Bakskrock

Written by Ringvor10. Posted in Ringvor Gustavsson

Vi fick ett uppfriskande regn precis när jag börjat baka. Det behövdes faktiskt. ( Men var svårt att fånga på bild)

                       Snäckslöjd från Bali pryder vår uteplats.

Räfflingen på kaveln gör att det går snabbare att kavla än med en slät kavel.

Kruskaveln kallas ”Spåran” på Norsjöbondska.

Det var mycket skrock förknippat med det dagliga livet förr i tiden. Det gällde även bakningen.
När man råkade bränna upp ett bröd, så sa min mor alltid: ”Nu val hä slut oppa é välstann” vilket betyder ” Nu blir det slut på ett kärleksförhållande”.
Ifall man misslyckades med att skjutsa in ett bröd i ugnen så det blev veck på det, så betydde det att man skulle få lika många friare som antalet veck.
Råkade man sota ner brödet så skulle man få se sin svärmor innan kvällen.

Det vore intressant att få veta ifall liknande skrock förekommer inom t.ex. pizzabageri?

Storhyllan är en bra plats att förvara diverse nödvändiga prylar i köket.

Det är två stora stockar som räcker tvärs över rummet och där hängdes seltyg och blöta kläder upp till tork ”för gammalt”. Vi använder den till att förvara brödlådor, hyllor och bakredskap.

Fjädernaggarna på spiselhyllan tjänar mest som dekoration nu, men användes i stället för rullnaggarna till tunnbrödsbakningen förr.

Man får ut ett 20-tal kakor av en tvåliters deg.