Författar Arkiv

Trädgård

Written by Ingela. Posted in Ingela Ericson

Tänkte att jag borde lägga upp lite bilder på hur trädgårdarna tillslut blev när dom stod klara, prunkande och gröna.

Om man vill läsa mer om vårat arbete med idéträdgårdarna i Enköping kan man gå in på www.tradgardenkoping.blogg.se där har vi bloggat lite under tirden som vi byggde upp våra trädgårdar. Och känner man att man är sugen på att kanske utbilda sig till trädgårdsmästare så kan man läsa mer om det på www.ky.enkoping.se 

Här kommer bilderna.

Det var allt från mig slöjda duktigt.

Ingela

SÖNDAG 5/10

Written by Ingela. Posted in Ingela Ericson

Den här helgen har ägnats uteslutande åt vävning. Hela Lördagen vävdes det och nu på morgonen blev jag äntligen klar med mitt jacktyg. Det är ett kyprat grönt halvylletyg som ska bli jacka till min folkdräkt.

Det är så underbart att väva, så avkopplande. Man kan helt gå in i sig själv försvinna bort och fundera på livet. Speciellt om man gör ett enfärgat tyg som jag har gjort nu. Sen ska vi sätta upp ett randigt västtyg till min sambos folkdräkt, det kommer va lite mer tankeverksamhet inblandat i det.

Här har vi precis satt upp allt och ska börja väva

 Här har vi precis satt upp väven

 Här har jag kommit igång med väven. 
Nu har jag kommit igång att väva
Så här snyggt blev tyget

Torsdag 2/10

Written by Ingela. Posted in Ingela Ericson

Idag tänkte jag mest bjuda på lite inspirationsbilder i höstmörkret. Själv har jag jobbat hela dagen i regn så jag känner mig lite ruggig och kan behöva bli lite uppvärmd av lite varma sommarbilder. Jag har plockat ihop lite bilder som jag tycker är vackra och har någon typ av hantverksanknytning för mig. Döm själva, hur ni ser på dom. Som vackra bilder, eller inspiration för slöjdande och kreativitet

 

Foto: Madeleine Elmquist-Axelsson

 Det kan vara både färger och former från växtriket som inspirerar mig i mitt slöjdande. Ta bara blodgräsets intensiva färger, hur vackra skulle inte dom vara på en vävd pläd tex.

Så nu har iaf jag blivit lite varmare och fått drömma mig tillbaka till den varma sommaren med sina vackra växter. Även hösten är ju vacker men den kan va bra kall och grå också. Men då får man ju desto mer tid för att sitta inne och slöjda. Själv ska jag nu sätta mig ner och brodera lite på en grytlapp med påläggssöm från dalafloda.

TISDAG 30/9

Written by Ingela. Posted in Ingela Ericson

Precis hemkommen från en kall arbetsdag på Gävlekommun. Är på praktik där i 7 veckor. Det är inte vad jag skulle säga, ett inspirerande eller speciellt kreativt arbete. Det är ganska skrämmande att se hur mycket pengar kan påverka ett arbetsutförande. Man får bara gör precis rätt mängd av insatts på platsen som man jobbar med. Inte för mycket men inte heller för lite. Ska man klippa en häck tex. ska man egentligen inte kolla på hur det kan bli så snyggt som möjligt. Utan man får bara se hur det kan gå så snabbt som möjligt att få ner hela rasket. Man skiljer inte på vad det är för växter utan man behandlar alla växter på samma sätt. Även om man inte har någon direkt växtutbildning så förstår man nog ändå att det kan aldrig bli speciellt bra. Växterna kommer inte växa till sig eller bli så fina som de skulle kunna bli. Det är alltså inte så konstigt att det ser ut som det gör i de flesta kommuner runt om i vårt avlånga land. Jag ska verkligen inte dra alla kommuner över en kam. Självklart finns det kommuner som bryr sig om hur man bör sköta sina växter och som besitter kunskapen om hur man på bästa sätt sköter dem. Men överlag så är kunskapen bristfällig och det är mer pengar och tid som styr hur man sköter sina anläggningar och planteringar. Jag tycker detta är sorgligt. Det är bevisat att människor mår bättre om de är omgivna av vacker natur och växter. Så om våra gator, torg, skolor och” offentligauterum” var vackrare och ordentligt skötta och anlaggda skulle vi nog alla må lite bättre, eller? Nog om detta.

Tänkte fortsätta berätta lite om mitt examensarbete som jag började berätta lite om i gårdagens bloog. Vi skulle alltså planera och anlägga 5st idéträdgårdar. Hela arbetet började med att vi satte oss ner och planerade hur vi ville ha våra trädgårdar. Planeringsarbetet tog ca 2veckor. Under dessa veckor disskuterade vi igenom hur vi ville att rutan skulle se ut, vilka växter vi skulle använda och hur vi skulle gå till väga när vi sedan skulle anlägga trädgården. Min grupp valde växtfamiljen saxifragaceae. Vi bestämmde att vi ville leka lite med uttrycket växtfamilj. Varför inte låta besökarna komma hem till familjen saxifagaceae. Vi skapade helt enkelt ett ”sovrum med utsikt”. Våran ruta var nämligen delad i två lika stora delar med grusgången i mitten. Så vi designade en sovrumsdel och en trädgårsdel. Sovrumsdelen kom att innehålla en säng som vi byggde av betongsten. Två ”trasmattor” med stålkanter och en stol av betongsten. I både sängen och ”trasmattorna” planterade vi alunrot, En bladväxt med väldigt varrierade bladfärger. Växten finns att få tag på i många olika färger allt ifrån mörkt purpurröd till ljust lime gul/grön. Dessa planterade vi i rader bredvid varrandra för att få fram mönstret på överkastet på sängen och ränderna i ”trasmattorna”. Så på ett sätt så vävde vi med växter. I stolen planterade vi en fjällbrud. En liten tålig växt med små köttiga blad som främst växer i fjällvärlden. Med dessa växter skapade vi alltså en bullig grön stolsdyna. I trädgårdesdelen använde vi astillbe, bergenia, spetsmössa, porslinsbräcka och rosenbräcka. Alla dessa växter är också bladväxter så trädgårdsdelen blev en grön lummig oas med en fontänsten i mitten av planteringen. Det porlande ljudet från stenen bidrog verkligen till att skapa en lugn stämmning i trädgården. Runt hela trädgården satte vi upp armeringsmattor för att skapa en rumskänsla. På armeringsmattan lät vi hummle klättra. Detta för att skapa gröna omslutande väggar.

Redan här har jag hittat flera element som har med hantverk att göra. Men kan man verkligen se detta som slöjd? Jag har inget svar på detta. Utan det är bara nått jag har funderat mycket på. Vad är egentligen slöjd och kan jag se det jag sysslar med som slöjd och hantverk?

 

Foto: Madeleine Elmquist-Axelsson  

Bild nr:1,  sängen i sovrumsdelen. Bild nr:2, de första grävtagen i våran ruta , sovrum med utsikt. Bild nr:3,  det krävs mycket jobb och organisering för att få ihop en trädgård på 10 dagar                                                                           

Foto: Madeleine Elmquist-Axelsson

Nej nu ska jag ta mig en stor kopp te och sen raka vägen i säng för att orka upp imorgon och gå till jobbet och försöka skapa något riktigt vackert till innevånarna i gävlekommun.

MÅNDAG

Written by Ingela. Posted in Ingela Ericson

Så nu åker vi, min först blogg någonsin. Det känns väldigt spännande att få dela med sig av sina tankar och funderingar här på kravallslöjd.

Jag fick förfrågan om jag ville blogga här eftersom jag just nu håller på att utbilda mig till trädgårdsmästare och  just det ämnet, trädgård och hantverk inte hade fått göra sig hörd här innan.

Så min bloggvecka kommer handla just om det. Mina tankar och erfarenheter om och kring slöjd och trädgård.

 

Jag kommer tex. att skriva om mitt examensarbete som jag utförde under våren och sommaren tidigare i år.

Arbetet gick ut på att man i grupp skulle skapa och anlägga en liten ”fickpark” eller ”idéträdgård”. Vi var fem olika grupper som gemensamt kom fram till ett sammanhängade tema som vi skulle hålla oss till. Sen utifrån det fick vi utforma våra trädgårdar hur vi ville. Ytan som vi hade att jobba med bestod av fem sammanhängande rutor om 64 kvadratmeter vardera. Alla trädgårdarna hade en given form och placering i förhållande till de andra grupperna.

Det gemensamma ämnet för tematrädgårdarna var botaniska familjer. Varje grupp har fått utse en växtfamilj att välja växter ur till sin trädgård. De familjer som valdes av de olika grupperna var:

 

·         Asteraceae (asterväxter)

·         Poaceae (gräs)

·         Lamiaceae (plisterväxter)

·         Saxifragaceae (stenbräckeväxter)

·         Ranunculaceae (ranunkelväxter)


Utifrån detta har vi sedan ritat förslag som presenterats och bollats med en styrgrupp bestående av lärare i utbildningen, samt stadsträdgårdsmästaren i Enköpings kommun, Tomas Lindvall. 

När utformningen på trädgårdarna sen var klar skulle vi alltså anlägga dessa trädgårdar i en av Enköpingskommuns många parker. Där dom sen skulle bli beskådade av besökare av från förhoppningsvis hela Sverige.

 

 

Foto: Madeleine Elmquist-Axelsson

 

Så här såg det ut när vi kom till våra ”rutor” första arbetsdagen, helt tomt och platt. Men ca tre veckor senare kommer det att se mycket frodigare och grönare ut.

Så om detta jobb och lite mer kommer jag under denna vecka att skriva om.

 

Dagens uppmaning ifrån mig:

Under morgorndagen tycker jag att ni alla ska gå ut i höstvädret och njuta av alla underbara färger som naturen precis håller på att frambringa. Låt er inspireras av dess och skapa massor av fantastiska slöjdalster  i makalösa färgkombinationer.