomar mellan 17-21 år, yrkeskvinnor 22-35 år och invandrarkvinnor 22-35 år. Författarna gav exempel på hur RFH kan hitta dessa målgrupper och vilka aktiviteter de skulle vara intresserade av. Det är nu upp till RFH hur man vill gå vidare med rapporten och Kravallslöjd bevakar fortsättningen med spänning.

Vill du ta del av rapporten kan du ladda ner den från RFH’s hemsida Länk . Där går också att läsa om vad RFH verkar för och all den regionala vävverksamhet som finns ute i landet.

Mia Lindgren