Kravallslöjd visiterar

Skriv ut

Vågbrytarnas designutställning

skulptur.jpg
Designutställning


Under ett år har ungdomar med särskilt intresse för konst och design fått möjlighet att studera vid KFUM:s designutbildning.
Snart är terminen slut och Vågbrytarnas designutbildning visar stolt upp sina verk i en utställning.
Skriv ut

Designmarknad i Umeå

Designmarknad i Umeå

Under söndagen den 4 maj anordnades Designmarknad på Hamnmagasinet i Umeå.
Ett tiotal kreativa själar hade i prydliga rader ordnat upp sina verk på de små borden. Krokar och skålar i tenntråd, väskor och djur i 70-tals tyger, tryckta t-shirts och bilder, smycken och kylskåpsmagneter.
designmarknad2.jpg

 

Skriv ut

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

Tjolöholms slott
Jag tänkte här berätta lite om min arbetsplats sen ett år tillbaka, för att slå ett slag för att våga inspireras av det borgerliga sättet att betrakta design och inredning (då i historisk och inte nutida partipolitisk mening). Mörkt tungt trä och mycket textilier är ju inte något som i svensk inredning brukar betraktas som ideal, men på Tjolöholm kommer det till sin rätt på ett elegant och ofta mycket intressant och spännande sätt.
Skriv ut

Hertha Hillfon, Minnenas vind

Den nu 86 åriga Hertha Hillfon och fortfarande verksamma konstnären ställer i vår ut på Waldemarsudde i Stockholm. Här visas verk ur privata samlingar. I harmoni samsas ansiktsdelar, mytologiska figurer, kläder och djur.

Hertha Hillfon
keramisk_skulptur_2.jpg

Namnet Hertha Hillfon hade nått mitt öra från olika håll, och utan föreställningar men med en väckt nyfikenheten möttes jag i första rummet av stora kolteckningar föreställande människor. Kraftiga drag med kritan och markerade ögon, lekfullheten och känslan som spelat större roll än fina detaljer tilltalade mitt sinne och med den vinröda väggen förstärktes intrycket ytterligare. Jag fortsatte till vänster, ned för en kort trappa, in i ett kallt blågrått rum. Där inne fanns några av de verk som, om jag varit något starkare, något rikare burit med mig hem och placerat i mitt eget något större boende. Stora ansikten. Likt utkavlade plattor som formats till det föreställande. Två ansikten tillsammans, den ena utan ögon, den andra som blundar. En särskilt stämning fyller rummet, som när man blickar ut i tomma luften utan att se och utan att tänka. Närvarande men ändå inte. Jag ville sätta mig ner och bara känna.  På väg mot det innersta rummet visades den manchesterkavaj Hillfon tillverkat som ett porträtt av sin man. I smyg lyssnade jag på en av guiderna. Denne berättade för sin grupp att Hertha Hillfon började var dag med att dreja en skål. På så vis värmde hon upp och blev då redo att sätta igång större projekt.

malin_ek.jpgSkriv ut

Recension av Undersöka form på Nationalmuseum

Undersöka form på Nationalmuseum

Interaktiv /adjektiv/ - en process där någon, eller några, påverkar utgången genom att bidra med någon form av respons.

Sedan Nationalmuseum öppnade Konstslöjdsavdelningen för drygt 120 år sedan har museet samlat på konsthantverk och design. Genom storleken på denna samling och antalet utställningar ”utgör museet en framträdande tolkare av formområdet i Sverige” (hämtat från Nationalmuseums hemsida) Vad innebär då detta? Att museet är en framträdande tolkare, och vad får det för konsekvenser?


Skriv ut

Från Krystis till kultur.

serie2.jpgFrån Krystis till kultur.

Då jag den senaste tiden inte riktigt hunnit skapa något själv tänkte jag ta mig iväg på någon utställning eller liknande för att skaffa mig inspiration. Göteborg bjuder ju på en del intressanta evenemang. En massa saker kom dock emellan men till sist öppnade sig en chans. Det jag sedermera fastnade för var en serieutställning på Galleri Cosmopolitan.

Skriv ut

70 x 70 på Svensk Form

70 x 70 på Svensk Form

I Svensk Forms utställningslokal i Stockholm presenteras verk av formgivare och konsthantverkare i 70 x 70 cm stora kvadrater. Tvådimensionella fotografier och målningar visas tillsammans med möbler och skulpturer som rör sig ut i rummet. Utställningen kommer regelbundet att kompletteras och förändras och flera av de inramade kvadraterna är ännu tomma. Ändå representeras i detta första skede 17 personers verk av skiftande art.


Skriv ut

Stickcafé på Schmäck

Stickcafé på Schmäck
Närmare tjugo personer hade på torsdagkväll samlats
på Café Schmäck i Umeå för att fika och sticka.
Arrangemanget är ett samarbete med
Studieförbundet Vuxenskolan och Schmäck. 
123.jpg