Vävning på distans
För 67 år sedan föddes jag mitt i Stockholm på Södermalm. Efter 45 år vände jag storstaden ryggen och flyttade upp till Dalarna till rena landsbygden. Prata om miljöbyte! Nu har jag ingen som helst längtan tillbaks. Här i Dalarna har hemslöjden ett starkt fäste och det finns ett stort utbud av kursen för den som är intresserad. Vare sig det gäller ett framtida yrke, eller som för mig, att bara njuta och ha roligt.
Nu är det sportlovsvecka här. Tänk så lyxigt att få sportlov när man som jag redan hunnit bli en gammal kärring! Men förresten, vadå lyxigt, jag längtar till att sätta mig framför väven som jag har satt upp på Fornby Folkhögskola och då är ju ett sportlov egentligen bara i vägen.
Jag och 15 andra kvinnor började i slutet på januari 2011 på Fornbys andra distanskurs i vävning. Denna termin är temat kypert, förra året så vävde vi daldräll och munkabälte. Vi träffas vid tre olika tillfällen, i början, mitten och slutet på terminen och vi brukar ha det jättetrevligt, mycket skratt, utbyte av erfarenheter och kanske även något eller några kakrecept. Även ett och annat studiebesök brukar vi hinna med och det finns ju massor att välja på här i Dalarna.
Mellan träffarna håller vi kontakt med varandra via nätet med hjälp av FirstClass. Sen är vi några stycken som bor i närheten av Fornby och som har valt att väva på skolan i vävsalen. Jag är en av dem.
Så här blev det munkabälte på längden som jag vävde förra året. Det blev både kudde och ett par löpare, sen har jag lite tyg över som jag också ska göra något av. Att väva munkabälte på längden hade jag aldrig gjort förut och det var jättekul att se hur mönstret växte fram fast jag bara skyttlade in med samma färg hela tiden.
Den här terminen har jag satt upp en rätt tunn och relativt gles väv i svart bomull. Som inslag ska jag använda dubbelspolad entrådigt ullgarn. Själva mönstret fixade jag till i skolans version av WeavePoint. Tyget tänker jag sen tänker tvätta i maskin så det drar ihop sig både på längden och bredden. Det ska bli en långkjol – hoppas jag.
Taggar:Fornby Folkh