Författar Arkiv

Så inspirerad

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Igår var det både nåltovning och skrivning på agendan. När jag vaknade på morgonen var jag ganska trött efter gårdagens besök på bokmässan (trots att jag bara var där några timmar). Efter lite seg start begav jag mig iväg till Kungsbacka för att nåltova med barn på ABF-huset. Som vanligt tyckte barnen det var roligt att nåltova och några satt kvar över fikan bara för att kunna fortsätta. När det sedan plötsligt var halv två och passet var slut ville de inte sluta.

Det förstår jag, för har man väl börjat nåltova och upptäckt vad mycket man kan skapa är det jättesvårt att sluta. Själv hann jag göra två tomtar och ett par tomteörhängen. Dessutom lärde jag mig av barnen att utveckla mina tomtar och lägga till en vit kant  på mössorna.

Sedan bar det hemåt för att packa. Jag hade stämt träff med ett gäng från förlaget Mörkersdottir och då skulle mormor passa mina barn (hon bor i Gbg).

Jag mötte förläggaren Frida och ett gäng författare vid bokmässan och vi gick vidare till Park Hotell för att äta och umgås.

image

Det var en härlig kväll där vi pratade om allt mellan spöken, zombies, övernaturligt eller inte, böcker och att skriva. En väldigt trevligt gäng.

Själv är jag inte publicerad på Mörkersdottir men jag hoppas på att det manus jag just nu redigerar ska vara tillräckligt bra för att få vara med. Drömmen är att få vara med på bokmässan nästa år oh stå där med sin egen bok. Jag får jobba på för att den drömmen ska bli verklighet.

Därför är det redigering som gäller idag. Jag blev så inspirerad av alla på Park igår kväll att jag vill skynda mig att bli klar med mitt manus, Dimman över Ödesbyn.

Nu går min vecka som gästbloggare här på Kravallslöjd till ända. Det har varit roligt att få dela med mig av min vardag och allt som jag skapar. Hoppas ni har tyckt om att läsa det jag har skrivit. Vill ni fortsätta läsa vad som händer med mig kika gärna in på min egen blogg nathaliesjogren.wordpress.com Där kan ni se allt jag har sytt, stickat, nåltovat och skrivit samt allt jag kommer att skapa.

Vi ses.
/Nathalie

Bokmässan avklarad

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Idag var jag på bokmässan i Göteborg. Nu är jag helt slut. Man blir det även av bara några timmar bland alla böcker och allt folk. Jag har steampunkminglat tillsammans med andra steampunkare

image

prata med förläggare, lyssnat på föredrag om skräck och deckare, hälsat på författare och köpt böcker. Nöjd men trött. Jag känner mig inspirerad av att få redigera klart mitt manus så att jag kan skicka iväg det till testläsare, lektör och slutligen förlag.

”Hur hinner du med allt?”

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Många gånger har jag fått frågan – när jag berättar att jag nåltovar, virkar, syr och skriver böcker – hur hinner du med allt? När jag dessutom har två barn (två pojkar på 6 och 1 år).

Ja. Vad ska jag säga? Klart jag inte hinner med allt. Vissa dagar är det leksaker över hela huset, tvätt som ska sorteras, disk att diska samt en liten som gärna slänger ut allt man har städat, klättrar upp i diskmaskinen och som ska matas. Det blir inte alltid att man hinner med att handarbeta eller skriva.

Ett tag skrev jag så fort jag fick en liten stund över. Jag skrev och levde mig in så i berättelsen att min man till slut tyckte att jag knappt var kontaktbar. Jag levde bara i mitt manus. Det var då jag insåg att jag måste dela upp sakerna och inte försöka göra allt på en gång. Vissa dagar grejar jag i huset (städar, fixar i trädgården, hjälper till att mata fåren) medan andra dagar ägnar jag mig åt att skriva eller nåltova.

När det gäller att skriva krävs det mer längre stunder. Ibland behöver man ju en stund på sig att skriva en scen, men jag har faktiskt lärt mig att det inte gör något om jag blir avbruten. Jag kan hitta tråden igen och fortsätta senare när nästa lilla ledig stund dyker upp. Förr kunde jag inte det. En annan sak har jag också lärt mig i och med att jag bara har en dag i veckan att skriva. Det är att då kan jag slappna av mer när jag tänker på mitt manus. Jag vet att onsdagar är min dag och då ska jag skriva. De andra dagarna, om jag kommer på något, skriver jag en minneslapp om det i mobilen eller på en post-it lapp. Sedan skriver jag ner det ordentligt när onsdagen kommer. Jag är inte längre rädd att jag ska glömma det om jag inte skriver ner det direkt.

När det gäller nåltovning är det lite lättare. Där kan jag avbryta mig ganska omgående och tova lite då och då. När lillebror var mindre och jag fortfarande ammade honom brukade jag nåltova medan han sov i mitt knä. Nu får jag passa på när han sover middag eller på kvällen, oftast framför tv:n. Folk brukar fråga mig hur lång tid det tar att göra en docka och jag kan inte riktigt svara på det eftersom jag tovar lite då och då. Två minuter här, fem minuter där. Ibland en kvart. Men skulle jag sitta som ett heltidsjobb och nåltova åtta timmar per dag skulle det kanske ta två, tre dagar.

Så, jag hinner inte allt. Men en del.

Ska du till bokmässan i helgen?

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Ni har väl inte missat att det är bok- och biblioteksmässan i Göteborg nu i helgen? Som författare jag är ska jag dit, men tyvärr inte för att signera eller sälja mina böcker (mitt förlag är inte med på mässan). Men den antologi där min novell är med kommer att säljas och i samband med det är det ett steampunkmingel i monter A02:47 kl 14-15 på fredagen. Det tänker jag gå på.

Hur kommer jag att se ut? Jo, klädd i en steampunkkjol som jag har sytt själv och korsett. Ungefär så här:

image

Nu ska jag bara komma på vilken frisyr jag ska ha. Att fixa egen frisyr är ungefär som att pyssla – roligt. Jag kan gärna fixa och testa med mitt långa tjocka hår. Jag får väl se om jag gör samma sak som förra gången (på bokmässan Andra Världar i Jönköping i våras) eller om jag kommer på en ny steampunkfrisyr.

Nu ska jag sätta mig och nåltova klart dockan Naruto (se tidigare inlägg).

Hur gör man när man nåltovar?

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

När jag ställer ut på mässor och säljer mina tomtar och dockor brukar jag alltid ha med mig mina nåltovningsnålar och stå och demonstrera. Att förklara med bara ord hur man nåltovar och hur ansiktet, kropp och detaljer blir till är inte alltid lätt. Det fungera bäst när man kan visa på plats.

Det tänkte jag göra här på bloggen också. För några år sedan var jag med i ett projekt där kvinnliga hantverkare tog med sig sitt hantverk in i den digitala världen. Det var då jag själv började blogga och vi gjorde även några introduktionsfilmer om nåltovning.

Här är en av dem:

Det finns flera filmer (vilka alla ligger på youtube, bara att söka efter Nathalie Sjögren) men jag vill även visa er här på bloggen en liten saga som vi gjorde med hjälp av mina figurer.
Varsågod: http://youtu.be/83xi-mCV3_A

Förberedelser inför Slöjdkul

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

På lördag är det Slöjdkul för barn och ungdomar på ABF- huset i Kungsbacka. Jag ska vara där och visa hur man nåltovar. Det brukar alltid vara roligt och de som kommer vill bara göra med. Dessutom gör de väldigt härliga saker.

Jag brukar alltid ha med mig mina egna dockor för att visa upp vad man kan göra. Den här gången tänkte jag ta med en ny docka.

image

Det är Naruto Uzumaki från en serie som heter Naruto. Jag är inte nägon expert på Manga men jag tyckte det vore lite roligt att nåltova en mangafigur. Så den här veckan jobbar jag på att göra klart honom.

Samtidigt gör jag ett annat porträtt som jag har fått beställning av. En vän till bloggerskan Anne från Veckomagasinet såg vilken fin docka jag hade gjort av Anne. Hon ville också ha ett självporträtt, vilket jag nåltovar för fullt. Bilder på dockan kommer.

Dockan Anne ser ut så här:

image

Hur ett porträtt blir till

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

http://wp.me/p2NbY6-et

På min andra blogg har jag beskrivit hur ett porträtt går till. Klicka på länken så kommer du till det inlägget. Jag hade tänkt lägga upp det direkt här i detta inlägget men det var svårt med alla bilder via mobilen (jag bloggar ofast via mobilen).

Jag kan passa på att förklara att jag fram till ganska nyligen hade två bloggar. Jag höll nämligen mitt skrivande isär från mitt nåltovande. Men jag tog mig en funderande och tänkte varför hålla dem isär när jag kan kombinera och omfamna dem båda. Det gör mig till en mer allsidig person. Eller?

Därför har jag numera bara en blogg och inte två. Den ”nya” eller uppdaterade bloggen är nathaliesjogren . Inlägget ovan är från den gamla bloggen. Alla de inläggen där finns även på den nya. :-)

Vad skriver jag?

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Vad handlar min debutroman I nattens mörker om? Här är baksidestexten:
”Djupt inne i skogen lever Serando. En grym varelse med evigt liv. I nattens mörker lockar han till sig kvinnor. Han livnär sig på dem. Genom tankekraft får han dem att lämna tryggheten i en närliggande byn och bege sig till hans kalla slott ute i skogen. Hur kan en varelse bli så grym? Så skoningslös. Svaret kanske finns i hans förflutna. Någongång för länge sedan fanns det godhet i Serando. Finns denna godhet kvar, eller är den för evigt förlorad?Serando håller byn i ett järngrepp av skräck med sin skoningslösa terror. Ingen vågar göra något för att stoppa honom. Ingen – förutom Evilina. Hon känner en kuslig samhörighet med Serando. Varje gång han lockar en ny kvinna till sig känner hon av hans lockelse. Motvilligt dras hon till honom. Evilina tvingas välja mellan två val. Ska hon offra sig för byn och försöka rädda dem alla? Eller ska hon ge efter till Serandos lockelser och låta sig bli hans nästa offer?”

Den är en blandning av Dracula och Skönheten och odjuret. Jag fick inspirationen till den efter att sett en skolpjäs av Ringaren i Notre Dame. En av karaktärerna där tog av sig sin huva och avslöjade sin identitet. Det tyckte jag var så mäktigt att jag gick hem och skrev första kapitlet.

Det manus jag jobbar på nu heter Dimman över Ödesbyn. Den handlar om Meja som flyttar till Ödesbyn med sin familj, men allt verkar inte stämma i samhället. Vad är det för konstig dimma som verkar sluka människor. Och varför dör ungdomar framför spegeln? Dessutom bär Mejas mamma på en hemlighet som hon borde ha delat med Meja för länge sedan.

Just nu jobbar jag med redigeringsarbetet på Dimma över Ödesbyn. Med det menas att jag har skrivit stommen från A till Ö. Nu läser jag igenom allt och ändrar, lägger till och stryker. Ibland tar jag bort några ord, ibland hela scener. Allt för att den röda tråden ska hålla och karaktärerna ska vara trovärdiga.

Den nåltovande skräckförfattaren

Written by Nathalie Sjögren. Posted in Nathalie Sjögren

Jag heter Nathalie Sjögren och den här veckan är jag gästbloggare här på Kravallslöjd. I mitt första inlägg tänkte jag presentera mig själv.

Jag kommer från början från Bohuslän, närmare bestämt Tjörn. En underbar ö som jag gärna återvänder till. Dit åker jag för att ladda upp batterierna och för att bli inspirerad. Det var ju trots allt på Tjörn som jag befann mig när jag började skriva min debutroman I nattens mörker.

Min man kommer från Frillesås i Halland och när vi träffades blev det naturligt att jag flyttade till honom. Han bodde på sin släktgård och hade några får. Allteftersom tiden gick har vi skaffat fler får och idag har vi ca 80 får av raserna gotland, finull (mina favoriter) och texel. Jag är intresserad av ull och min man kött – en bra kombination.

Jag har alltid tyckt om handarbete. I högstadiet upptäckte jag virkning och fick blodad tand. I och med att jag och min man har får blev jag mer och mer intresserad av ull och allt hantverk man kan göra med den. Jag gick på kurs efter kurs tills jag snubblade över nåltovning. Sedan dess har jag inte slutat nåltova.

Nåltova, eller torrtova som det också kallas, är ett sätt att skulptera i ull. Med en speciell nål som har små hullingar på sig formar man ullen. Hullingarna griper tag i ullens fibrer och de drar ihop sig. Ju mer man tovar på samma ställe desto hårdare blir ullen.

Först gjorde jag seriefigurer, tomtar och troll. Numer gör jag porträtt men även tomtar. Här är några figurer jag har nåltovat genom åren.

image

image

image

image

image

Och sedan skriver jag. Skräck har alltid varit en favoritgenre, enda sedan jag såg Michael Jacksons video Thriller när jag var fem år. När jag blev äldre slukade jag Stephen King-böcker för att gå vidare till Anne Rice. Det föll sig därför naturligt att jag själv skulle skriva skräck.

När jag var nitton år började jag skriva på det som skulle bli min debutroman. Genom åren skrev jag lite då och då med många uppehåll. När jag blev mammaledig med min första son insåg jag hade jag hade skrivit på den i tio (!) år. Det var dags att göra klart den. Därför skrev jag på varje ledig tid, tog hjälp av en lektör, redigerade och skickade in till olika förlag.

Till slut nappade ett förlag och 2011 publicerades I nattens mörker. 2014 blev min novell, I stormen hon dansar, i steampunkantologin I varje ångetag antagen. Just nu håller jag på med ett nytt manus, Dimma över Ödesbyn. Jag är mitt inne i redigeringsarbetet och det är riktigt roligt. Jag återkommer mer om det i andra inlägg.

Så välkommen till min vecka här på kravallslöjd.