Något att sticka till

Written by Förenande Progressivt Hantverk. Posted in Förenande Progressivt Hantverk

IMG_20140531_181356

Förord är något av det bästa jag vet. Även i studielitteratur så läser jag maniskt alla tack och inledningar som finns att tillgå. Det bästa jag läst finns i den svenska utgåvan av Övervakning och straff/Foucault/Arkiv förlag, av översättaren Sune Sunesson. Han skriver om när han läste Foucaults Övervakning och straff för tredje gången och på allvar fastnade för meningen ”Själen är kroppens fängelse”:

”De tidigare gångerna hade jag fnissat till åt den kvicka formuleringen och gått vidare i texten, men den här gången tänkte jag i flera timmar på vilka konsekvenser Foucaults mening egentligen kunde ha. På eftermiddagen for vi iväg för att festa hos några gamla vänner. Jag tänkte hela tiden på att själen var kroppens fängelse, kroppen var fånge, och hur mycket det kunde förklara.

Allt eftersom festen framskred tyckte jag det var mer och mer roligt och underbart at jag nu kommit på själen med att vara en fångvaktare, en plit, ja en snut, och jag skrattade mycket åt det hela kvällen. Till allas förvåning. Så småningom gick jag och lade mig i ett rum i stugan, men kunde inte sova, utan fortsatte att skratta, halvt vanvettig, halvt berusad, utan att kunna släppa tanken på Foucaults formulering, upprymd över den nya underbara insikten om själens rätta natur.

Men på andra sidan brädväggen låg vår värd och grät över samma sak som jag skrattade åt. Han var akut och personligt drabbad av själssnuten som försökte ödelägga hans liv, och ju mer jag skrattade, dess mer grät han.”(inledningssidan av Övervakning och straff/Michel Foucault Arkiv förlag)

Fängelser är ju något som med serien Orange is the new black har kommit i ett nytt ljus. Hur staten använder fängelser och straff är en intressant och viktig fråga som behöver komma in mer i offentliga debatter som fenomen och inte endast när det gäller straff för särskilda gärningspersoner. Just nu sprids ju poddar och radioprogram som löpeldar och det är ju fantastiskt att handarbeta till.

Här några programtips på fängelse-temat att sticka/slöjda till:

Bottensatsen – om kvinnorna som skulle tämjas på Landskronas tvångsarbetsanstalt

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/277937?programid=4384

Piper Kerman och Sven Nordqvist om livets snabba och långsamma skiftningar.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/333955?programid=4381

Kvinnornas fångar

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/379937?programid=909

/Lina, FPH

IMG_20140708_211708

 

 

Taggar:, , ,