Författar Arkiv

Helgmys

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Denna helg har innehållit lite av varje, både Stockholmsnatt och Stockholmsdag. Idag var jag på Waldemarsudde och såg utställningen om Eugéne Jansson. Väldigt vacker faktiskt! Alltid roligt att vara på Waldemarsudde, huset är så vackert och nu när man är husägare själv så ser man världen med nya ögon. Aldrig har dörrkarmar, kakel å trösklar varit så intressant. Men utställningen var självklart också sevärd. I sommar kommer det vara en utställning om Lilli Zickerman på Waldemarsudde, det ser jag verkligen fram emot! Djurgården kommer ju generellt vara fullproppad med hemslöjd och hantverk under årets trevligaste månader. På Liljevalchs ska hemslöjden firas och på Nordiska museet lyfter man fram vävning. På Liljevalchs kommer också det kollektiva konstverket ”Ser du löven för alla träd?” att visas. Där kommer 2000 hantverkade löv att tillsammans bilda en skog av hemslöjd, och ett av dessa löv har jag knåpat ihop. Det blev applikationsteknik i hommage till Sofia Widén. Just idag känns våren och sommaren faktiskt inte så långt bort, en vacker dag i solskenet ger ny energi inför nästa vecka.

Det är ju min sista dag här på Kravallslöjd idag men ni får gärna hänga med mig i fortsättning på min vanliga blogg, aliceateljenochjag.blogspot.com. Där fortsätter livet med textil, både i Dalarna och i Stockholm. Så hoppas vi ses där!

Hemmavid

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Idag blev det fix hemma i huset istället för på ateljén. Tänkte att jag skulle passa på nu när vi inte kunde väva ändå. Hemma, när jag är i Dalarna, är sedan i höstas en missionskyrka i södra Dalarna. Just nu håller vi på att ställa iordning lite i den stora kyrksalen där det är tänkt att vi ska kunna få utlopp för all kreativitet som inte den lilla lägenheten i Stockholm tillåter.

Vi har delat upp det så att jag har ena läktaren och sambon den andre. Såklart finns en vävstol på min sida (kanske att jag ska ta dit en till också senare…) och lite annat pyssel som jag har samlat på mig under åren. Sambon är mer för hårda material å målande så hans sida av läktaren ser lite annorlunda ut.

Men nu blir det till att lämna det lugna Dalalivet för en helg i Stockholm… Tåget nästa.

 

Textil – i praktiken och teorin

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Nu har vi hittat en lösning på silverkrisen, skönt… På måndag är vi igång igen med vävningen om inget går snett. Så det äventyret får ni följa på min vanliga blogg istället, Alice, ateljén och jag. Istället för att väva på det stora bårtäcket har vi istället ägnat tiden åt något litet, provvävnader av en populär Alice Lund matta som kallas för Hästtäcket. Men det berättar jag nog mer om en annan dag istället…

Idag har jag också varit på ett litet besök på ett stort företag här i trakten. De äger nämligen en bonad av textilkonstnären Sofia Widén. Jag har under hösten arbetat med ett forskningsprojekt om just Sofia Widén och dessa bonader i applikation från 1950-talet. På ateljén har vi ett arkiv med material från verksamhetens början på 1930-talet fram till idag. I detta arkiv finns också lämningarna från Sofia Widén Textilier, Sofia egen ateljé som hon drev från 1952 fram till hennes död 1961. Efter detta tog Alice Lund över hennes ateljé och därför har vi också mycket bevarat från hennes produktion. Bland annat så har vi skisser, tygprover, fotografier och ekonomiska böcker. En liten guldgruva alltså för någon med ett forskarhjärta… Under hösten gjorde jag en inventering av arkivmaterialet kring Sofia Widéns produktion av dessa bonader som är textila utsmyckningar i applikationsteknik. Sedan har jag utifrån det försökt hitta var bonaderna finns idag och hälsa på dem för att se hur de mår. Så idag var ett sådant besök. Alltid väldigt roligt att få se textilkonst i verkligheten, en bild gör aldrig samma intryck. Jag hoppas få mer tid framöver till forskning, det är en spännande kombination att både få arbeta praktiskt med textil och att få fördjupa sig i forskningen och historien. Det finns mycket inspiration och kunskap att hämta där med.

Allt för idag! Imorn blir det arbete sen hemresa till Stockholm…

 

 

 

De små sakerna i livet…

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Så idag var det planerat en heldag med vävning. Men ibland så är det de små sakerna som kommer i vägen. Dagens irritation; brist på silvertråd. I bårtäcket ska det på sina ställen glimra av silver, både i vissa inslag och i symbolerna. Vår leverantör som vi i vanliga fall använder har haft svårt att leverera vilket gör att vi nu måste vänta… Så det blev inte så stora framsteg i vävstolen, 35 cm gjorda i alla fall.

Det här med material är lite knepigt ibland faktiskt. Handvävning är en konstform som kräver mycket tid, vacker formgivning, stora vävkunskaper och bra material. Det går liksom inte att dra in på något av det, då blir de andra delarna helt onödiga. Det finns ingen mening med att lägga flera hundra timmar på att göra ett bårtäcke om silvret faller sönder eller blir missfärgat efter några år.

När vi gör andra arbeten på ateljén, som exempelvis Helena Hernmarcks fantastiska bildvävnader, så använder vi ofta garner från Wålstedts textilverkstad i Dala-Floda. Här finns inte utrymme nog att beskriva familjen Wålstedts gärning för den svenska ullen, det får ni läsa om själv (det finns en liten bok om Wålstedts). Men jag kan i alla fall säga att det har löljigt vackra garner. Ofta när vi gör en stor bildvävnad så specialfärgar de garner till vävnaden. Är man intresserad av både ullgarner och oljiga maskiner så är ett besök dit en stor hit!

Allt för idag! Ikväll kommer jag drömma om hav av silvertråd…

 

En måndag med vävning och dataspelsutveckling

Written by Frida12. Posted in Frida Lindberg

Så var det måndag och en ny vecka. Mina veckor brukar se ganska olika ut. Jag delar min tid mellan Stockholm och Dalarna och ibland lite andra ställen med. Men idag blev det en färd till Borlänge och Alice Lund Textilier, en handvävningsateljé anno 1939 som numera drivs av mig – med stor hjälp av Ebba, väverska på ateljén. (Mer om ateljén på www.alicelund.se). Idag var det nämligen dags att börja väva på ett bårtäcke till en kyrka i Dalarna. Jag brukar vanligtvis inte väva på arbetet men denna gång har jag gjort ett litet undantag. Härligt att känna sig om en praktikant på sitt egen arbetsplats och att få umgås dagen lång med garner och vävstol…

Idag hade vi också ett lite udda besök från några dataspelsutvecklare. De håller på att utveckla ett spel som tar mycket inspiration från vävning och hantverk. Så de kom förbi för att få en lite bättre inblick i textilens värld och hur en vävnad ser ut på nära håll. Det var verkligen ett spännande möte mellan två världar. Bland annat var de intresserade av bildvävnad så då blev det att dra fram massa prover och vävnader för att visa på handvävningens många möjligheter. Roligt att få använda sin kunskap på nya sätt!

Så det var min måndag, får se vad resten av veckan har att erbjuda! Än så länge är det inbokat vävning, vävning och åter vävning. Men lite annat ska jag nog kunna klämma in också. Vill man veta mer redan nu om vad jag brukar hålla på med så kan man gå in på min vanliga blogg aliceateljenochjag.blogspot.com.