Författar Arkiv

Tack och hej!

Written by EmmaO12. Posted in Emma Ödman

Ja, i sanning flyger tiden och redan är det söndagkväll vecka 44, min bloggvecka här på kravallslöjd.

Jag hade en så fin tanke om att jag skulle hinna göra ett långt och fint blogginlägg igår, men dagen gick till förberedelser inför kvällens klubb. Halloween fest på Frilagret!  Och det lyste verkligen härligt blodrött ur fönstren när vi var redo att dra igång..

Jag vill bara kort berätta lite mer om hur Frilagret fungerar. Det är verkligen besökarnas egna. Man hör av sig till oss (lämpligtvis på frilagret@kultur.goteborg.se) med sin tanke eller idé. Det kan vara allt ifrån att man vill arrangera en helkväll med konsert eller dans till att man kanske är sugen på en workshop i lödning. Så snart vi kan hör vi av oss och hör hur vi kan gå vidare. En fin grej är våra ”workshops on demand”. När vi får en fråga om en workshop lägger vi ut det på vår hemsida, och när det finns tillräckligt många anmälda så arrangerar vi det. Fint va! Gör det!

Tack för mig, och hoppas att vi hörs igen!

 

Det härliga flowet

Written by EmmaO12. Posted in Emma Ödman

 Hej, va tiden går! Två dagar utan blogginlägg. Det är ju så att man får skämmas lite grann!

Men med en ny snus under läppen och en ny kopp kaffe känner jag att livsandarna börjar komma tillbaka!

När jag ombads att gästblogga här på kravallslöjd stod det att jag skulle skriva om min kreativa vardag. Dessvärre är det ju så med kreativiteten att den inte alltid kommer när man bäst behöver den.  Men mina tankar kring den samma finns ju alltid med.

Jag är otroligt fascinerad av kreativitet. Det där flowet som plötsligt kan infinna sig när man inte kan se en slang, en krossad spegel eller ett tyg utan att det börjar klia i fingrarna. Ibland blir det fina saker som den här badrumslampan med krossat busskursglas. (värdens lättaste att göra. Rund badrumslamppa, krossat buskursglas och limpistol är allt som behövs! Glaset i busskurer är härdat, så man skär sig inte på bitarna. Jag har använt det materialet med mellanstaiebarn utan att några plåster behövdes! Tänk bara på att tvätta det innan.)

 

Men flowet är skört, och det krävs inte alltid mycket för att man ska tappa det. Jag minns en gång när jag var kanske tio år och hade upptäckt broderi. Jag broderade hela tiden. På kläder, på papper, på gladpack (funkar super bra. Lägg bara 5-6 lager ihop och använd spetsig nål).

Jag hade broderat en duk i korsstygn som jag gav till min mormor i julklapp, men mormor är av den gamla skolan och jag är inte säker på att hon ens tittade på rätsidan, utan vände på den för att se om stygnen låg rakt där. Jag klarade inte det provet och det dröjde ganska många år innan jag började brodera igen. (Nu för tiden monterar jag allting så inte avigsidan syns…)

 

Jag kan förstå min mormor nu, men särskilt pedagogiskt var det ju inte och flowet var klart brutet, för det här med att göra rätt strider mot flowet.  När jag nu för tiden är ute och håller workshops predikar jag PUNKSLÖJD.

 

Det jag kallar punkslöjd handlar om att låta kreativiteten flöda utifrån de förutsättningar man har och inte fokusera på det man inte kan, vare sig hantverksmässigt eller fysiskt. Om man inte har motorik för att sy med nål och tråd, så kanske man kan trycka på en häftapparat. Om man inte kan klippa med sax kanske man kan använda en skärmaskin. Finns det inget garn att virka med kanske det finns någon gammal kabel. ”Rätt” är inte alltid relevant.

Written by EmmaO12. Posted in Emma Ödman

Tisdagar på Frilagret är riktiga mötesdagar. Produktionsmöte, enhetsmöte, programläggningsmöte osv osv. Denna tisdagen har dock bjudit på en del variation genom att vi har suttit nere i stora salen samtidigt som vi har öppen verkstad! Det har varit ett härligt liv med både dansare, fotosession och inte minst hantverk! Här har till exempel en vägg trofé skapats av tidningspapper, limpistol och fjädrar!
Alla är välkomna att jobba med det de vill här under veckan! Så kom du också!

Imorgon tänkte även jag få tilfälle att skapa lite :) Det är inte utan att det kliar i fingrarna!

Äntligen måndag!

Written by EmmaO12. Posted in Emma Ödman

Jag måste säga att jag känner mig lite snuvad. Snuvad på den där timman. Innan jag hade klockor som via koppling till någon mystisk sattelit ställde om sig själva var detta min favorit vecka. Mången gång har jag inte ställt om klockan på flera dagar bara för att, i stressade stunder, få komma på att jag inte är en kvart sen, utan 45 minuter tidig. En lika ovan som underbar känsla.

Just idag känner jag mig dock snuvad när jag insåg att jag inte är 45 minuter tidig, utan 15 sen istället och att jag gått miste om tillfredställelsen att ställa tillbaka klockan… Bättre blir det inte heller av horisontellt regn, motvindar så starka att man inte kan andas och bilister som skvätter upp stora mängder vatten på intet ont anande fotgängare vid övergångsstället.

Trots allt detta är det äntligen måndag! Och även om jag inte fick ställa tillbaka klockan så finns det goda chanser för denna vecka att bli alldeles fantastisk!

Jag jobbar som programläggare på Göteborgs nya kulturhus och den här veckan öppnar vi lokalerna för alla som gör, ja, nästan vad som helst!

Idag blir det framför allt riggning av lokalen. Symaskiner, stafflin och arbetsbord ska fram. Ljus ska riktas osv.

Ta en titt på Frilagrets hemsida www.frilagret.se och kom förbi från och med imorgon!!