Den nåltovande skräckförfattaren

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Jag heter Nathalie Sjögren och den här veckan är jag gästbloggare här på Kravallslöjd. I mitt första inlägg tänkte jag presentera mig själv.

Jag kommer från början från Bohuslän, närmare bestämt Tjörn. En underbar ö som jag gärna återvänder till. Dit åker jag för att ladda upp batterierna och för att bli inspirerad. Det var ju trots allt på Tjörn som jag befann mig när jag började skriva min debutroman I nattens mörker.

Min man kommer från Frillesås i Halland och när vi träffades blev det naturligt att jag flyttade till honom. Han bodde på sin släktgård och hade några får. Allteftersom tiden gick har vi skaffat fler får och idag har vi ca 80 får av raserna gotland, finull (mina favoriter) och texel. Jag är intresserad av ull och min man kött – en bra kombination.

Jag har alltid tyckt om handarbete. I högstadiet upptäckte jag virkning och fick blodad tand. I och med att jag och min man har får blev jag mer och mer intresserad av ull och allt hantverk man kan göra med den. Jag gick på kurs efter kurs tills jag snubblade över nåltovning. Sedan dess har jag inte slutat nåltova.

Nåltova, eller torrtova som det också kallas, är ett sätt att skulptera i ull. Med en speciell nål som har små hullingar på sig formar man ullen. Hullingarna griper tag i ullens fibrer och de drar ihop sig. Ju mer man tovar på samma ställe desto hårdare blir ullen.

Först gjorde jag seriefigurer, tomtar och troll. Numer gör jag porträtt men även tomtar. Här är några figurer jag har nåltovat genom åren.

image

image

image

image

image

Och sedan skriver jag. Skräck har alltid varit en favoritgenre, enda sedan jag såg Michael Jacksons video Thriller när jag var fem år. När jag blev äldre slukade jag Stephen King-böcker för att gå vidare till Anne Rice. Det föll sig därför naturligt att jag själv skulle skriva skräck.

När jag var nitton år började jag skriva på det som skulle bli min debutroman. Genom åren skrev jag lite då och då med många uppehåll. När jag blev mammaledig med min första son insåg jag hade jag hade skrivit på den i tio (!) år. Det var dags att göra klart den. Därför skrev jag på varje ledig tid, tog hjälp av en lektör, redigerade och skickade in till olika förlag.

Till slut nappade ett förlag och 2011 publicerades I nattens mörker. 2014 blev min novell, I stormen hon dansar, i steampunkantologin I varje ångetag antagen. Just nu håller jag på med ett nytt manus, Dimma över Ödesbyn. Jag är mitt inne i redigeringsarbetet och det är riktigt roligt. Jag återkommer mer om det i andra inlägg.

Så välkommen till min vecka här på kravallslöjd.

Taggar:, , ,